Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Welke bloeddruk is gevaarlijk? Leer over een hoge bloeddruk

Je Bloeddruk geeft belangrijke inzichten in je gezondheidstoestand. Langdurig verhoogde bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Maar hoe herken je een te hoge bloeddruk, en wat onthult deze waarde werkelijk over je gezondheid?

In dit overzicht delen we essentiële informatie over bloeddruk en bieden we praktische tips voor het zelfstandig meten ervan.

Wat is bloeddruk? 

Bloeddruk verwijst naar de kracht waarmee bloed tegen de wanden van de slagaders drukt terwijl het door het hart wordt voortgestuwd.

Dit proces zorgt ervoor dat essentiële zuurstof en voedingsstoffen, die in het bloed aanwezig zijn, via de slagaders naar alle delen van het lichaam worden getransporteerd.

Er zijn twee componenten van de bloeddruk: de systolische (bovendruk) en de diastolische (onderdruk) druk, beide gemeten in millimeter kwik (mmHg).

De systolische druk vertegenwoordigt de piekwaarde en treedt op wanneer het hart samentrekt en bloed door het lichaam pompt.

De diastolische druk, aan de andere kant, is de minimale druk en wordt geregistreerd wanneer het hart ontspant en zich met bloed vult ter voorbereiding op de volgende hartslag.

Welke bloeddruk is gevaarlijk en welke bloeddrukwaarden is normaal?

Een optimale bloeddruk ligt rond de 120/80 mmHg, een standaard die voor alle leeftijdscategorieën aanbevolen wordt. Wanneer de waarden van de systolische en diastolische druk onder deze drempel liggen, spreekt men van lage bloeddruk, wat over het algemeen als positief wordt beschouwd.

Echter, een bloeddruk die consistent onder de 140/90 mmHg blijft, wordt als gezond beschouwd, terwijl waarden die deze grens overschrijden wijzen op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bloeddrukwaarden die 140/90 mmHg overstijgen, duiden op hypertensie.

Extreem hoge waarden, boven de 180/110 mmHg, worden beschouwd als kritiek en vereisen onmiddellijke medische aandacht.

Bloeddrukmetingen kunnen variëren per hartslag en fluctueren door de dag heen, beïnvloed door factoren zoals dieet, lichaamsbeweging, stress, en meer. Een enkele meting geeft daarom geen volledig beeld.

Voor een accurate diagnose van hoge of lage bloeddruk is het essentieel om meerdere keren te meten over een reeks van dagen, om zo de invloed van externe variabelen te minimaliseren.

Zelf je bloeddruk meten thuis

Het regelmatig controleren van je bloeddruk is essentieel, zeker omdat hoge bloeddruk vaak geen duidelijke symptomen heeft. Het gebruik van een bloeddrukmeter, zoals een sphygmomanometer of tensiometer, is hiervoor ideaal.

Over het algemeen wordt aangenomen dat metingen met een bovenarmbloeddrukmeter betrouwbaarder zijn dan met een polsbloeddrukmeter.

Meerdere metingen op verschillende dagen zijn vereist om een nauwkeurig beeld te krijgen van je bloeddruk. Thuis gemeten waarden zijn vaak lager dan bij de dokter, mogelijk door de zenuwen in een medische omgeving.

Als de waarden bij de dokter hoger zijn, maar thuis normaal, kan dit wijzen op ‘witte-jas-hypertensie’, waarbij de bloeddruk stijgt door de stress van de afspraak.

Voor een accurate thuismeting, volg deze richtlijnen:

  1. Ontspan vijf minuten voorafgaand aan de meting. Wacht na inspanning, consumptie van cafeïne of alcohol, eten of roken idealiter dertig minuten.
  2. Neem zittend plaats, met beide voeten plat op de grond.
  3. Zorg dat de bovenarm bloot is, door mouwen op te stropen of kleding uit te trekken.
  4. Bevestig de manchet, aangepast aan je armomvang, stevig maar comfortabel op je bovenarm, ter hoogte van je hart. Dit kun je doen door de manchet twee centimeter boven de elleboog te positioneren.
  5. Laat je arm rusten op een tafel of stoelleuning, met het snoer van de manchet langs de binnenkant van je elleboog.
  6. Start de meting zonder te bewegen of te spreken tot de meting automatisch voltooit en loslaat.
  7. Noteer de uitslag. Bij een afwijkende waarde, meet ook de andere arm. Blijft je bloeddruk over meerdere metingen thuis boven de 135/85 mmHg? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk?

Een hoge bloeddruk is riskant omdat het de druk op bloedvaten verhoogt, waardoor het hart harder moet werken om bloed rond te pompen. Dit kan schade aan de hart- en bloedvaten veroorzaken, waardoor de kans op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarct en beroerte, toeneemt.

De Hartstichting adviseert vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten, omdat een hoge bloeddruk vaak geen directe klachten geeft, maar op lange termijn wel gevaarlijk is. Een gezonde levensstijl kan helpen de bloeddruk te verlagen en zo de risico’s te minimaliseren.

Wat kun je zelf doen aan een hoge bloeddruk?

Om de gevaren van een hoge bloeddruk te voorkomen, en je bloeddruk aan te pakken, kun je zelf actief bijdragen aan het verlagen van je risico.

Start met een gezonde leefstijl; focus op evenwichtige voeding, beperk zoutinname en integreer meer verse groenten en fruit in je dieet. Onvoldoende lichaamsbeweging is ook een oorzaak, dus ga af en toe een rondje wandelen of een stuk fietsen. Dit helpt jou een goede bloeddruk te behouden.

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of fietsen, speelt een cruciale rol in het beheersen van je bloeddruk. Verminder stress waar mogelijk en geef de voorkeur aan ontspanningstechnieken. Ook is het vermijden van roken en het matigen van alcoholconsumptie essentieel. 

  • Eet gezonde voeding (dus geen pakjes & zakjes) en let op je zout inname
  • Ben je te zwaar? Probeer af te vallen
  • Beweeg elke dag voldoende
  • Drink minder alcohol
  • Rook niet

Is een hoge onderdruk ook gevaarlijk?

Een hoge onderdruk, hoger dan 90 mmHg, kan net zo gevaarlijk zijn als een hoge bovendruk. Dit wijst namelijk op een verhoogde druk op de vaatwanden, ook wanneer het hart zich ontspant.

Een constante hoge onderdruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarct en beroerte. Het is daarom van cruciaal belang om regelmatig je bloeddruk te meten, zowel thuis als bij de arts, vooral vanaf je 40ste levensjaar.

Een lage bloeddruk is meestal te wijten aan onvoldoende lichaamsbeweging of een ongezonde levensstijl. Daarom is een…

Een gezonde leefstijl, inclusief voldoende lichaamsbeweging en een evenwichtig voedingspatroon, kan helpen de bloeddruk te verlagen en deze ernstige gezondheidsrisico’s te vermijden.

Wanneer je merkt dat je bloeddruk meestal hoger is dan de aanbevolen waarden, is het goed om meerdere momenten van meting te overwegen en indien nodig actie te ondernemen.

Klachten als gevolg van een hoge onderdruk kunnen variëren, maar vaak geeft het lichaam signalen die niet genegeerd mogen worden. Door op de hoogte te zijn van je bloeddrukwaarden, kun je tijdig ingrijpen en ernstige gezondheidsproblemen voorkomen.

Hoge bloeddruk door stress is gevaarlijk

Een hoge bloeddruk, vaak niet herkend omdat het zelden directe klachten geeft, kan gevaarlijk zijn, vooral wanneer veroorzaakt door stress. Stress veroorzaakt tijdelijke verhogingen in bloeddruk, maar bij aanhoudende stress kan dit leiden tot chronisch hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd.

Wanneer je hart voortdurend onder druk staat, neemt de kans op hart- en vaatziekten toe, inclusief het risico op een hartinfarct of beroerte. Het is daarom van cruciaal belang om regelmatig je bloeddruk te meten, vooral als je symptomen van stress ervaart.

Een bloeddruk boven 140 mmHg (bovendruk) of een onderdruk hoger dan 90 mmHg wordt beschouwd als te hoog en vraagt om aandacht.

Door het meten van je bloeddruk thuis en bij de arts kun je bepalen of je mogelijk last hebt van ‘wittejashypertensie’, een fenomeen waarbij de bloeddruk enkel in medische settings verhoogd lijkt.

Het beheren van stress door middel van ontspanningstechnieken, voldoende lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet kan helpen je bloeddruk te verlagen en je gezondheid te beschermen.

Remember, het reguleren van stress is net zo belangrijk als gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen.

Conclusie

Het beheren van je bloeddruk is cruciaal voor het behouden van een gezond hart en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Wanneer je bloeddruk meet en ontdekt dat deze te hoog is, is het van belang actie te ondernemen.

Hoge bloeddruk, of hypertensie, verhoogt significant de kans op een hartinfarct, beroerte, en andere ernstige aandoeningen.

Daarom is het goed om zowel thuis als bij de arts je bloeddruk regelmatig te laten controlleren. Het is essentieel om te weten wanneer je bloeddruk varieert en wanneer medisch advies nodig is.

Een gezonde levensstijl, inclusief voldoende lichaamsbeweging, een voedzaam dieet, en stressmanagement, speelt een sleutelrol in het verlagen van hoge bloeddruk en het behouden van een goede gezondheid.

The post Welke bloeddruk is gevaarlijk? Leer over een hoge bloeddruk appeared first on Purity Fit.



This post first appeared on Purityfit, please read the originial post: here

Share the post

Welke bloeddruk is gevaarlijk? Leer over een hoge bloeddruk

×

Subscribe to Purityfit

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×