Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

GBA onderzoekt of namen van ontdoopten bewaard mogen worden

De Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) is een onderzoek naar de Belgische Kerk gestart voor het bewaren van de namen en gegevens van ontdoopten. Dat is mogelijk in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het Bisdom zegt in een reactie dat ze wel degelijk aan de Europese privacyregels voldoet.

Dat bevestigt de Belgische toezichthouder aan VRT NWS.

GBA ontvangt klachten over registratiewijze van Belgische kerk

In België woedt een hevige discussie of het bewaren van namen en gegevens van mensen die zich Uit Het Doopregister hebben laten schrijven in lijn is met de privacywetgeving. De Geschillenkamer ontving meerdere klachten van ontdoopten van de GBA. Aanleiding hiervoor was een documentaire over het jarenlange seksueel misbruik binnen de kerk en een opiniestuk van Jan De Zutter.

Volgens de voormalig woordvoerder van het Europees Parlement overtreedt de Belgische kerk de AVG. Daarin staat dat bedrijven en organisaties niet zomaar namen, persoonsgegevens en andere data mogen bijhouden, zeker niet van mensen die expliciet aangeven dat ze vergeten willen worden (vastgelegd in artikel 17 AVG).

‘Vernietigen van een historisch document’

Het bisdom is het niet eens met deze lezing en meent dat de kerk wel degelijk aan de Europese regels voldoet. Bisdomwoordvoerder Geert De Kerpel benadrukt dat het bisdom een eigen data protection officer in dienst heeft en de werkwijze van de kerk in lijn is met de AVG.

Iemand die zich uit het doopregister wil laten schrijven, krijgt een notitie bij zijn naam. Het register wordt niet digitaal of centraal bijgehouden. “Het doopregister is een boek dat per parochie wordt bewaard en waarin namen en data handmatig worden ingeschreven. Wanneer iemand zich laat ontdopen, brengen wij de betreffende parochie op de hoogte en wordt een bijschrift voorzien”, zo zegt De Kerpel tegenover VRT NWS.

De kerk voert nog een ander argument aan waarom ze geen namen uit het doopregister verwijdert: dat zou namelijk neerkomen op ‘het vernietigen van een historisch document’.

‘Een wel erg creatieve oplossing’

Deskundigen verwerpen dat argument van het bisdom. “Dat is een wel erg creatieve oplossing. De AVG-wetgeving is namelijk ook van toepassing op fysieke documenten en met wat ik weet, heeft de kerk zich daar ook aan te houden”, zegt Bart Van Buitenen, AVG-specialist en docent privacy en security aan de Thomas More Hogeschool.

Europarlementariër Kathleen Van Brempt (Vooruit) verwijt het bisdom dat ze uitvluchten zoekt om niet aan de AVG te hoeven voldoen. “Het is perfect mogelijk om met een zwarte stift of een tipp-ex namen uit te wissen zonder de rest van het document te beschadigen”, zegt ze.

Over enkele weken meer duidelijkheid

De Geschillenkamer buigt zich de komende weken over de vraag of wat het bisdom doet door de beugel kan. Als de Gegevensbeschermingsautoriteit tot de conclusie komt dat de kerk onterecht namen en gegevens bewaart van ontdoopten, kan ze opdragen om deze data te vernietigen. In aanvulling daarop kan de toezichthouder ook een boete opleggen.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

GBA onderzoekt of namen van ontdoopten bewaard mogen worden

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×