Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Böcker som är bättre som ljudböcker

Det här inlägget är ett reklamsamarbete med min samarbetspartner Nextory

Hur olika vi upplever böcker och berättelser

Jag tror jag har nämnt det innan, att jag har generellt svårt för att kritisera böcker. Jag försöker se dem för vad de är. Men det kan förstås också ha att göra med att jag inte beläst nog? Ge mig något år så kommer jag sitta här och såga bok efter bok (och skriva något eget som inte alla kommer älska heller). Jag tänker dock att det sällan är böckerna som är dåliga, det är bara vi som har olika smak och stil. Därför känns det inte riktigt rättvist att kritisera en bok, där det finns en författare som lagt ner år och kärlek på berättelsen. Om du läser en bok och inte gillar den – lägg ner den, sluta läs, läs inte klart. Punkt. Eller så läser du klart och försöker uppskatta det som författaren kanske önskat förmedla med boken. Eller så kanske hela poängen med böcker är att de ska få oss att tänka till lite, bli lite upprörda, vilja kritisera – och inte bara dyrka?

nextory ljudböcker

Hur kom jag nu in på detta? Jo, jag insåg alldeles nyss, i veckan, att en bok kan upplevas på så många olika sätt. Något som verkligen kan göra skillnad är om man själv läser boken eller om man lyssnar på den. Jag lyssnade precis på Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson, där hon själv läser upp boken. Sen läste jag ett par dåliga recensioner av den – eftersom det alltid är lite intressant att se en minoritet totalt döma ut något som andra hyllat. Vad jag insåg då var att jag förmodligen aldrig hade tagit mig igenom boken om jag haft den på papper i mina händer. Den är liksom lite sådär artsy märklig/svår eller gammeldags/formell i sitt språk. Men när Lena berättar alltihop i mina öron blir upplevelsen något helt annat.

När uppläsaren av en bok gör en riktigt bra uppläsning, som författarna ofta gör när de får läsa själva – eftersom de känner boken utan och innan, blir det nästan som att se på en film eller teater. Eller kanske en radioteater.

“Hjärnan känner inga tempus. Det den har längtat efter har den redan haft. Språnget sker när vi inte vill förlora den framtid vi redan känt.”

Citat ur Egenmäktigt förfarande 

Något annat som påverkar hur vi upplever en bok är förstås hur väl vi kan relatera till berättelsen. Alla som någon gång suktat efter någon vi inte riktiga kan få, som känt att det borde ju vara vi – jag gör allt för att vara med dig, kommer känna igen sig här.

Egenmäktigt förfarande ljudbok Lena Andersson

Men räknas verkligen ljudböcker?

De finns de som argumenterar att ljudböcker inte räknas. Och visst, det är inte samma ansträngning som krävs för att lyssna på något som att själva flytta ögonen från ord till ord och bläddra bland sidorna. Men kan det inte också bero på hur man bäst absorberar något? Vissa behöver se saker, andra höra. Kanske kan man öva upp det. Jag kan uppskatta det vackra språket i en bok (som många fraser i Egenmäktigt förfarande som liksom gick rakt in i en) även om jag lyssnar på den. Du kan pausa och reflektera över det, du kan hoppa tillbaka och lyssna på det igen. I en bok när jag själv läser och blir trött tar jag ibland inte in det som står där. Men med en berättarröst som betonar och pausar på effektfulla ställen är det ibland lättare att ta in.

De här böckerna är bättre som ljudböcker

Förutom Egenmäktigt förfarande så är en annan bok jag kan rekommendera att lyssna på Jojo Moyes nya, Still me. Den brittiska engelskan går tillslut inte att inte älska, och jag gillar hur uppläsaren snyggt skiftar till den amerikanska accenten när det krävs.

“You always have one foot in two places. You can never be truly happy because, from the moment you leave, you are two selves, and wherever you are one half of you is always calling to the other.”

Citat ur Still me

Jojo moyes Still me ljudbok

Just nu lyssnar jag på Martinas Haags Livet går så fort. Och så långsamt. Den är bara tre och en halvtimma lång – en väldigt kort bok, men så spot on. Trots att jag inte är uppvuxen på 80-talet lyckas hon fånga så många känslor som slungar tillbaka en till högstadiet och gymnasietiden. Jag pendlar lite mellan att tycka att det bara är en rad av typiska barndomshändelser som alla kan känna igen sig (vänner som inte gick att lita på, hemmafester, popularitet, föräldrar – alla möjliga känslor) och att det är genialt. Men hon får det att kännas – och då har man lyckats. Titeln fångar dessutom in ganska mycket hur jag ser på/känner kring livet just nu.

Och: det känns som ett måste att faktiskt lyssna på när Martina själv läser upp berättelsen – tro mig.

Livet går så fort och så långsamt Martina Haag

Jag hade ett break från böcker och ljudböcker under januari månad det var en intensiv tid och jag var mycket på resande fot. Känns bra att vara tillbaka på banan nu och snart har jag avverkat tre böcker under det här året. Mitt mål för 2018 är minst 20 böcker. Här är alla 21 jag läste under 2017.

Har du lyssnat på någon bok som du kände måste vara en bättre upplevelse just som ljudbok?


Om du vill prova Nextory har du 30 dagars helt gratis prövotid med min kampanjkod JENN. Registrera dig här för att testa. Du behöver ange ett betalkort men kan närsomhelst avsluta din prenumeration.

Inlägget Böcker som är bättre som ljudböcker dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Böcker som är bättre som ljudböcker

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×