Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Inställt eller försenat flyg – vad gör man och hur begär man ersättning?

Reklamsamarbete med Flightright

Känslan, när Flyget blir försenat eller ännu värre ställs in. Ju mer du flyger, desto oftare kommer du uppleva förseningar. Såklart. För mig inträffar inte detta särskilt ofta. Jag tror att senast jag var lite sen med ett flyg var när jag skulle till Åre och mellanlandade på Arlanda. Hade 10 minuter på mig mellan utrikes- och inrikesterminalen – gud vad jag sprang och jag hann! Innan det var det inte ett flyg som blev försenat men däremot helt inställt – flygbolaget gick i konkurs och vi stod helt hjälplösa. Här fanns ingen hjälp att få alls. Men om man däremot blir försenad eller flyget ställs in av andra orsaker, då finns det ersättning som du har rätt att kräva från flygbolaget! Detta är något som flygbolagen inte alltid gör särskilt enkelt för dig som resenär att göra och därför kan du ta hjälp av ett externt företag.

Ett av företagen som kan hjälpa dig vid inställt eller försenat flyg och som begär ersättning åt dig, är Flightright. De tar helt enkelt ut en avgift på 29,75% men gör jobbet åt dig. Om man jämför med att du kanske inte alls orkar ta tag i det och ersättningen helt uteblir, så är det en ganska bra deal. Du betalar dessutom bara om de lyckas få någon ersättning beviljad – du har alltså inget att förlora.

försenat flyg ersättning

Foto: Jesper Sandström.

Vad ska man göra om flyget blir försenat eller inställt?

* Vänd dig i första hand till flygbolaget: fråga varför flyget är försenat eller inställt. Och om det är inställt, ta reda på hur de tänkt lösa situationen. Se till att de betalar för eventuell mat som krävs till följd av förseningen och kräv rum på hotell om du behöver övernatta.

* Spara boardingkort, kvitton på eventuella utgifter och var försiktig med att acceptera ett erbjudande på plats som de kan tänkas försöka ge dig (som ofta också är lägre) då det kan ta bort dina rättigheter till större ersättning.

* Är flyget över 5 timmar försenat? Då kan du ställa in din resa och ändå begära ersättning.

* När du är hemma igen: ta reda på om du har rätt till kompensation till exempel genom att besöka Flightrights sida och låta de göra jobbet åt dig.

ersättning inställt flyg

Min senaste flygning, Kroatien tur och retur, gick hur smooth som helst.

Hur mycket ersättning kan man få vid en flygförsening?

* Du har rätt till ersättning om flyget är över 3 timmar försenat (till din slutdestination). Om förseningen eller det inställda flyget beror på extraordinära omständigheter (t.ex. väder, strejker eller stängda flygplatser) kan det hända att du inte är berättigad kompensation.

* Enligt EU-regler ska du kunna ersättas upp till 600 €.

* Använd flygkalkylatorn som är en tjänst EU tagit fram för att göra det lättare för konsumenter att ta reda på om de har rätt att begära ersättning eller inte. De kan ge dig en estimate på hur mycket pengar du kan kräva tillbaka enligt schablonbeloppen 250€ för flygningar som är kortare än 1500 km, 400€ för resor inom EU längre än 1500 km och 600€ för övriga.

* Det kan alltså vara värt besväret även om din flygbiljett var billig, och om du helt vill slippa besväret kan du istället bara gå via Flightright.

flygförsening ersättning

På flyget när vi vinkade hejdå till Split och Kroatien.

Så fungerar Flightright:

  • Använd ersättningskalkylatorn på sajten för att få en första beräkning kring huruvida du har rätt till någon kompensation eller inte. Om det finns chans att få ersättning går du vidare och skickar in ditt ärende.
  • Låt Flightright göra jobbet. Deras jurister sköter nu allt som krävs för att få pengarna från flygbolaget och om det skulle behövas så representerar de även dig i domstol.
  • Om du blir beviljad ersättning får du dina pengar från Flightright och de behåller 29,75% i provision. Om de inte lyckas så betalar du inte heller någonting.

Vad som stämmer och inte stämmer gällande flygförseningar:

Vagabond listar i den här artikeln några myter kring rättigheter vid flygförseningar. De nämner bland annat att du har rätt till ersättning också även om ditt flyg blivit inställt och du blivit om bokad till en annan flight. Du behöver inte stanna på flygplatsen för att vara berättigad ersättning, men du måste vara incheckad och ha mottagit ditt boardingkort. Och om förseningen bidrar till att du behöver övernatta har du rätt att kräva en hotellnatt utöver övrigt ersättningen. Den ersättning du har rätt att få beror inte heller på vad priset på biljetten var, utan snarare hur stor förseningen blev och distansen på flygningen (som jag nämnde ovan, enligt de olika schablonbeloppen).

ersättning försenat flyg

När vi flög till London förra vintern.

Men om man flyger utanför EU då?

Det hör kanske till lite mer undantagsfall om du flyger utanför EU och resan inte alls är kopplad till någon flygning inom EU. Men det har faktiskt hänt mig på en sådan flight att vi blev försenade till följande dag. Det var jag och min kompis som flög Vancouver-San Diego och fastnade en natt i San Francisco (där vi mellanlandade). Vi fick övernattning på ett hotell, åt musslor till middag och fick typ 1000 sek i ersättning (som vi efter mycket om och men lyckades hämta ut när vi senare kom tillbaka till Vancouver) – men vi hade inte bråttom så vi var rätt nöjda som de studenter vi var.

Flyger du helt och hållet utanför EU kan det röra sig om andra regler och i så fall skulle jag försöka få ersättning direkt på plats som i vårt fall i Kanada.

När vårt flyg till Birmingham blev inställt till följd av konkurs för flygbolaget fick vi inte ut någon ersättning alls. Det kändes lite surt även om det var ganska billiga biljetter. Men ibland kan man inte göra annat än att glömma det och gå vidare i livet. För de fall där man har rätt att begära pengar som kompensation är det dock bra att göra det och då är det bra att känna till sina rättigheter som konsument!


Vad har du för erfarenheter kring flygförseningar, inställda flyg och att begära ersättning i efterhand?

Läs också:
– Ett nytt sätt att söka flygresor
– Tips för att sova på flyget och en bra resekudde
– Så undviker du jetlag

Inlägget Inställt eller försenat flyg – vad gör man och hur begär man ersättning? dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Inställt eller försenat flyg – vad gör man och hur begär man ersättning?

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×