Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Het Attest Bedrijfsbeheer Vereiste Om Een Eigen Zaak Te Starten Wordt Afgeschaft Vanaf September 1, 2019

Beste startende ondernemer,

Na maanden en maanden van geruchten en speculatie kan ik het eindelijk bevestigen! Het attest bedrijfsbeheer (een soort rijbewijs om een eigen zaak te mogen starten in België) wordt afgeschaft van september 1 2019 (voor alle zelfstandige activiteiten, voltijds of in bijberoep) enkel in Vlaanderen.

afschaffen attest bedrijfsbeheer

Iedereen die momenteel nu een eigen zaak willen starten voltijds of in bijberoep moeten nog steeds in bezit zijn van een eigen attest bedrijfsbeheer, haalbaar door te slagen voor het examen bedrijfsbeheer dat door de Centrale Examencommissie wordt georganiseerd of door in het bezit zijn van een hogeschool/universiteit diploma.

Vanaf september 1 2019 zal je gewoon naar een ondernemingsloket moeten gaan, daar jezelf inschrijven als een zelfstandige ondernemer en je persoonlijke ondernemersnummer ontvangen. Het is nog aftewachten hoe Wallonië gaat reageren op het verdwijnen van Het Attest Bedrijfsbeheer verplichting. Maar aangezien ze daar diep geloven in “big government”, een regering die zoveel mogelijk zich bemoeit in je persoonlijke leven en zakenleven zou het mij niet zeer verbazen dat ze het attest bedrijfsbeheer systeem behouden.

Ondernemers die mij kennen weten hoezeer ik een hekel heb aan het hele attest bedrijfsbeheer systeem, en had voor mij al veel vroeger moeten zijn afgeschaft. Ik heb hier altijd een zeer sterke standpunt mee genomen… niet zoals een zekere u n i zo die nooit een enige opmerking hebben geleverd of onderzoek naar het nut en nog belangrijker de doeltreffendheid van een attest bedrijfsbeheer vereiste.

“Eerder dan te focussen op een verplichting tot het volgen (of laten volgen) van een theoretische opleiding, moeten we starters ertoe brengen dat ze zelf de meerwaarde inzien van een degelijke voorbereiding. We rekenen er op dat dit ook de focus blijft van de Vlaamse regering en dat ze die doelstelling dan ook daadwerkelijk en concreet ondersteunt.” – Karel Van Eetvelt (ex) bestuurder van UNIZO

Het feite dat het attest bedrijfsbeheer vereiste zogezegd de aantal faillissementen zou moeten verminderen klopt objectief niet wanneer je Belgische faillissementen cijfers (als een %) vergelijkt met onze buurlanden die géén gelijkaardig attest bedrijfsbeheer systeem hebben. Is het is verbazend dat er nooit een studie is gedaan of gepubliceerd dat het attest bedrijfsbeheer werkelijk faillissementen doet dalen/voorkomen? En hier dacht ik dat het lanceren van studies en onderzoeken naar allerlei dingen (bv. zoals het verbreden en daarna versmallen van wegen) een specialiteit is van de regering, of was ik verkeerd om te denken dat de regering mijn en jouw belastinggeld zeer efficiënt en nuttig uitbesteed.

En als iemand met je ooit het attest bedrijfsbeheer systeem wilt verdedigen moet je gewoon eens de vraag stellen “Waarom mag iemand die een hogeschool/universiteit diploma bezit, ongeacht de studierichting, direct een attest bedrijfsbeheer kan krijgen zonder daarvoor het examen bedrijfsbeheer te moeten afleggen?” Dus iemand die een universiteit diploma modern kunst heeft meer business kennis blijkbaar dan iemand die geen universiteit diploma heeft maar die wel jaren informatica en business boeken heeft bestudeerd.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) heeft net de zelfde standpunt…

“Iemand die zijn bachelor romaanse filologie heeft behaald, krijgt automatisch een attest bedrijfsbeheer. Dat is vreemd.”

…behalve dat het blijkbaar jaren dat politici dat de conclusie komen dat is “vreemd” is.

Ik ga het hierbij laten want ik kan pagina’s blijven schrijven over mijn ergernis aan dit hele attest bedrijfsbeheer systeem, en ik heb nog niets gezegd over het feit dat er tal van websites online zijn die een cursus bedrijfsbeheer verkopen voor 150 tot 300 euro… terwijl de Vlaamse regering een officiële cursus bedrijfsbeheer gratis beschikbaar stellen… maar niets doen om dat te promoten.

En een laatste bericht voor degene die bang van verandering…

“We take Gotham from the corrupt, the rich, the oppressors of generations who have kept you down with myths of opportunity – and we give it back to you, the people. Gotham is yours. None shall interfere, do as you please.”

Bron:

https://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/voorontwerp-decreet-afschaffing-basiskennis-bedrijfsbeheer-advies

https://www.unizo.be/nieuws-pers/unizo-over-afschaffing-verplichte-basiskennis-bedrijfsbeheer-voor-starters-goede

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.3026515This post first appeared on Bedrijfsbeheer, please read the originial post: here

Share the post

Het Attest Bedrijfsbeheer Vereiste Om Een Eigen Zaak Te Starten Wordt Afgeschaft Vanaf September 1, 2019

×

Subscribe to Bedrijfsbeheer

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×