Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Tips för att undvika jetlag.

Efter att ha gjort några långflygningar till olika världsdelar har jag lärt mig lite om hur man bäst kan undvika Jetlag. Det här är mina tips mot jetlag och vad jag rekommenderar för en flygning till andra tidszoner.

Mina 5 bästa tips för att undvika jetlag

Jag har valt att fokusera på tips som gäller sömnen och inte så mycket på allt annat som kan påverka jetlag. Detta då jag anser att sömnen är det viktigaste, samt att man (i min mening) kommer ganska långt på att följa dessa knep.

undvika jetlag

1. Sov som vanligt innan resan

Jag har själv provat att Sova mindre natten innan en flygresa för att vara tröttare på planet. Det finns dock inga garantier för att det kommer hjälpa dig att sova på planet. Så tänk inte att du ska sova lite natten innan du går på planet för att vara så trött som möjligt och således ha lättare att somna. Risken finns att du inte alls lyckas sova och då kommer du i slutändan bara vara ännu tröttare. Sov som vanligt.

2. Sov på planet

Om du kan sova på planet ska du självklart sova, oavsett tid på dygnet. Se bara till att du vaknar eller att någon väcker dig när det serveras mat. Läs också: tips för att sova på flyget.

Den enda gången man inte får sova är om man kommer fram med flyget på eftermiddagen i den nya tidszonen och vill gå och lägga sig på en gång – då ska man tvinga sig själv att vara vaken till acceptabel sovtid, vid 20-tiden är okej att sova tycker jag.

3. Om du inte kan sova?

Kan du inte sova på planet? Ingen fara, ibland är det bara så, särskilt om man flyger en dagsflygning. Se bara till att så fort som möjligt anpassa dig efter det nya dygnet när du väl landar för att minska och undvika jetlag. För mig innebar det till exempel nu senast på min resa till San Francisco att jag fick hålla mig vaken några extra timmar tills klockan var 20-21 och det var legitimt att gå och lägga sig, trots att jag var supertrött.

4. Anpassa dig till den nya tidzonen

För att underlätta anpassningen till den nya tidzonen rekommenderar jag att du mörklägger sovrummet och eventuellt också använder öronproppar för att inte riskera att ljus/ljud väcker dig mitt i natten eller tidigt på morgonen (sådant som du kanske inte annars är känslig för). Detta är nämligen något som kan förfölja en natt efter natt i den nya tidszonen, att man vaknar mitt i natten/tidigt och det är svårt att somna om.

5. Det är okej att vakna tidigt

Vaknar du tidigt? Det är okej, gå upp och fånga dagen. Är du i ett nytt land kan du ta passa på att gå ut och ta en promenad innan resten av staden vaknat. Men om du är trött under dagen, ta för guds skull inte en powernap – utan se till att du håller dig vaken och tar en tidig kväll istället.

undvika jetlag tips

Fler tips för att undvika jetlag?

Christian med Matochresebloggen har gett sina 10 bästa tips för att minska jetlag i det här inlägget och ger ännu fler matnyttiga tips utöver själva sömnen. Jag håller med honom i allt förutom att äta efter den nya tidszonen, jag tycker det är bäst att äta alla måltider som serveras på planet!


Bonustips: Håll dig fräsch

Det värsta med att landa efter en lång flygresa, utöver jetlag, är oftast att man är så himla trött. Trött och ofräsch. För att underlätta detta och undvika att må sämre än vad man redan gör rekommenderar jag följande:

*Våtservetter! De är inte bara bra att ha under flygresan för att torka av händer/ansikte utan också utmärkta för att fräscha upp diverse kroppsdelar under/efter flygresan innan du hinner ta en dusch. Det finns bra och milda våtservetter som även passar för ansikte eller intim-användning.

*Tandborste! Say no more. Att borsta tänderna ger genast en fräschare känsla och är dessutom trevligt för omgivningen. Att borsta tänder på flygplatstoaletter anser vissa vara lite äckligt, men de flesta kommer bara tycka att du är smart och tänka ”gud vilken fräsch människa”.

*Ansiktskräm/hudkräm! Här kommer de små förpackningarna du fått som prover någon gång äntligen till användning. Vi alla vet att flygresor är torrhetens bästa vän så detta är ett bra sätt för att vara förberedd.


Vilka är dina bästa tips för att undvika jetlag?

Inlägget Tips för att undvika jetlag. dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Tips för att undvika jetlag.

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×