Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Vakuudettomien kulutusluottojen määrä kasvaa

vakuudeton kulutusluotto

Suomen Pankin tilastojen mukaan Vakuudettomien kulutusluottojen määrä on kasvanut merkittävästi vuoden takaiseen verrattuna. Vuoden 2017 maaliskuussa kulutusluottoja otettiin 13,7 prosenttia enemmän kuin vuoden 2016 maaliskuussa. Vuonna 2016 vastaava lainojen määrän kasvutahti oli maltillisempi (7,1 %). Vakuudellisten kulutusluottojen määrä puolestaan on kasvanut melko tasaista tahtia (n. 2 %) viime vuosina.

Uusia vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin maaliskuussa 242 miljoonalla eurolla. Kaikkiaan kulutusluottoja (sekä vakuudellisia että vakuudettomia) oli kotitalouksilla maaliskuussa 14,6 miljardin euron arvosta. Lainojen määrä oli kasvanut edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna 4,9 prosentilla.  

Syyksi Vakuudettomien Kulutusluottojen kasvaneeseen määrään Suomen Pankista esitetään korkojen laskua. Vuoden 2016 aikana vakuudettomien kulutusluottojen korot näet laskivat lähes prosenttiyksikön verran. Tämän vuoden maaliskuussa vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko oli 4,97 % ja vakuudellisten 3,01 %, selviää Suomen Pankin tilastoista.

Lainojen määrän lisäksi myös laina-ajat ovat pidentyneet. Tammi-maaliskuussa 2017 otettujen vakuudettomien kulutusluottojen keskimääräinen takaisinmaksuaika on 12 vuotta ja 8 kuukautta. Viime vuonna laina-ajat olivat viisi kuukautta lyhyempiä (12 v, 3 kk). Vuonna 2011 vakuudettomien kulutusluottojen keskimääräinen laina-aika oli vain 7 vuotta ja 9 kuukautta.

Ulkomaalaiset toimijat valtaavat lainamarkkinoita

Kulutusluottojen kasvava kysyntä näkyy myös ulkomaalaisten lainantarjoajien tulona Suomen lainamarkkinoille perinteisten pankkien rinnalle. Uusimpia tulokkaita Suomen rahoitusmarkkinoilla ovat norjalaiset Bank Norwegian (2016) ja Komplett Bank (2017).

Perinteisten pankkien vakuudettomien kulutusluottojen korot ovat yleensä matalampia kuin muiden lainantarjoajien, mutta perinteiset pankit myöntävät lainoja vain omille asiakkailleen. Rahoituslaitokset puolestaan myöntävät suurempia kulutusluottoja kuin perinteiset pankit; tällä hetkellä mm. Bank Norwegian, Komplett Bank ja Santander tarjoavat jopa 50 000 euron vakuudettomia luottoja. Perinteisistä pankeista ainoastaan S-Pankilta voi saada yli 25 000 euron vakuudettoman kulutusluoton.

Lue myös: Suuret kulutusluotot – Millaisia ne ovat?

Perinteisten suomalaisten pankkien valttikortteja lainamarkkinoilla ovat alhainen rahoituskustannus, luotettava maine ja valtava määrä tietoa asiakkaista. Pankit eivät kuitenkaan ole onnistuneet pitämään tuotteitaan, prosessejaan ja markkinointiaan ajan tasalla, vaan uudet, kokonaan digitaaliset, toimijat ovat onnistuneet viemään perinteisiltä pankeilta merkittävän bisneksen ottamalla yhä enemmän jalansijaa vakuudettomien kulutusluottojen markkinoilla. Yhä useampi suomalainen päätyykin ottamaan kulutusluoton oman pankin ulkopuolelta.

Lähde: Suomen PankkiThis post first appeared on VertaaEnsin.fi - Talousblogi, please read the originial post: here

Share the post

Vakuudettomien kulutusluottojen määrä kasvaa

×

Subscribe to Vertaaensin.fi - Talousblogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×