Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Allt du vill veta om garderobsblomma med 10 tips

En Garderobsblomma ger grönt hemma samtidigt som de är enkla att sköta om. Det är inte konstigt att de heter som de gör. Visst är det skönt med växter som inte behöver kärlek precis hela tiden? En garderobsblomma är lösningen!

Det Finns många frågor och kanske inte så många svar kring garderobsblommor på nätet. Därför har vi tagit fram den här guiden med i princip allt som finns att veta om dessa växter som kan klara sig med minimalt med ljus.

Den mest populära garderobsblomman är smaragdblomman (zamiakalla), Men Det finns flera växter som klarar sig med mycket lite ljus och endast sporadisk vattning. Fortsätt läs för mer fakta!

Innehåll

Fördelar med garderobsblommor

Om vi ska precisera lite grann, vilka fördelar finns egentligen med den här typen av växt? Vi kan komma på hela 7 stycken fördelar som nog de flesta av oss kan dra fördel av.

  • Klarar rum och utrymmen med minimalt med ljus
  • Ger en ombonad och trivsam karaktär
  • Enkla att sköta om med vattning och gödsel
  • Bidrar till en bättre kvalitet på inomhusluften
  • Ganska stora i storleken vilket ger mycket grönska inne
  • Relativt billiga i inköp
  • Enkla att möblera med eftersom de klarar det mesta

Vad är en garderobsblomma?

En blomma som man kan ha i en garderob? Ja, ungefär så är det faktiskt. Den vanligaste arten, smaragdblomman, behöver du inte vattna mer än någon eller ett par gånger i månaden och ge gödning ungefär lika ofta. Den klara sig också med endast lite solljus. Att ha den i en garderob är dock inte att rekommendera!

Garderobsblommor är också ganska stora. De har stora blad och de kan bli mer än en meter höga. De ger alltså rejält med grönska där du placerar dem. Friskare luft, en mysigare karaktär och något fint att titta på – det är synd att stänga in dem i garderober.

Bra placering i hemmet

Garderobsväxter ska du inte placera i direkt solljus. Fönster går alltså bort. En dunkel vrå är kanske inte heller den perfekta platsen. Du kan tänka dig att lämpliga platser är rum där du inte är så ofta och rum där det är begränsat med naturligt ljus. Allt beror på hur du har det hemma, men badrum, innerhallar och garderober (walk-in, inte stängda) är bra exempel.

Vad ska jag göra om min garderobsblomma hänger eller vissnar?

Det finns flera anledningar till att din växt börjar hänga. Kanske har du vattnat den för mycket? Eller för lite? Eller gett den för lite gödning? Oftast är det förstnämnda som är problemet. Du kan också behöva plantera om din växt i ny jord för att se om det hjälper.

Vilka arter kan du välja mellan?

Smaragdblomman är den vanligaste och mest populära växten i Sverige. Den har fått sitt namn till följd av att bladen är mörkt gröna, eller smaragdgröna helt enkelt, och har en blank yta. Den finns i mängder av svenska hem, men det är inte säkert att alla som har den hemma vet vad den heter!

Det latinska namnet på smaragdblomman är zamioculcas zamiifolia och därför kallas växten inte sällan också för zz-växten. Den härstammar från södra och östra Afrika där den växter vilt i torra miljöer.

Lite spännande är att växten faktiskt har ett finurligt sätt att spara vatten. Den bildar nämligen knölar invid rötterna där den lagrar vatten (och även en del näring). Den är helt enkelt en överlevare!

Ett annat alternativ är fredskalla. Det är en mycket vanligt växt här i våra svenska hem. Den känns igen på dess stora och breda blad samt de vita/gula blad med stjälk som sticker upp ovanför det breda bladverket.

Ytterligare ett alternativ om du vill ha en garderobsblomma med mindre behov av skötsel och omvårdnad är svärmorstunga. Det är en spännande växt med stora blad som liksom vrider sig runt varandra.

Garderobsblomma – giftig växtsaft

Smaragdblomman och flera andra suckulenter som kan betraktas som garderobsväxter har giftiga växtsafter. Saften är ”starkt irriterande”, för att citera Giftinformationscentralen, och den kan orsaka en hel del besvär.

Svullnader och blåsor, illamående och en känsla av att det bränner i svalget är exempel på symtom. Tvål och vatten är det beprövade sättet att få bukt med besvären.

Är garderobsblommor giftiga för katter? Eller för hundar? Ditt husdjur kan uppleva samma besvär som du om huden kommer i kontakt med växtsaft. Om katten eller hunden slickar i sig växtsaften behöver du ge dryck så fort som möjligt om du kan.

Föröka garderobsblomma – så gör du med sticklingar

Det går utmärkt att föröka en garderobsblomma som exempelvis smaragdblomman, men det gäller att du är försiktig eftersom växtsaften är giftig.

Du börjar med att ta en stickling från ett blad genom att helt enkelt skära av ett blad. Plantera bladet i en kruka och sätt över en plastpåse. Se till att göra små hål i påsen för ventilationens skull.

Med stor sannolikhet har din stickling efter ett par veckor börjat bilda rötter. Nu krävs tålamod. Vattna regelbundet och addera växtnäring för att hjälpa sticklingen på traven. Det kan ta ett bra tag innan du ser resultat. Faktiskt kan det ta så lång tid som ett år innan du ser det första nya bladet.

Garderobsblommor och skötsel

Hela idén med den här typen av växt hemma är att du inte ska behöva sköta om den särskilt noga. Du ska inte behöva vattna varje vecka och göda varannan vecka. Dock finns såklart några rutiner som du bör ha.

Om vi tar smaragdblomman som exempel så är grundregeln bland skötselråd att jorden ska torka ut mellan det att du vattnar. Du bör aldrig ha vatten kvar i krukan och det är egentligen smartare att vattna för lite än för mycket.

Gödning kan behövas. En dos flytande växtnäring någon gång i veckan eller varannan vecka under årets varma månader och lite mer sällan under vintermånaderna är melodin.

Ungefär samma principer gäller för andra växter som säljs som garderobsblommor (såsom fredskalla och svärmorstunga), men det finns alltid skillnader mellan växter så se till att läsa på om den växt du köper.

Men, vad händer om du glömmer bort din växt helt i exempelvis en månad? Förmodligen händer inte så mycket alls. Antagligen har din växt börjat tappa blad, men det krävs normalt bara en vattning och kanske lite gödning för att få växten på benen igen!

Kan en garderobsblomma klara sig helt utan ljus?

Även om den klarar sig med minimalt med ljus behöver den ändå en liten portion ljus då och då. Den mår helt enkelt bättre om den får ljus.

Sammanfattning

Växter som är vackra att titta på, ger frisk luft och fungerar som inredningselement i ditt hem – garderobsblommor har många fördelar. Den största fördelen är dock kanske att det är så lätt att ta hand om dem. Det är svårt att misslyckas med skötseln av exempelvis en garderobsblomma. Nu när du har alla fakta är det bara att gå till närmaste Plantagen, IKEA, handelsträdgård eller liknande och se vad som finns i kategorin garderobsblomma!



This post first appeared on Web Magazine With Articles About Travel, Top Lists And Games, please read the originial post: here

Share the post

Allt du vill veta om garderobsblomma med 10 tips

×

Subscribe to Web Magazine With Articles About Travel, Top Lists And Games

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×