Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

John Grisham – Het Eiland

Titel: Het eiland
Auteur: John Grisham
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0899 6

John Grisham, bekend van de vele legal thrillers, wilde graag een boek schrijven zonder ook Maar één enkele advocaat erin. In zijn open brief zegt hij: “Laat ik alleen zeggen dat ik een spannend boek wilde schrijven zonder ook maar één advocaat erin, en daar ben ik bijna in geslaagd.” En inderdaad komen er een paar advocaten in dit boek voor. Maar die spelen een bijrol.

De hoofdrol is weggelegd voor F. Scott Fitzgerald. Althans, vijf authentieke manuscripten van zijn hand die bij een zeer vakkundige roof uit de bibliotheek van Princeton zijn gestolen. Twee van de daders worden vlot opgepakt, maar dan loopt het spoor dood.

De verzekeringsmaatschappij besluit een bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in het opsporen van gestolen kunst. Dat bedrijf komt terecht bij Mercer. Mercer is auteur en net haar baan als leraar kwijt geraakt. Ze heeft dus geld nodig. Belangrijker: Mercer is geboren op Camino Eiland. En daar woont en werkt Bruce Cable, iemand die volgens het opsporingsbedrijf de manuscripten in bezit heeft.

Mercer gaat naar het eiland waaraan ze zoveel herinneringen heeft en infiltreert het literaire wereldje al daar. Al snel is ze bevriend met auteurs en met boekhandelaar Bruce.

Het Eiland” is compleet afwijkend van wat we van Grisham gewend zijn. Andersoortige personages, een heel ander plot, andere wendingen. En tegelijkertijd voelt het vertrouwd: het plot zit goed in elkaar, de personages hebben de benodigde diepgang en de motieven van de diverse spelers zijn goed uitgewerkt.

Eerder schreef Grisham boeken over sport, zoals het enigszins teleurstellende “Vergiffenis”  en “De Verbanning”. Beide boeken waren een beetje “mweh”. De vraag die dan opkomt: Is Grisham een one-trick-pony? Ja en nee. Ja, omdat Grisham het toch echt moet hebben van het opbouwen van spanning. Grisham is goed in thrillers, minder in wat hij zelf noemt “luchtiger” werk. Nee, omdat Grisham die spanning ook in dit boek weet te brengen. Grisham is dus, gelukkig, niet afhankelijk van advocaten die samen met een Private Investigator ploeteren om een onschuldige vrij te krijgen door de echte dader te pakken.

“Het Eiland” bevat alle sterke elementen uit de eerdere thrillers van Grisham, maar blijft toch een verrassende leeservaring. De epiloog zag ik dan wel aankomen, maar dat stoort niet. Het is namelijk zo een wending die eigenlijk te onwaarschijnlijk is, maar toch volstrekte logisch. Zo een wending die je ergens in het boek zelf bedenkt en dan laat rusten.

“Het Eiland” is eigenlijk een geweldige plek. Een beneden-gemiddeld aantal advocaten en een extreem hoge dichtheid aan schrijvers. Was de hele wereld maar zo een plek…

Waardering: 8/10


Lees “Het Eiland” zelf!

(Klik de afbeelding om te bestellen)

Het bericht John Grisham – Het Eiland verscheen eerst op Lekker lezen.This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

John Grisham – Het Eiland

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×