Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Uitleg: Wat is een webshell

Een Webshell is een stukje kwaadaardige software dat op een webserver wordt geplaatst en gebruikt kan worden om op afstand controle en toegang tot de Server te verkrijgen.

Het kan worden gebruikt door hackers om verschillende illegale activiteiten uit te voeren, zoals het uploaden van malware, het wijzigen van bestanden of het uitvoeren van commando’s op de server.

Het meest simpele voorbeeld in php ziet er als volgt uit:

Door deze regel code in een bestand te zetten (bijvoorbeeld mijnbestand.php) en te plaatsen op een webserver kan middels het meegeven van een opdracht in de querystring een commando worden uitgevoerd op de webserver: http://www.voorbeeldonzinwebsite.nl/mijnbestand.php?cmd=id.

Dit commando wordt uitgevoerd door het gebruikers account waar de webserver op draait, maar kan gebruikt worden om informatie op te halen of te manipuleren om zodoende volledig (root) toegang te krijgen tot de server.

Hoe wordt een webshell geplaatst?

Een webshell kan op verschillende manieren op een server worden geplaatst. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden die hackers gebruiken:

  • Kwetsbaarheden in software: Hackers zoeken naar bekende kwetsbaarheden in de software die op de server wordt gebruikt. Denk hierbij aan verouderde CMS-systemen, plugins of thema’s. Ze kunnen deze kwetsbaarheden gebruiken om kwaadaardige code op de server te injecteren en zo een webshell te plaatsen.
  • Brute force-aanvallen: Hackers proberen in te loggen op de server door verschillende combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden te raden. Als ze erin slagen om toegang te krijgen tot een account met beheerdersrechten, kunnen ze een webshell uploaden en beheer over de server verkrijgen.
  • SQL Injection: SQL-injectie is een kwetsbaarheid in een webapplicatie waarbij een aanvaller kwaadaardige SQL-code kan invoegen in een SQL-query die wordt uitgevoerd door de applicatie. 
  • File upload vulnerabilities: Sommige websites staan gebruikers toe om bestanden te uploaden zoals afbeeldingen of documenten. Als er een kwetsbaarheid in de uploadfunctionaliteit zit, kan een hacker een kwaadaardig bestand uploaden en zo een webshell op de server plaatsen.

Het is belangrijk om de beveiliging van je server regelmatig te controleren, software-updates uit te voeren, sterke wachtwoorden te gebruiken en veiligheidsmaatregelen te implementeren om het risico op het plaatsen van een webshell te minimaliseren.

Tevens is een Web Application Firewall (WAF) aan te raden om te voorkomen dat dergelijke bestanden geplaatst kunnen worden. Let wel dat sommige webshells wat minder makkelijk leesbaar zijn dan bovenstaande voorbeeld om beveiligingen om de tuin te leiden.

The post Uitleg: Wat is een webshell first appeared on Cybertilt.



This post first appeared on Cybertilt!, please read the originial post: here

Share the post

Uitleg: Wat is een webshell

×

Subscribe to Cybertilt!

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×