Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Wisdoc in Belgium: The good & the evil

Met op een piekmoment 8000 bezoekers lag de website van Wisdoc deze ochtend stil. Verscheidene geïnteresseerden, waaronder mezelf, konden de website Niet bezoeken.

Wisdoc werd door de Orde der artsen niet positief onthaald volgens VTM Nieuws. Als patiënt heb ik echter nood aan Dit Soort Platformen en in Nederland is het gebruik ervan goed ingeburgerd en aanvaard. Ziekenhuizen hebben welomschreven processen die bepalen wat te doen wanneer een mindere evaluatie uitgedeeld wordt. In België lopen we dus een beetje achter.

Dit wilt echter niet zeggen dat ik het platform zonder meer steun in zijn manier van werken. Naar mijn gevoel had het platform contact moeten opnemen met artsensyndicaten en ziekenhuizen, indien niet gebeurd. Op deze manier kon men zich voorbereiden op de komst en ook een manier van werken vinden voor het platform waar iedereen beter van werd. Misschien is dit gebeurd maar gezien de reactie in VTM nieuws lijkt me dit niet plausibel.

Het publiceren van evaluaties zonder wederwoord is niet respectvol. Ook niet wanneer het over artsen gaat en bijhorende behandelingen. De website biedt artsen wel de mogelijkheid om een profiel te vervolledigen waardoor de reviews beter omkaderd worden.

Bovendien haalt Wisdoc aan patient empowerment te stimuleren met zijn platform. De voorwaarden om van empowerment te kunnen spreken zijn: patiënt heeft autoriteit, verantwoordelijkheid en  kan verantwoording afleggen. Ik zie persoonlijk niet de relatie tussen deze drie voorwaarden en het Wisdoc platform.

Voorwaarden om dit soort platforms te doen functioneren zijn dan ook:

  • Tijdige communicatie tussen Wisdoc, platform, en artsen
  • Mogelijkheid tot wederwoord bij elke evaluatie
  • Samenwerking met artsenvertegenwoordigers in ontwerp van evaluatie form
  • Nieuwe reviews moet geseind worden zodat informatie geverifieerd kan worden
  • De methoden van evaluatie dienen duidelijk vermeld te worden op de website. Niet enkel onder de FAQ sectie. Bij voorkeur ook onderbouwd door middel van gevalideerde vragenlijsten.
  • Overheid dient informatie te voorzien voor patiënten over het gebruik van dit soort platformen
  • Artsen dienen te weten van wie de informatie afkomstig is. Onder FAQ staat omschreven dat dit enkel mogelijk is voor vrienden op Wisdoc; op deze manier kunnen artsen geen verduidelijking krijgen over hun diensten.

Ik kan maar 1 conclusie trekken; patiënten én artsen zijn mensen. Iedereen maakt eens een foutje. Misschien is het in persoon bespreken dan respectvoller dan naar een online platform te trekken? #thinkingoutloud

Note: I’ve based myself upon provided info on the website of Wisdoc




This post first appeared on Just Simply Put, please read the originial post: here

Share the post

Wisdoc in Belgium: The good & the evil

×

Subscribe to Just Simply Put

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×