Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kinderschoenen: waarom het materiaal belangrijk is

We roepen met z’n allen vaak dat kinderen met goede schoenen moeten rond lopen, want zeker in de jongste jaren zijn kwalitatieve kinderschoenen zeer belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kind. Maar wat hebben de gebruikte materialen om de schoen te fabriceren daar mee te maken? En is dat dan écht wel zo belangrijk? Je leest het in dit blog artikel.

In dit artikel

  • Achterhalen uit welk materiaal kinderschoenen zijn gemaakt
  • Chemische behandeling of niet?
  • Ook voeten moeten kunnen ademen
  • Welk materiaal is dan het beste voor kinderschoenen
  • Kijk eerst naar het materiaal als je nieuwe kinderschoenen koopt

Achterhalen uit welk materiaal kinderschoenen zijn gemaakt

Laten we met stap één beginnen. En dat is achterhalen uit welke materialen kinderschoenen gemaakt zijn. Net zoals bij kinderkleding is het voor fabrikanten van schoenen verplicht om klanten te informeren uit welke materialen de schoenen worden gemaakt.

Gelukkig is hiervoor een standaard afgesproken in de industrie aan de hand van pictogrammen en hoef je er dus geen woordenboek bij te nemen om te weten waar het over gaat. Deze pictogrammen vind je op het label wat bij de aankoop van nieuwe schoenen vaak in de schoen, onder de zool of op de schoendoos plakt. Kan je het label niet vinden? Vraag er dan zeker naar bij de winkelier.

Op het label worden zes pictogrammen afgebeeld. Aan de linkerkant geven de pictogrammen aan over welk onderdeel van de schoen het gaat, aan de rechterkant vertellen de pictogrammen je uit welk Materiaal het onderdeel bestaat. De pictogrammen om de onderdelen van de schoen te onderscheiden zien er als volgt uit:

Op dit pictogram wordt de bovenkant van de schoen vet gedrukt. Dit slaat op Het Materiaal waar de buitenkant van de schoen gemaakt is.

Door een vette lijn in het pictogram van een schoen, verwijst dit pictogram naar het materiaal waar de voering van de schoen van gemaakt is.

Het pictogram waar de onderkant van de schoen vet gedrukt is, slaat dit op het materiaal waarmee de zool gemaakt is.

Voor ieder van de onderdelen van de schoen wordt er aan de rechterkant een pictogram weergegeven wat aanduidt Uit Welk Materiaal dit onderdeel gemaakt wordt. Er worden in de industrie vier verschillende pictogrammen gebruikt. Deze zien er als volgt uit:

Dit pictogram stelt een dierenhuid voor en staat dus symbool voor leer. Als je dit pictogram op het label ziet, dan weet je dat dit onderdeel van de schoen gemaakt is uit echt leder.

Gelijkaardig aan het vorige pictogram, maar dit keer met de afbeelding van een ruit in het midden. Dit pictogram geeft aan dat het gebruikt materiaal gecoat leer is. Met andere woorden, echt leder maar met een extra bewerking. Denk dan bijvoorbeeld aan een laklaag.

Het pictogram wat enkel een ruit afbeeldt slaat op overige materialen. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van leder, maar bijvoorbeeld van kurk, rubber, kunststof, imitatieleer.

Dit laatste pictogram lijkt wel op een uitvergroot stukje stof en slaat dus op het gebruik van textiel. Alle natuurlijke en synthetische textielsoorten zoals bijvoorbeeld canvas, katoen, jute en nylon vallen hieronder.

Een schoen wordt bijna altijd van verschillende materialen gemaakt. Daardoor is het best mogelijk dat je voor ieder onderdeel van de schoen een verschillend pictogram ziet op het label. Echter kan ieder afzonderlijk onderdeel ook uit verschillende materialen bestaan. Is dat het geval, dan zie je meerdere materiaal-pictogrammen naast mekaar.

Chemische behandeling of niet?

Het is natuurlijk zeer goed dat fabrikanten verplicht worden om aan te geven uit welke materialen ieder onderdeel van een schoen gemaakt wordt. Hierdoor wordt je geïnformeerd, maar omdat er slechts vier pictogrammen zijn die aangeven uit welk materiaal dan ieder onderdeel bestaat blijft er toch flink wat ruimte voor onduidelijkheid.

Je kan dan wel de fabrikant rechtstreeks opbellen om je vragen aan hem te stellen, maar doorgaans krijg je daar ofwel niemand aan de lijn of hebben ze geen tijd voor jou als eindklant. Je kan dus best zelf even nagaan hoe het precies zit en daarom kijk je best even na of de gebruikte materialen chemisch behandeld zijn of niet.

Een chemische behandeling kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat het materiaal bestaat uit plastic of stof wat bijvoorbeeld behandeld is tegen weersinvloeden. Zo een chemische behandeling verandert de structuur van het materiaal, waardoor de microscopisch kleine poriën van het materiaal verstopt komen te zitten en er als het ware geen doorgang meer is voor lucht en vocht.

Ook voeten moeten kunnen ademen

Heb je onlangs het huis gepoetst met plastic handschoenen aan? Je weet wel, die typische gele latex handschoenen die je grootmoeder ook gebruikt? Dan heb je vast gemerkt dat je na een tijdje zweethanden krijgt in zulke handschoenen. Dat komt doordat je lichaam constant zweet ontwikkelt en afscheidt via je poriën.

Dit proces vindt plaats over je hele lichaam en dus niet alleen aan je handen. Ieder lichaamsdeel scheidt vocht af, dus ook je voeten. Per dag verlies je via je voeten ongeveer 1cl vocht wat vergelijkbaar is met een vol borrelglaasje. En dat vocht moet natuurlijk ergens naar toe.

In kinderschoenen die gemaakt zijn van materialen die chemisch behandeld zijn kan dit vocht niet ontsnappen en stapelt het op in de schoenen. De voeten van je kind baden dus eigenlijk in het zweet waardoor je kind enorme zweetvoeten en erger nog, stinkvoeten kan ontwikkelen.

Een enkele dag zweetvoeten is nog niet zo erg. Maar als je kind dag in, dag uit met schoenen rond loopt die geen ademende structuur hebben, dan kan dit op termijn voor flinke problemen zorgen. Schimmels vinden het namelijk super leuk in een vochtige en warme omgeving zoals schoenen. Maar eenmaal last van voetschimmels is het niet makkelijk om er weer van af te geraken. Daarnaast ontwikkelt zich een dusdanig onaangename geur dat deze zelfs te ruiken is met de schoenen nog aan.

Welk materiaal is dan het beste voor kinderschoenen

Om zweetvoeten en verdere problemen te vermijden is het dus belangrijk dat de materialen die gebruikt worden om kinderschoenen te maken luchtdoorlatend zijn en vocht kunnen opnemen, oftewel materialen die kunnen ademen.

We weten inmiddels dat materialen die chemisch behandeld zijn niet aan deze voorwaarden voldoen. Dus moet je op zoek naar materialen die niet chemisch behandeld zijn. Het zal je niet verbazen dat je dan al zeer snel uit komt bij het natuurlijk materiaal bij uitstek wat al jaar en dag gebruikt wordt om schoenen te fabriceren, namelijk leder.

Leer is namelijk een natuurlijk product met zeer unieke materiaal eigenschappen. Het kan moeiteloos vocht opnemen en afgeven en is daarnaast ook nog eens zeer flexibel waardoor een schoen makkelijk buigt tijdens het lopen. Leer zorgt dus voor een perfect voetklimaat in de schoen en is dus met grote voorkeur het materiaal waarmee een kinderschoen wordt gemaakt.

Nieuwe kinderschoenen kopen? Kijk eerst naar het materiaal!

Omdat het materiaal waarmee kinderschoenen worden gemaakt zo belangrijk is om zweetvoeten en eventueel andere problemen tegen te gaan, kan je in de webshop van HUPSA Kindermode zoeken op materiaal. Je kan dit doen door het gebruik van de zoekbalk, maar eenvoudiger is om de filters te gebruiken. Deze filters zijn beschikbaar voor zowel het materiaal van de binnenvoering als het materiaal wat gebruikt is aan de buitenkant van de schoen.

Heb je toch nog vragen over de gebruikte materialen van een bepaald model schoenen, neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel te Kermt. Naast een professionele opmeting van de voeten van je kind staan wij je met raad en daad bij om de perfecte kinderschoenen te selecteren.

Online shoppen met persoonlijk advies

Twijfel je over de maat, pasvorm of kleur? Neem contact met ons op en we helpen je meteen verder.

Facebook Messenger

Whatsapp

Bel +32 485 82 67 37

E-mail



This post first appeared on HUPSA Kindermode, please read the originial post: here

Share the post

Kinderschoenen: waarom het materiaal belangrijk is

×

Subscribe to Hupsa Kindermode

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×