Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Rechter veroordeelt vier verdachten voor sextortion

De rechtbank in Den Haag heeft vier mannen uit Zoetermeer, Delft en Rotterdam veroordeeld voor Sextortion, oplichting en afpersing. Ze deden zich voor als vrouw op een dating- en chatsite en vroegen hun contacten om naaktfoto’s van zichzelf te sturen. Voor dat vergrijp legde de rechter gevangenisstraffen, taakstraffen en het betalen van een schadevergoeding op.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank.

Zo gingen de verdachten te werk

De Verdachten gingen sluw te werk. Ze meldden zich aan bij een dating- en chatsite voor mannen en vrouwen die erotisch contact zochten. Ze deden zich voor als vrouw en zochten contact met diverse mannen. Van tevoren zochten de verdachten informatie over hun slachtoffers, onder meer op sociale media en andere openbare bronnen. De oplichters keken onder meer naar wie hun familieleden, vrienden en collega’s waren.

Na kortstondig chatcontact stelden de zogenaamde ‘vrouwen’ voor om erotische foto’s en video’s uit te wisselen. De mannen die daar gehoor aan geven belandden vervolgens in een hel. De toon van het gesprek sloeg om en de verdachten eisten dat de slachtoffers geld naar hen overmaakten. Deden ze dat niet, dan dreigden ze de naaktbeelden en -video’s door te sturen naar bekenden. Het geld belandde op de bankrekening van katvangers: mensen die hun rekening ter beschikking stellen in ruil voor een deel van de opbrengst.

Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen door deze oplichtingspraktijken, is onbekend. De financiële schade loopt in de duizenden euro’s.

Rechtbank legt gevangenisstraffen, taakstraffen en betaling van schadevergoeding op

De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de vier verdachten onderdeel uitmaakten van een criminele organisatie. Twee Verdachten Zijn bovendien schuldig bevonden aan oplichting en afpersing. Volgens de rechter blijkt dat uit de timing en beantwoording van de berichten die zij hebben verstuurd aan de slachtoffers. De andere twee verdachten zijn vrijgesproken van deze strafbare feiten. In het strafdossier zitten weliswaar berichten waaruit blijkt dat ze zich hebben beziggehouden met de financiële afwikkeling, maar op basis van die berichten kon de rechtbank niet vaststellen dat de betreffende verdachten iets afwisten van de oplichting en afpersing zelf.

De zaak speelde zich grotendeels af in de zomer van 2019. Twee verdachten waren destijds 19 jaar oud, de andere twee waren respectievelijk 21 en 24 jaar. De rechtbank heeft de vier verdachten een gevangenisstraf opgelegd die gelijk is aan de duur van hun voorarrest. Hen nu nog naar de gevangenis sturen voor iets dat zich jaren geleden heeft voorgedaan, vindt de rechter niet passend. Naast de onvoorwaardelijke straf hebben alle verdachten tevens een voorwaardelijke celstraf van negentig dagen opgelegd gekregen. Dat moet hen ervan weerhouden om opnieuw de fout in te gaan.

Verder bepaalde de rechtbank dat de verdachten een taakstraf moeten verrichten, variërend van 180 tot 200 uur. Tot slot moeten de mannen hun slachtoffers compenseren door het door middel van afpersing verkregen geld terug te betalen. Het gaat om bedragen van 2.250 euro tot 15.000 euro.

Slachtoffer van sextortion? Dit kun je er tegen doen

Deze zaak draait om sextortion. Dat is een vorm van afpersing waarbij iemand die naaktfoto’s en -video’s van een ander bezit dreigt deze openbaar te maken. Tenzij het slachtoffer losgeld betaalt. Uit angst voor hun imago en schaamte kiezen slachtoffers vaak eieren voor hun geld en betalen ze hun afpersers af.

De politie adviseert om nooit in te gaan op de bedreigingen. “Wanneer je doet wat er van jou wordt gevraagd, kan diegene jou verder chanteren. Het is geen garantie dat de chantage stopt als jij doet wat er gevraagd wordt”, zo schrijft de politie.

Mocht je onverhoopt het slachtoffer zijn geworden van sextortion, dan is het belangrijk dat je zo veel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt. Denk aan schermafbeeldingen van berichten die de afperser heeft verstuurd, of screenshots waar de URL van de site is te zien waar de bedreigingen worden geuit. Daarnaast raadt de politie aan om de betreffende persoons van je socials te verwijderen en blokkeren, jezelf te zoeken met zoekmachines en contact op te nemen met de eigenaar van de websites waar je naaktbeelden van jezelf tegenkomt.

Wil je weten hoe je voorkomt dat jij slachtoffer wordt van sextortion? Lees dan ons artikel ‘Wat is sextortion en hoe voorkom je online seksueel misbruik?’



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Rechter veroordeelt vier verdachten voor sextortion

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×