Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Stevige kinderschoenen: de contrefort en de cambreur

Inmiddels héél erg lang geleden, toen we zelf nog kind waren, zeiden onze ouders dat we in de schoenenwinkel moesten kiezen voor een stevige kinderschoenen. Toen hadden wij natuurlijk nog geen benul waar dat op sloeg, luisterden we netjes naar mama en papa en kozen we dus voor een stevige kinderschoen. Of beter: we kozen een schoen uit het rijtje wat voor onze neus werd klaargezet waarbij wij in alle onschuld er van uitgingen dat dat dan wel een stevige kinderschoen moest zijn.

Zoals met veel oude wijsheden zit er ook in de uitspraak “Kies maar een stevige schoen” veel waarheid. Maar wat dan? En wat is nu eigenlijk een stevige kinderschoen? Lees even verder zodat ook jij binnenkort je kinderen deze wijsheid kan meegeven en een rijtje kinderschoenen voor hun neus kan klaarzetten.

In dit artikel

  • Een traditionele stiel, traditionele termen en dus eerst even vertalen
  • De cambreur, heb je dat écht nodig?
  • De contrefort, de hiel in een fort
  • Nieuwe schoenen kunnen even wat pijn doen
  • De combinatie met steunzolen

Een traditionele stiel, traditionele termen en dus eerst even vertalen

Schoenen maken is een traditionele stiel en het zal je dus niet verbazen dat in de terminologie die schoenmakers en schoenfabrikanten gebruiken dus veel traditionele, en veelal niet Nederlandstalige, termen gebruikt worden.

Vooraleer we de inhoud induiken is het dus handiger om eerst even stil te staan bij de betekenis van de termen die in dit blogartikel regelmatig voorbij komen. Naast deze termen zijn er natuurlijk vele andere termen die specifiek in de schoenenindustrie gebruikt worden, maar die laten we voor een volgend blogartikel.

Contrefort (m). Spreek je uit op z’n Frans en heeft dus niets te maken met een boomhut of een fort wat je kinderen bouwen met beddenlakens over de keukentafel. De Contrefort betekent letterlijk vertaald de steunbeer, achterstuk of wat beter bekend is in de volksmond, het hielstuk. De contrefort slaat dus op de achterkant van de schoen zelf, het stuk boven de loopzool.

Cambreur (m). Ook dit spreek je uit op z’n Frans en slaat helemaal niet op een bakwijze van een stuk vlees. De cambreur van een schoen bevindt zich tussen het voetbed en de zool van de schoen. Dit onderdeel is dus helemaal niet zichtbaar van buitenaf, maar is zowat het belangrijkste onderdeel om een schoen stevigheid te geven. De cambreur bestaat uit een stuk stijf leder, kunststof of staal dat zich bevindt tussen de benedenkant van het voetbed en de zool. Het loopt van het midden van de zool tot aan de contrefort (het hielstuk dus).

De cambreur, heb je dat écht nodig?

Ook al is de cambreur niet zichtbaar van buitenaf, het is het belangrijkste onderdeel van een schoen om deze stevig te maken. De cambreur zorgt er namelijk voor dat een schoen plooit waar hij moet plooien. En dat is ter hoogte van de voorvoet.

Kleine kinderen groeien snel en hebben dus voldoende ondersteuning nodig bij het leren stappen en de verdere ontwikkeling. Naast de juiste stapbeweging moeten kinderen leren om de juiste rolbeweging te maken met hun voeten Tijdens Het Stappen. Zo een rolbeweging betekent dat we onze voet moeten kunnen afrollen tijdens het stappen, door onze tenen te plooien. De cambreur zorgt voor deze goede rolbeweging waardoor het hielstuk en midden van de schoen stabiel blijft ter hoogte van de tenen.

Schoenen die niet voorzien zijn van een cambreur plooien over de hele zool. Je kan dit makkelijk zelf testen met bijvoorbeeld goedkope sportsneakers. Als je deze schoen plooit ter hoogte van de hiel, zit er geen cambreur in de schoen.

Zonder cambreur zal een voet geen steun vinden in de schoen en zal een foutieve rolbeweging gemaakt worden tijdens het stappen. Hierdoor kunnen kinderen als ze groter worden last krijgen van voeten en gewrichten met ontstekingen en zelfs erge rugklachten tot gevolg.

De contrefort, de hiel in een fort

Van de onderkant van een schoen naar de achterkant, de contrefort of het hielstuk. Dit onderdeel van de schoen geeft versteviging achter de hiel en moet er voor zorgen dat de schoen mooi recht blijft. Het zorgt dus als het ware als een soort fort voor extra versteviging rond de hiel.

Daarom dient een contrefort dus stevig te zijn. Als je nieuwe schoenen voor je kinderen koopt is het controleren van de stevigheid van het hielstuk een must. Kan je het hielstuk makkelijk induwen met je duimen? Dan is dat geen goede contrefort. Als je kind al wat kan stappen, dan laat je zulke schoenen dus best links liggen.

Indien kinderen veel schoenen dragen met een slecht hielstuk, dan gaat de voet de neiging hebben om naar buiten of binnen te leunen. Hierdoor worden de voetspieren te ver uitgerekt en slap waardoor het hele lichaam dit op een onnatuurlijke wijze moet corrigeren tijdens het stappen. Dit zal later met grote zekerheid rugklachten en gewrichtsproblemen opleveren.

Een stevig contrefort verplicht het lichaam dus dat voetspieren juist groeien en sterk gevormd worden. Zodra kinderen stappen, vanaf de leeftijd van ongeveer 14 maanden, is het daarom belangrijk om te lopen met een stevige contrefort. Ideaal wordt het als er een opstaand randje aan de hiel is als extra versteviging. Een opgehoogde achterkant zeg maar.

Nieuwe schoenen kunnen even wat pijn doen

Je hoort vaak kinderen die aangeven dat hun nieuwe schoenen pijn doen. In vele gevallen zal dit komen door het stevige hielstuk wat een kind niet altijd gewend is. Daarnaast dient de schoen en dus ook het hielstuk zich wat aan te passen aan de voet van het kind, en omgekeerd.

Daarom geven in onze schoenenwinkel steeds het advies om de schoenen even in te lopen. Indien de schoen na enkele dagen stappen nog steeds pijn doet, dan doe je daar zelf best niets aan. Ga naar een schoenmaker zodat de contrefort mooi uitgeklopt kan worden. De schoen blijft dan dezelfde stevigheid behouden, maar is wat soepeler.

De combinatie met steunzolen

In sommige gevallen dienen kinderen een tijdje met steunzolen rond te lopen. Dit is doorgaans om het hielbeen weer recht te zetten (te laten groeien). In die gevallen is het belangrijk dat er een stevig hielstuk in de schoen zit want zonder stevig contrefort heeft het hielbeen nog steeds geen steun en versteviging. De steunzolen hebben in dat geval helemaal geen zin.

Steunzolen kunnen dus niet in alle schoenen gedragen worden. Maar beter is om het gebruik van steunzolen te vermijden door van jongs af aan met kwalitatieve schoenen te leren stappen. Kwalitatieve schoenen zijn dus schoenen met een stevig hielstuk, een cambreur en van de juiste materialen. Lees voor dit laatste zeker ook ons blogartikel over waarom het materiaal van kinderschoenen zo belangrijk is.

Heb je toch nog vragen over de juiste pasvorm, of een bepaalde schoen een stevig contrefort heeft, enz. neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel te Kermt. Naast een professionele opmeting van de voeten van je kind staan wij je met raad en daad bij om de perfecte kinderschoenen te selecteren.

Online shoppen met persoonlijk advies

Twijfel je over de maat, pasvorm of kleur? Neem contact met ons op en we helpen je meteen verder.

Facebook Messenger

Whatsapp

Bel +32 485 82 67 37

E-mail



This post first appeared on HUPSA Kindermode, please read the originial post: here

Share the post

Stevige kinderschoenen: de contrefort en de cambreur

×

Subscribe to Hupsa Kindermode

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×