Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

ACM publiceert conceptleidraad voor implementatie DSA

Deze oproep doet de ACM op haar website.

De DSA in een notendop

De Digital Services Act of DSA is wetgeving afkomstig uit Brussel dat als doel heeft om Europese burgers te beschermen de macht van grote, internationale technologiebedrijven. In de DSA staat onder anderen dat sociale media en andere online platformen een volg-mij-niet knop Moeten aanbieden. Dat houdt in dat bedrijven geen gebruikersprofielen mogen creëren en onderhouden. Voor kinderen geldt dat techbedrijven geen gerichte advertenties mogen aanbieden.

Verder staat er in de DSA dat Very Large Online Platforms (VLOP’s) open en eerlijk moeten zijn over de algoritmes die hun aanbevelingssystemen gebruiken. Gebruikers moeten meer mogelijkheden krijgen om invloed uit te oefenen als hun berichten of video’s worden verwijderd. Tot slot stelt de DSA aanvullende veiligheidseisen. Techbedrijven moeten er alles aan doen om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tegen te gaan. Verder zijn ze verplicht om externe audits te laten uitvoeren en moeten ze data delen met handhavingsdiensten en onderzoekers.

“Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie aanpakken. Big Tech bedrijven moeten nu veel meer doen. Ze moeten bots en nepaccounts weren en samenwerken met onafhankelijke factcheckers. Algoritmes die desinformatie stimuleren, moeten worden aangepast. Dat is een hele stap vooruit”, zo zei demissionair minister van Digitalisering Alexandra van Huffelen over de invoering dan de DSA. De wet geldt vanaf maandag 17 februari 2024 in Nederland. Voor grote techbedrijven trad de DSA in augustus 2023 in werking.

ACM komt met conceptleidraad

Het is de taak en verantwoordelijkheid van de ACM om erop toe te zien dat Nederlandse bedrijven en organisaties zich aan de nieuwe Europese regels houden. Om ervoor te zorgen dat bedrijven zich kunnen voorbereiden op de inwerkingtreding van de DSA en op de hoogte zijn van de regels waar zij zich aan dienen te houden, heeft de markttoezichthouder Een Conceptleidraad Opgesteld. Uit verkennende gesprekken bleek dat hier grote behoefte aan was.

In de leidraad geeft de ACM handvatten over geschillenbeslechting, het omgaan met illegale inhoud, de bescherming van minderjarigen en het voorkomen van dark patterns. Dat zijn patronen in de user interface om gebruikers ertoe aan te zetten een keuze te maken die ze eigenlijk niet willen maken.

ACM vraagt om feedback

“De DSA kent een gelaagd regime van verplichtingen, wat betekent dat er voor de verschillende partijen die online diensten aanbieden, een of meerdere regels van kracht zijn”, zo legt de ACM uit. De toezichthouder heeft daarom voor iedere type aanbieder handvatten geformuleerd. Het doel is dat online aanbieders zo een goed beeld krijgen hoe zij hun processen moeten inrichten om aan te DSA te voldoen.

Om te onderzoeken of dat ook het geval is, vraagt de ACM aan bedrijven en organisaties om feedback te geven op de conceptleidraad. Zij hebben hier tot en met zondag 16 februari de tijd.

ACM juicht DSA toe

De ACM is blij met de komst van de DSA. “De ACM juicht deze nieuwe wetgeving toe omdat deze bescherming biedt aan bedrijven en consumenten tegen bijvoorbeeld oneerlijke concurrentie of illegale praktijken. De toekomstige rol van de ACM is erop gericht dat bedrijven de juiste maatregelen treffen om te zorgen voor een online omgeving die veilig en betrouwbaar is voor alle gebruikers. Zo kunnen we profiteren van de mogelijkheden van de digitale economie en de risico’s ervan beperken.”



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

ACM publiceert conceptleidraad voor implementatie DSA

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×