Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kolmekymppisenä on aika laittaa raha-asiat kuntoon

Raha-asiat laitetaan kuntoon kolmekymppisenä

Parikymppisenä on helppo rellestää ja käyttää rahaa huolettomammin, mutta kolmekymppisenä saattaa huomata, että on aika pistää raha-asiat kuntoon. Mitä virheitä kolmekymppinen sitten tekee oman talouden hoidossa ja raha-asioissa?

Liian kallis auto

Autoihin kyllästytään melko pikaiseen tahtiin, ja tavallisesti uuden auton hankinta kutkuttaa muutaman vuoden välein. Kannattaa katsella käytettyjä autoja uusien sijaan, sillä tunnetusti autot menettävät arvoaan dramaattisesti joka vuosi.

Edullisin vaihtoehto olisi ostaa auto riihikuivalla käteisellä. Auto on kuitenkin hinnakas hankinta, ja harvalla on sitä varten tarpeeksi säästöjä. Siksi autoon otetaan usein vaikkapa laina tai leasing-sopimus. Auton ei välttämättä tarvitse olla uusin ja hienoin, vaan joskus myös käytetty auto riittää.

Lue lisää: Paras tapa rahoittaa auto »

Sekä autolaina että autovakuutus kannattaa kilpailuttaa. Katso vertailustamme, mikä on edullisin laina autolle.

Vertaa autolainoja

Vakuutuksien väheksyminen

Kolmekymppisenä elämän vaikeudet kuten vakava sairastuminen tai ruuhkavuodet eivät ole välttämättä iskeneet päin kasvoja, mutta tietoisuus niistä on varmasti herännyt. Monelta löytyy siksi henki-, sairas- ja kotivakuutus, mikä on hyvä tapa laittaa raha-asiat kuntoon. Vakuutusten kattavuus on kuitenkin toinen tarina, ja siksi vakuutussopimus kannattaa lukea huolella läpi ja tutustua kattavuuteen.

Muistathan, että moni luottokortti sisältää matkavakuutuksen, joka voi olla jopa ilmainen. Premium- luottokortteihin voi sisältyä esim. syöpävakuutus. Ei siis kannata maksaa vakuutuksesta kahta kertaa! Löydä sinulle sopivin luottokortti vertailustamme.

Vertaa luottokortit

Ei puhuta rahasta ennen naimisiinmenoa

Rahasta keskustelu tuntuu useimmista kiusalliselta, ja aihe on harvoin esillä ensimmäisillä treffeillä. Jotkut saattavat päätyä jopa naimisiin käymättä vakavaa keskustelua siitä, mihin rahaa käytetään ja mihin ei. Yleensä kun aihe otetaan esille, ovat molemmat jo niin pitkällä suhteessa että on vaikeampi perääntyä odottamattomien eroavaisuuksien tulossa esille.

Jotta rahakeskustelusta ei tulisi pitkäveteinen tai syyllistävä, kumppanilta kannattaa vaikka kysyä mitä tämä tekisi miljoonalla eurolla. Vastaus voi paljastaa, mitä hän arvostaa raha-asioissa ja pitää hyväksyttävänä rahankäyttönä. Jokaisen pariskunnan kannattaa myös päättää, miten yhteinen talous hoidetaan parisuhteessa.

Lue lisää: Puhukaa näistä raha-asioista ennen avioliittoa »

Liian kalliit häät

Varsinaisesta avioon astumisesta ei välttämättä tarvitse maksaa senttiäkään; hääjuhla on hintavampi osuus. Suomalaiset käyttävät häihinsä keskimäärin 10 000 euroa. Häät voi kuitenkin järjestää puolet halvemmalla, jos suunnittelee huolellisesti ja tekee suuren osan valmisteluista itse.

Raha-asiat ovat valintoja, ja yhteen paikkaan kulutetut rahat ovat poissa jostain muusta. Jos näyttävät häät on tärkeä henkilökohtainen etappi, kannattaa säästäminen aloittaa ajoissa. Jotkut ottavat myös häälainaa häiden rahoittamiseen, mutta sitä kannattaa harkita tarkkaan.

Ensimmäisen lapsen tarvikkeissa villiintyminen

On hyvin tavallista, että ensimmäisen lapsen saapuessa uudet vanhemmat villiintyvät rattaiden, tuttipullojen, kehtojen ja vauvanvaatteiden maailmassa. Lapsi on hyvä kasvattaa vakaassa ja turvallisessa ympäristössä, mutta se ei tarkoita satojen eurojen laittamista rattaisiin. Huomattavan kalliit hankinnat eivät oikeastaan ole tehty lasta varten, vaan vanhemmat ovat tehneet ne itselleen.

Lapsen kanssa yllättäviltä kuluilta ei voi välttyä. Esimerkiksi vauvavakuutus, vanhempien henkivakuutus tai lapselle säästäminen on kannattavampi investointi turvallisen ympäristön takaamiseksi kuin uusimman muodin mukaiset rattaat.

Uskomus rahan riittävyyteen myöhemmin

Ihmisillä on tapana siirtää ikävät asiat myöhemmäksi tulevaisuuteen, ja raha-asiat ovat useimpien mielestä melko ikäviä. Optimismi on hyvä elämänasenteena, mutta huono periaate raha-asioissa. Monet nimittäin olettavat, että tulevat tienaamaan tulevaisuudessa enemmän kuin nyt, millä usein oikeutetaan tämän hetken rahankäyttö.

Hyvä periaate onkin säästää ensin itselle: säästämisen jälkeen ylijäävät rahat voi kuluttaa huoletta. Tyypillisin virhe on, että rahat kulutetaan ensin ja vasta sitten säästetään, jos jäljellä on edes mitään.

Lue lisää: Säästötilien korot vertailussa  »

Lähde: Business InsiderThis post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Kolmekymppisenä on aika laittaa raha-asiat kuntoon

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×