Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hur börjar man blogga + tips till dig som är nybörjare

Hur börjar man blogga?

Du har bestämt dig, du vill starta en Blogg. Vilken fantastiskt idé! Det är absolut inte ”för sent” att starta en blogg idag – om du har en idé och en vilja så är det bara att köra. Men hur gör man egentligen – hur startar man en blogg? Först är det en del praktiskt du behöver lösa, så som var din blogg ska ligga och vad din blogg ska heta. Förhoppningsvis har du redan kommit på vad du vill blogga om och vad din ”nisch” ska vara.

hur börjar man blogga

Så startar du en blogg:

Här finns en bra guide, som går igenom 5 steg du kan följa när du startar en blogg. Om du vill komma igång snabbt och prova din idé innan du spenderar både tid och pengar på att bygga en egen sajt skulle jag rekommendera att lägga dig på en gratis portal (till exempel WordPress.com eller Blogg.se).

Om du vill ha en egen sajt skulle jag rekommendera WordPress.org – det är nästan en standard och finns massvis med bra plugins. Det är en bra lösning på långsikt och du kan utveckla din sajt utefter nya behov som uppstår. Här förklarar Influencers of Sweden skillnaden på WordPress.com och .org. Squarespace är ett annat verktyg som gör det väldigt lätt att bygga en blogg själv, men – tills de fixat problemet med att du som kommenterar måste fylla i dina uppgifter varje gång tycker jag du kan hålla dig borta därifrån (du kommer förstå vikten av det här när du läser sista punkten längre ner).

Tips till dig som nyss börjat blogga:

Har du precis börjat blogga? Eller har du bloggat ett tag men känner att det bara varit en ”dagbok på nätet” och du skulle vilja utveckla bloggen vidare? Det här är några tips för dig!

Bland annat det här och mer pratade jag om på min föreläsning förra veckan.


* Bygg på din passion!

Bakom allt bloggande, instagrammande och youtubande måste det finnas en passion. Om du vill börja blogga för att det verkar som ett glamouröst liv att bara ”blogga lite” om dagarna + ett nice sätt att tjäna pengar, då skulle jag säga STOPP – tänk om. För att du ska vilja och orka fortsätta är det viktigt att du bygger ditt bloggande på just ett brinnande intresse. Det var så det började och det är vad som håller oss och bloggandet vid liv.

* Förvalta din talang!

För att spinna vidare på ovan skulle jag rekommendera dig att lägga ditt fokus på det du är bra på. Om din passion är att baka pizzor, och om du vill inspirera andra med ditt arbete, fundera då på vilket medium som passar dig bäst. Gillar du att skriva? Fota? Filma? Prata? Du kan använda en blogg, alltså en hemsida, som din bas där du publicerar allt ditt material (det är alltid det bästa att ha en egen plattform där du äger och kontrollerar allt innehåll!) – men du måste inte skriva milslånga texter om du inte gillar själva skrivandet.

* Vem är din målgrupp?

Vem vill du nå ut till? Varför? Var finns dessa? Om ditt svar är, jag vet inte. Sätt dig ner med papper och penna, ställ klockan på 60 minuter, mobilen på ljudlöst och brainstorma. Har du fortfarande inte kommit fram till något bättre svar kan det vara värt att ompröva din ursprungliga bloggidé.

starta en blogg

* Låt det ta tid!

Det tar för det första tid att bygga upp sin blogg och sina kanaler, men för det andra tar det också tid att bygga en relation till läsarna. Det är sällan man fastnar för en blogg vid första besöket – eller hur? Och om man som läsare besöker en alldeles nystartad blogg vet man ju faktiskt inte om bloggaren kommer dyka upp med nya inlägg nästa vecka, och nästa och nästa. Därför måste du först jobba på förtroendet och skapa en liten bas av innehåll och visa att du faktiskt kommer dyka upp igen (hur ofta bestämmer du själv – men var gärna konsekvent).

Pst – ju bättre koll du har på din målgrupp och ditt ”varumärke” desto snabbare kommer du få resultat. 

* Googla!

Allt finns på Google, och finns det inte på Google så finns det garanterat i någon av Facebooks alla grupper. Har du sökt igenom både Google och Facebook men känner att du inte fått svar på dina funderingar? Då kan du vända dig till någon som verkar ha bättre koll, till exempel en kompis eller bekant, och fråga!

* Nätverka!

Att blogga är en ensamvärld (precis som att driva eget företag) – så att omge sig av bra och snälla människor är livsviktigt. Skippa ytliga och ångestframkallande mingel och satsa på att bygga relationer till människor i din bransch och bloggkollegor. Hur? Sociala medier, läsa/kommentera hos andra bloggar och till exempel Facebook-grupper (igen) är ett jättebra sätt att börja innan du tar steget vidare till fysiska möten.

Kom ihåg att det handlar om att ge och ta (eller få), så var hjälpsam, ödmjuk och inte girig!

Här är 3 nätverk/Facebook-grupper alla som bloggar borde gå med i.

hur startar man en blogg tips

* Engagemang – a two-way street!

Att bara mäta antalet läsare funkar inte längre. Vad alla vill ha idag är engagemang. Jag blir överlycklig när ett blogginlägg skapar en dialog istället för att förbli en monolog – när NI delar med er av ERA tankar/åsikter/idéer/berättelser. Men det förutsätter också att jag som bloggare 1. svarar på alla kommentarer – det måste du som bloggare göra, det är det minsta du kan göra, och 2. själv är en engagerad läsare: läs och kommentera hos andra – genuint, såklart!


Frågor och funderingar? 

Har du en fråga? Eller kanske ett eget tips apropå det här ämnet, hur var det till exempel för dig när du började – hade du koll på allt det här? Lämna gärna en kommentar eller skicka mig ett mejl om det är något du undrar över.


Håll utkik efter fler inlägg om bloggande framöver: följ mig på Bloglovin och gilla min Facebook-sida för att bli uppdaterad om nya inlägg!

Inlägget Hur börjar man blogga + tips till dig som är nybörjare dök först upp på Jennifer Sandström.



This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Hur börjar man blogga + tips till dig som är nybörjare

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×