Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Overheid start campagne tegen online criminaliteit

De Rijksoverheid lanceert vandaag een nieuwe publiekscampagne die gericht is op het herkennen en voorkomen van cybercrime. Miljoenen Nederlanders kregen afgelopen jaar te maken met online oplichting. De nieuwe Campagne ‘Laat je niet interneppen’ wil een steentje bijdragen om het aantal slachtoffers van online criminaliteit terug te schroeven.

De overheid kondigt de start van de nieuwe campagne aan via een persbericht.

Meer mensen slachtoffer van online criminaliteit

Iedereen kan het slachtoffer worden van een cybercrimineel. Dat is in essentie de boodschap die het kabinet wil meegeven aan Nederlanders met de campagne ‘Laat je niet interneppen’. Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden zo’n 2,2 miljoen Nederlanders in 2022 geconfronteerd met cybercrime en internetoplichters. Cybercriminelen worden steeds slimmer en gewiekster en gaan professioneler te werk om slachtoffers te maken.

“Als een crimineel in het echt voor je neus zou staan, trap je er misschien niet zo snel in. Online is dat een stuk lastiger. Steeds meer mensen zijn slachtoffer van online criminaliteit. Daders worden slimmer en soms is een écht bericht moeilijk te onderscheiden van een nepbericht. Met deze campagne willen we mensen helpen om online misleiding sneller te herkennen, zodat ze eerst de afzender checken en bij twijfel wegklikken”, zo zegt demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Internetoplichters vertrouwen op social engineering

Op de website van ‘Laat je niet interneppen’ legt de overheid uit hoe een internetoplichter te werk gaat. Hij probeert zo betrouwbaar mogelijk over te komen en doet zich vaak voor als een bekende of een vertrouwde instantie. Ook zoekt de oplichter zo veel mogelijk persoonlijke informatie over zijn slachtoffer, veelal via openbare bronnen zoals sociale media.  

Verder legt de campagne uit wat social engineering is, hoe je phishingberichten kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Zo krijgen slachtoffers van de afzender nauwelijks bedenktijd, maar dienen ze direct in actie te komen. Phishingmails en malafide e-mails zijn om die reden vaak op dwingende toon geschreven.

Verder adviseert de overheid Nederlanders om altijd goed de afzender te checken, de URL te controleren en henzelf te beschermen, bijvoorbeeld door tweestapsverificatie in te schakelen en je online accounts beter te beveiligen.

Campagne voor verbeteren van digitale vaardigheden

‘Laat je niet interneppen’ is een meerjarige campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De publiekscampagne is volgens het kabinet noodzakelijk, omdat recent onderzoek heeft uitgewezen dat het bewustzijn over online veiligheid bij Nederlanders onvoldoende is.

‘Laat je niet interneppen’ is niet de eerste campagne die de overheid dit jaar lanceert. In september ging een campagne van start die als doel heeft om de digitale vaardigheden van Nederlanders te verbeteren. Onderzoekers van het Centerdata Research Institute zagen dat miljoenen Nederlanders niet in staat waren om malafide webshops en phishingmails te herkennen. Ook het uitvoeren van een zoekopdracht bleek voor velen een lastige opgave te zijn.

“Mensen met weinig digitale vaardigheden ervaren allerlei barrières als het gaat om digitale zaken en vaardigheden”, concludeerden de onderzoekers. Ze schreven dat er bij veel Nederlanders een sterke angst is om dingen verkeerd te doen. Ze waarschuwden dat door de toenemende digitalisering deze groep niet volwaardig aan de samenleving kan deelnemen.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Overheid start campagne tegen online criminaliteit

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×