Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Geweldloos communiceren, hoe doe je dat

Titel: Geweldloos communiceren, hoe doe je dat?
Auteur: Marshall B. Rosenberg
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 978 90 477 0603 8

“Geweldloze communicatie” wil niet zeggen dat je met iemand praat zonder hem op zijn hoofd te slaan (hoewel, eigenlijk ook). Het is een communicatiewijze die iets meer om het lijf heeft. Het draait allemaal om empathie, om zo in verbinding met elkaar te komen en te spreken over de behoeftes die liggen achter de emotie. In “Geweldloos communiceren, hoe doe je dat?” beschrijft Marshall B. Rosenberg hoe dat precies werkt.

Grondlegger Geweldloze Communicatie

Rosenberg is bij uitstek de persoon om ons dit te vertellen, aangezien hij de grondlegger van de Geweldloze Communicatie is. Als klinisch psychiater vond hij zijn opleiding iets te eenzijdig en besloot hij te onderzoeken of er ook een andere manier is om dingen aan te pakken.

In essentie draait het bij Rosenberg om empathie. Dat doe je door de feiten te benoemen, te herkennen en benoemen welke gevoelens bij deze feiten doen opkomen. Deze gevoelens vertaal je vervolgens in de behoeften die erachter liggen. Zo is boosheid een teken dat een bepaalde behoefte niet wordt vervuld en vreugde een teken dat een behoefte wel is vervuld. Afsluitend doe je een actief verzoek richting de ander. Dit verzoek moet positief zijn geformuleerd.

Dat klinkt simpel, maar het is enorm ingewikkeld om dit in een echt gesprek toe te passen. Zelf blijf ik een beetje hangen in de eerste twee, bij de derde wordt het moeilijk. Maar puur het bewustzijn dat een emotie een signaal is, is een eye opener voor me gebleken. Ik hoef niet te reageren op de woede, het verdriet, de waanzin… ik kom veel verder als ik erachter kijk.

Workshop Geweldloze Communicatie tussen twee kaftjes

Het boek is opgezet als een serie workshops, soms in een westerse omgeving, maar ook in bijvoorbeeld Rwanda, waar leden van elkaar naar het leven staande bevolkingsgroepen samen in een ruimte worden gebracht. Veel hoofdstukken zijn ook gebaseerd op workshops, waarin heel duidelijk voorbeelden besproken worden. Hierdoor lijkt het alsof je (op de achtergrond) meekijkt. Overigens bekruipt mij ook hier het gevoel dat ik vaker bij rollenspelen heb: “tja, is de tegenspeler in het echt ook zo behulpzaam”?

Rosenberg bespreekt, na een algemene inleiding, hoe Geweldloze communicatie ons helpt bij intieme relaties, hoe het kan helpen te genezen en verzoenen, hoe we boosheid moeten hanteren, hoe we met onze kinderen kunnen communiceren en wat de link is met spiritualiteit (dat laatste is wat mij betreft optioneel).

Aan het eind van dit boek ben ik tot nieuwe ideeën gekomen en heb ik nieuwe communicatie tools in handen. Een gedachte resteert: had ik dit boek 10 jaar eerder maar gelezen…

Waardering: 8/10


Lees “Geweldloos communiceren, hoe doe je dat?” zelf!


Het bericht Geweldloos communiceren, hoe doe je dat verscheen eerst op Lekker lezen.



This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Geweldloos communiceren, hoe doe je dat

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×