Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Så marknadsför du din blogg och får fler läsare

Hur gör man för att få fler läsare? Måste man marknadsföra sin blogg? Vilka knep kan man använda sig av för att nå ut till fler och öka sin bloggtrafik? 

Om du är först är det alltid lättare att slå igenom. När bloggar började bli stora var det några som var duktiga och växte snabbt – många av dem hänger fortfarande kvar och har en stabil läsarkrets. Fler exempel finns inom andra branscher. För att ge ett: det berömda klockmärket som var först med att gå ut stenhårt (och ganska oetiskt) i sociala medier – andra har dock inte gett upp och lämnat fältet åt dem utan flera konkurrenter har dykt upp och tar upp kampen om klockmarknaden.

Det är alltså inte försent att starta en blogg – men eftersom det redan finns så många bloggar där ute som slåss om vår uppmärksamhet skulle man kunna säga att kraven har höjts. Om du vill blogga professionellt, få folk att hitta till Din Blogg och öka antalet läsare – då krävs marknadsföring, på ett eller annat sätt. Få bloggar idag växer av sig själva eller genom word of mouth. 

Så låt oss prata om hur du kan marknadsföra din blogg och hur du konverterar en besökare till en återkommande läsare. Tänk på att olika strategier och verktyg fungerar olika bra beroende på nisch och ämne – du behöver inte göra allt utan använd dig av det som är relevant för dig och din blogg. 

7 tips för att marknadsföra din blogg


1. SEO – sökoptimera din blogg

Jag kommer aldrig sluta tjata om vikten av SEO. Än så länge har jag bara publicerat dessa SEO-tips på min blogg (och de var otroligt uppskattade) men om ni önskar skriver jag gärna mer om detta. Varför lägga ner tid, kärlek och energi på blogginlägg efter blogginlägg och sedan låta de försvinna ut i internet där ingen någonsin kommer hitta dem igen? Sökoptimering handlar om att göra det möjligt för fler att hitta relevant innehåll på din blogg. Om jag söker på svensk blogg utomlands – då vill jag att jag ska dyka upp, för det är relevant. Men för att jag ska dyka upp krävs det för det första att jag själv nämnt just dessa ord någonstans på min sajt.

Jag skriver också en del reseguider som tar lång tid och som är användbara för den som ska ut och resa och ska till det specifika resmålet. Såklart vill jag att dessa ska dyka upp när någon söker på guide till Paris, att göra i Warszawa eller guide till Milano – eftersom det är relevant. Att inte tänka på SEO här är bortkastat arbete – det tar en stund att komma in i det, men du får snabbt det tillbaka.

2. Bloggportaler & nätverk

Att ingå i olika nätverk är värdefullt för att knyta bra kontakter och pusha varandra. Men det är också bra för att nå ut till nya och fler läsare – och för att du har möjlighet att få en ingående länk till din blogg (bra för att folk kan klicka sig in men också ur SEO-synpunkt). Till exempel finns Bloggportalen och i Finland Bloggtoppen – varav via den senare ungefär 50 besökare per månad klickar sig in till min blogg. Leta reda på relevanta blogg-portaler/nätverk för dig och gå med i några!

3. Var aktiv i bloggvärlden

→ Läs och kommentera andra bloggar! Om du jobbar heltid och driver din blogg på fritiden kan det vara svårt att hitta tiden till det här – jag vet. Men du behöver inte följa alla bloggar, och du behöver inte läsa bloggar varje dag. Men välj ut dina favoritbloggar och försök få in det på rutin att du emellanåt läser och kommentarer (genuint och om du har något vettigt att säga!).

→ Delta i diskussioner och tipsa! Du kan också vara aktiv genom att delta i diskussioner i diverse Facebook-grupper och dela ett blogginlägg när det är relevant (obs, endast om det tillför något till konversationen eller någon uttryckligen efterlyst tips).

→ Gästblogga! Du behöver inte göra detta jämt eller ofta, kanske räcker det med en gång med ett bra inlägg hos en relevant målgrupp för att några nya besökare ska få upp ögonen för dig. Jag har bland annat fått gästblogga hos Elaine Eksvärd (många av mina besökare hittade hit därifrån under 2012-2013) och även hos Resia.

4. Skaffa bloggkollegor

Lär känna andra bloggare närmare, träffas om ni kan eller prata online. Det är guldvärt att vara ett litet nätverk som kan pusha och stötta varandra – inte bara genom att diskutera men också genom att länka till varandra (när det är relevant, såklart). Jag länkar gärna och ofta till andra bloggar och särskilt inom Svenska resebloggar är vi duktiga på att länka till varandra. Visst finns det lite konkurrens, men vi har också insett det värdefulla i att jobba tillsammans istället för mot varandra. Tillsammans är vi mycket starkare! Sen kommer de alltid finnas de som bara vill ha och aldrig ge något själva – men lägg inte energin på dem!

5. Sprid dina inlägg

Det här är kanske något de flesta gör, kanske främst via Facebook? Eller Instagram? Och Twitter? Och kanske lite halvhjärtat? Det här är nämligen en utmaning. För när man väl lagt ner timmar på det där inlägget så är arbetet alltså inte klart? Nej, lägg lite tid och kärlek på att skriva en unik text när du delar inlägget med någon mening som lockar folk att klicka sig in. Jag delar främst mina blogginlägg på min Facebook-sida, ofta i olika grupper där det är tillåtet och ibland även på min privata Facebook.

Du kan också tipsa om dina blogginlägg via en bild på Instagram eller i stories. Testa dig fram och analysera vad som verkar fungera och vad som inte fungerar. ”Bloggen uppdaterad – in och läs!” kommer kanske inte fungera, medan ”7 smarta tips för hur du marknadsför din blogg – läs mitt senaste blogginlägg!” eventuellt fungerar bättre. Det kan också vara vissa ämnen eller typer av inlägg som fungerar bättre än andra.

Tänk på att inte spamma dina kanaler med ”läs mina blogginlägg” utan variera gärna med annat bra och relevant innehåll. 

6. Prata om din blogg IRL

I sammanhang där du träffar nytt folk, passa på att nämn att du bloggar och om du har med dig ett visitkort – ge över det. Om du inte har ett visitkort – skaffa det, man vet aldrig när det kan komma till hands och ge dig en ny bloggläsare (eller viktig kontakt). Jag är ärligt talat ganska dålig på detta – till och med nu senast på NBE var jag tacksam över att ha med mig min vän och kollega Bettina (Danish Adventurer), som pushade mig att lämna fram mitt kort. Mina föräldrar är också mina största fans och duktiga på att säga till alla de känner att jag har en blogg.

7. Analysera din trafik

Marknadsföring och SEO är bra, men om du inte analyserar dina resultat utnyttjar du inte dess fulla potentiella.

Kolla i Google Analytics, under Förvärv > Källa/medium – hur mycket trafik kommer in via Facebook / Instagram / Twitter / Pinterest? Efter ett tag kan du jämföra och se om ditt arbete med marknadsföring och sociala medier faktiskt har en påverkan. Ökar andelen besökare som kommer in via någon specifik kanal? Eller händer ingenting?

Jag analyserade nyligen mitt 2017 vs. 2016 och såg att jag ökat min trafik från Instagram med 500% och från Facebook med 50%. Det ger ett ganska tydligt tecken på att både Instagram och Facebook är väldigt viktiga marknadsföringskanaler för mig – och att det senaste årets arbete inte varit förgäves.

Det går också att hitta mer information under hänvisningar i Google Analytics. Till exempel vilka andra sajter som din trafik kommer ifrån. Bland mina referrals ligger ett par andra större bloggar där jag aktivt kommenterar, bland topp 10. Så du kan hitta värdefull information här som talar om vilka kanaler som är viktiga för dig – eller var du har potential!


Från marknadsföring till konvertering

Det här är minst lika viktigt som själva marknadsföringen. Det är inte bara en utmaning att få in läsarna till bloggen – utan det är också en utmaning att lyckas behålla de nya läsarna och konvertera dem till  återkommande besökare. Det handlar inte bara om att få folk att hitta till dig – det handlar om att få dem att stanna. Hur konverterar man en besökare till en trogen läsare?

* Producera bra innehåll

Producera bra innehåll. Något som kan tyckas självklart, men rannsaka dig själv! Hjälper ditt innehåll läsarna? Är det innehåll som får dem att vilja komma tillbaka? Kika igenom första sidan på din blogg, vad ger den för intryck hos någon som landar här för första gången?

* Vad vill läsarna ha?

Relaterat till ovan, om du vill producera bra innehåll måste du veta vad dina läsare vill ha. Hur vet man då vad de vill ha? Du kan förstås kika i Google Analytics och se vilka inlägg som presterar bäst, eller så kan du fråga – vad vill ni läsa mer om? Har ni några funderingar? Och kanske får du då och då mejl med frågor? Det är perfekt material att använda för ett blogginlägg – du svarar på något konkret din målgrupp undrar över, och fler kan ta del av det svaret. Om en undrar finns det förmodligen fler som undrar samma sak. Dessutom kommer dina läsare känna sig sedda och förstå att du tar till dig deras frågor och gärna utvecklar svaren i ett helt inlägg.

* Guida läsaren

Vi är lata och när vi klickar runt på nätet vill vi bli guidade! Så guida läsaren vidare på bloggen och använd dig av CTA (call to actions) – vad vill du att personen ska göra när den läst klart inlägget?

Det här kan göras på flera sätt. Men det är till exempel viktigt att du har en tydlig struktur med grundläggande saker som kategorier och en om-sida, dit en ny besökare kan klicka in sig för att läsa mer. Det kan också göras i specifika inlägg så som jag gjort i den här reseguiden till Costa Brava – där jag inte bara länkar till ”läs mer här” om tidigare inlägg jag publicerat på ämnet men också till andra bloggare där det är relevant. Att guida läsaren vidare inom din egna blogg är toppen, men det viktigaste är att det är relevant!

Det kan också räcka med att ha ett avsnitt ”du kanske också gillar…” med relaterade inlägg i slutet av varje inlägg, så som jag har här på min blogg.

* Skicka ut nyhetsbrev

Nyhetsbreven har funnits i evigheter – och kanske låter det sjukt boring och som en usel idé vid första anblick. För vem läser nyhetsbrev? Sanning är att om du utvecklar ett riktigt bra och värdefullt nyhetsbrev kan det vara guld – inte bara för att behålla bloggbesökarna utan också för dem och att de känner att nyhetsbrevet ger dem något. Så starta inte bara ett nyhetsbrev och tro att det kommer vara en succé, utan gör en strategi och fundera på vad det kan tillföra dina besökare och läsare!

Tre exempel på snygga ”nyhetsbrev”:

  • Sara med Skillnadens trädgård och hennes trädgårdsbrev
  • Fanny med Less carbs som ger matinspiration och kostråd via mejl
  • Elin/Teknifiks mailklubb som hon avslutar varje blogginlägg med

I slutet av den här sidan kan du registrera dig för mitt nyhetsbrev, som (än så länge) samlar det bästa inläggen från månaden i en snygg sammanfattning – och kanske bjuder på ett par extra tips.


Läs mer om bloggande och marknadsföring: 

* Därför ska du ha en strategi för Instagram
* Hur börjar man blogga?
* Gå från hobby till att blogga professionellt
* 7 SEO-tips inför högtider

Marknadsför du din blogg och hur gör du det i så fall?

Jag vill höra dina tips om du som också bloggar har några fler idéer på hur man kan nå ut med sin blogg och hitta nya läsare! Lämna gärna en kommentar här nedan.


Håll utkik efter fler inlägg om bloggande, marknadsföring och SEO här på bloggen framöver och följ mig på Bloglovin eller Facebook om du vill inte vill missa några nya inlägg!

Inlägget Så marknadsför du din blogg och får fler läsare dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Så marknadsför du din blogg och får fler läsare

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×