Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Plateaus doorbreken: Strategieën om fitnessuitdagingen te overwinnen

Tags: niet maar zijn

Hard werken is hard werken. Maar hard werken en Niet de resultaten zien die je wilt, is nog moeilijker.

Het komt vaak voor dat fitnessactiviteiten op plateaus stuiten. Gewichtsverlies of krachttoename stokt, de motivatie verdwijnt of jojo-gedrag steekt de kop op.

Het eerste wat je moet doen is kalm blijven. Niets is sneller dodelijk dan paniek en er is altijd een oplossing. In dit artikel bespreken we een aantal van die oplossingen, of helpen we je in ieder geval op weg om er zelf een te vinden.

Algemeen advies voor fitness plateaus

De meeste fitness plateaus hebben een gemeenschappelijke oorzaak. Hier Zijn ze, een voor een. (Als je op zoek bent naar specifieke oplossingen voor plateaus in kracht of gewichtsverlies, sla dan gerust door naar de volgende secties).

Verkeerde prioriteiten

De reden waarom je misschien niet het volgende niveau in je fitnessdoelen bereikt – en ik ga het gewoon zeggen – is dat je het niet echt graag genoeg wilt. Het plateau ben JIJ.

Deze realisatie is geen schande. Het is veel gemakkelijker om je grote prestaties voor te stellen dan om ze te bereiken. Maar het is ook gemakkelijker om het grote en belangrijke werk dat je al gedaan hebt, de stappen die je al gezet hebt en de verbetering die je al gemaakt hebt te devalueren.

Niet waarderen wat je tot nu toe hebt gedaan is een geweldige manier om je vooruitgang te beperken en het nog moeilijker te maken om verder te gaan.

Om dit aan te pakken, moet je nadenken over je uiteindelijke doel. Is dat 30 kilo afvallen? Deadlift 405? Tien pond spieren kweken?

Denk hier eens over na: hoe strikt ben je ECHT geweest met je dieet? Hoe toegewijd aan je trainingen? Hoe zit het met je proteïnegehalte?

Als dat 100% is, groet ik je. Maar als je “af en toe” een donut eet, een training overslaat of een proteïneshake overslaat, dan is het duidelijk dat je prioriteiten niet overeenkomen met je gedrag.

Pak dat eerst nuchter, eerlijk en zonder zelfverwijt aan en je zet de eerste stap om dit plateau te doorbreken.

Probeer iets nieuws

Nieuwigheid is een krachtig hulpmiddel. Als je al een hele tijd hetzelfde doet en er niet meer vooruit lijkt te komen, kan nieuwigheid het verschil maken om je gemotiveerd te houden.

Een nieuwe oefening of variatie, een nieuw hulpmiddel zoals een gewichthefwagen of ab roller, een nieuwe sportschool of locatie, een nieuwe sport… al deze dingen kunnen je vooruitzichten verbeteren.

Als het op fitness aankomt, zit er echter één uitdaging ingebouwd in nieuwigheid waar je gewoon mee om moet gaan: als het nieuw voor je is, zul je er waarschijnlijk een tijdje niks van bakken.

Als je hiermee om kunt gaan en je ego achter je kunt laten, zul je niet alleen je plateau doorbreken maar ook je fitnesscompetenties vergroten.

Zoek een maatje

Of het nu een tilmaatje, een hardloopmaatje, een dieetmaatje of wat dan ook is, iets samen met iemand doen is magisch. Een van de redenen is dat mensen graag concurreren, zelfs als we ons dat niet realiseren. Studies tonen aan dat mensen harder werken als er iemand is aan wie ze zich kunnen laten zien.

Het kan moeilijk zijn om iemand te vinden die toegewijd is, maar als het je meer verantwoordelijk houdt, kan het de zoektocht waard zijn.

Werk met een fitnessprofessional

Net als een buddy kan het inhuren van een fitnesstrainer enorm helpen om je door een plateau heen te helpen. Waarom? Omdat

  • Iemand je verantwoordelijk houdt
  • Je stimuleert om harder te werken
  • De last van het verbeteren van je conditie deelt.

Reden C is de sleutel. Als alles op je schouders rust, kan de druk te groot zijn om je volledige potentieel te bereiken. Nadenken over motivatie, redenering, methodologie en andere zaken vergt mentale energie die afneemt van je vermogen om je te concentreren op resultaten.

Maar als iemand anders je helpt, ligt de focus puur op het feit dat jij je beste werk moet doen. Punt uit. En dat is uiteindelijk wat je brengt waar je heen wilt.

En ja, het kost geld. Maar hoe graag wil je dat ding echt hebben? (Herlees het eerste punt dat ik hierboven maakte, onder “Verkeerde prioriteiten”). Als je iets echt wilt, maak je veranderingen om het te bereiken. Je investeert erin. Je gelooft er genoeg in om iets anders te doen en die volgende noodzakelijke stap te zetten.

En als je dat niet doet, is dat ook goed. Het leven is complex. Doe het gewoon.

Focus op het waarom

Om een stapje extra te zetten, is het belangrijk om te weten waarom. Als je herhaaldelijk voorbereide maaltijden eet, ‘s ochtends om 6.00 uur naar de sportschool gaat, een liter water per dag drinkt, of welke andere offers dan ook, moet er een duidelijk “waarom” aan vastzitten, anders houden ze geen stand.

Of, ze houden misschien stand maar je kunt jezelf er gewoon niet toe brengen om naar het volgende niveau te gaan als je doelen dat vereisen: 3 voorbereide maaltijden per dag eten in plaats van 2, 5 keer per week naar de sportschool in plaats van 3, of anderhalve liter water drinken. Ja, mensen doen dat.

Hier is een feit: als je de kip en broccoli niet meer kunt eten, als je niet meer om 6 uur ‘s ochtends naar de sportschool kunt gaan of nog een druppel kunt drinken, dan is het mogelijk dat dit niet de middelen voor jou zijn. Er zijn andere manieren om de meeste doelen te bereiken.

Maar laten we zeggen dat je ze toegewijd bent en dat je ze wilt doen, of beter nog: ER IS GEEN ANDERE MANIER. Zulke doelen zijn bijvoorbeeld het bereiken van een bepaald vetpercentage, je voorbereiden op een bodybuildingshow, je klaarstomen voor een duurloop, het passen in een trouwjurk of een ware lichaamstransformatie in een onevenredig korte tijd.

Focussen op het waarom betekent dat je bewust nadenkt over WAAROM je deze dingen doet. Elk van hen is belangrijk, dus misschien moet je dit met allemaal doen, vooral op moeilijke dagen (en je zult moeilijke dagen hebben).

Je zegt tegen jezelf: “deze maaltijd/workout/water zal BLANK zijn.” Vul de lege plek in met het doel, of een element van het doel. “Deze maaltijd zal me de energie geven om mijn cardio te doen. “Deze training zal me helpen om er op het podium op mijn best uit te zien.”

Je kunt je zelfs richten op dankbaarheid. “Ik ben deze workout dankbaar dat ik mijn lichaam kan gebruiken om geweldige dingen te doen.”

Specifiek plateau advies: Gewichtsverlies

Ik heb het al eerder aangestipt, maar de meest voorkomende oorzaak van gewichtsverlies plateaus is het niet hebben van een calorisch tekort. Simpel gezegd, je neemt meer calorieën in dan je verbrandt.

Pak dit probleem eerst aan door lege calorieën te elimineren. Lege calorieën zijn calorieën met weinig voedingswaarde. Voorbeelden zijn bewerkte vetten, geraffineerde suikers en geraffineerde zetmelen.

Oké, dus wat als je lege calorieën hebt geëlimineerd, maar nog steeds die laatste paar kilo’s niet kwijt kunt raken? Je cardio is in orde, net als je hydratatie.

Een wijze raad: richt je op het opbouwen van spieren. Spieren opbouwen zal je stofwisseling verhogen, wat op de lange termijn kan helpen om dat laatste beetje vet te verbranden.

Ja, het gewicht op de weegschaal kan tijdelijk toenemen, maar je lichaamssamenstelling zal verschuiven ten gunste van vetvrije massa en de langetermijneffecten zullen het waard zijn.

Neem 2-3 maanden de tijd en leg de nadruk op weerstandstraining. Kies een aantal compoundlifts zoals de bench press, pullup, deadlift, squat en overhead press (daar waar je een beetje spiergroei kunt verdragen). Verhoog je eiwit- en koolhydraatinname met elk 25%.

Als het op koolhydraten aankomt, heb ik het over havermout, niet over Rolos. (Goh, wat mis ik Rolos…)

Na een periode van 2-3 maanden handhaaf je de eiwitinname, maar verlaag je de koolhydraten terug naar waar ze waren. Ik durf te wedden dat je met een proteïneshake je vetverliesplateau doorbreekt.

Meer advies over gewichtsverlies plateaus

Andere veel voorkomende redenen voor gewichtsverlies plateaus zijn:

  • Eten voor het slapengaan: stop met snacken laat op de avond. Eet meer voedingsstoffen bij het avondeten.
  • Snacken van vet: noten en zaden smaken misschien geweldig, maar door er de hele dag van te snoepen kun je je calorietekort om zeep helpen. Let erop dat je ze met mate eet.
  • Dieetmoeheid/geen plezier: zoek wat nieuwe recepten of keukenstijlen op, of probeer nieuwe snackopties voor overdag.
  • Slechte hydratatie: je kunt gewoon niet op je hoogste niveau presteren als je uitgedroogd bent. Verhoog je dagelijkse inname elke week met 8 ons per dag totdat je je plateau hebt doorbroken.
  • Niet genoeg micronutriënten: diëten kan leiden tot minder voedselopties. Dit kan leiden tot een tekort aan micronutriënten (vitamine A, B, mineralen zoals kalium, enz.). Om dit aan te pakken, kun je je het beste zoveel mogelijk richten op volwaardige voeding en/of een hoogwaardige multivitamine nemen met een CGMP-, NSF-, USP- of andere kwaliteitscontrolecertificering.
  • Problemen met lichaamsbeeld: “Haat” betekent dat je niet gelooft dat er iets goed is aan iets. Het is heel moeilijk om iets te verbeteren wat je haat. Dat geldt dubbel als je je lichaam haat. Zelfkritiek duwt ons maar zo ver totdat het ons begint te vertellen dat de inspanning van zelfverbetering het niet waard is. Een zekere mate van zelfliefde moet zich doen gelden. Als je dit soort gevoelens over je lichaam hebt, stel dan geen zelfdiagnose. Praat met een professional op het gebied van geestelijke gezondheid.

Specifiek advies voor plateaus: Krachttoename

Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van krachtplateaus:

  • Geen calorie overschot: Je verliest geen gewicht (hopelijk), maar je wordt ook niet sterker. Je denkt misschien dat je een overschot hebt, maar dat is niet zo. Verhoog je koolhydraten en vetten.
  • Te weinig eiwitten: je komt aan, maar wordt niet sterker. Je hebt misschien een overschot, maar je eiwitten zijn te laag. Verhoog het en verlaag je koolhydraten of vetten.
  • Geen progressieve overbelasting: je wordt niet sterker omdat een onderdeel van je programma is vastgelopen. Verhoog het gewicht op de stang of doe meer sets of reps.
  • Te weinig volume: Vergelijkbaar met het vorige punt, je doet de oefening gewoon niet genoeg om er beter van te worden. Voeg wat backoff sets toe na je zware sets, of voeg wat extra sets toe aan een andere training.
  • Slecht herstel: Je calorieën, water, slaap en/of stress worden niet goed beheerd, of je pusht jezelf te veel. Dit kan ervoor zorgen dat je je plateau niet kunt doorbreken. Pak deze fysiologische factoren aan – overweeg een ontlastingsweek (door de intensiteit en het volume te verminderen) of een volledige week vrijaf.
  • Lichaamsdysmorfie: je hebt vooruitgang geboekt, bent groter geworden, enzovoort, maar je voelt je nog steeds zwak en klein. Je eet alle eiwitten en supplementen en gaat elke week keihard trainen, maar je bent nog steeds NOOIT in de buurt van je doel. Lichaamsdysmorfie is heel echt; het is geen “strategie” en het is niet iets wat je nodig hebt. Overweeg om met een specialist te praten.

Conclusie

Plateaus komen bij alle inspanningen voor, maar bij fitness in het bijzonder. Het is moeilijk om je lichaam te laten doen wat jij wilt, ook al is het JOUW lichaam. Dit is al sinds mensenheugenis een bron van menselijke angst en filosofisch dilemma.

Wat belangrijk is, is niet de snelheid waarmee je verbetert, maar dat je voortdurend verbetert. Aanhoudende, gestage groei is de sleutel tot groei op lange termijn. En oplossingen kosten tijd. Voel je dus niet gehaast in je streven of in het overwinnen van je plateau.

Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

Bronnen

  • Feltz, D., Kerr, N. L., & Irwin, B. (n.d.-b). Buddy Up: The Kohler Effect Applied to Health Games. https://www.researchgate.net/publication/51539278_Buddy_Up_The_Kohler_Effect_Applied_to_Health_Games.
  • Ram Gelman, Marc Berg, and Yaron Ilan. A Subject-Tailored Variability-Based Platform for Overcoming the Plateau Effect in Sports Training: A Narrative Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8834821/.

The post Plateaus doorbreken: Strategieën om fitnessuitdagingen te overwinnen appeared first on Purity Fit.



This post first appeared on Purityfit, please read the originial post: here

Share the post

Plateaus doorbreken: Strategieën om fitnessuitdagingen te overwinnen

×

Subscribe to Purityfit

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×