Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Gezamenlijke Rekening: Wat houdt dit in?

Als je met andere mensen in een huishouden woont, of dat nu je familie of je vrienden zijn, dan deel je de huishoudelijke kosten met je huisgenoten. Dit kan soms wat ingewikkeld zijn, vooral als het erom gaat dat iedereen evenveel betaalt. Om dit proces te vergemakkelijken kan Een Gezamenlijke Rekening gebruikt worden.

In dit artikel maken we je vertrouwd met het concept van een gezamenlijke Rekening, vertellen we je over de voor- en nadelen ervan, en laten we je kennis maken met de verschillende soorten gezamenlijke rekeningen. We gaan ook in op de belangrijkste onderwerpen betreffende aansprakelijkheid en de kosten van gezamenlijke rekeningen.

Belangrijk om te weten

  • Een gezamenlijke rekening kun je openen met twee of meer mensen met wie je financiële beslissingen en aansprakelijkheid over het geld deelt.
  • Er zijn twee soorten gezamenlijke rekeningen, de En-rekening en de Or-rekening. Deze verschillen in de manier waarop financiële beslissingen kunnen worden genomen.
  • Bij overlijden gaat het aandeel van de gezamenlijke rekening naar de erfgenamen van de persoon. Afhankelijk van de soort gezamenlijke rekening kan dit tot moeilijkheden leiden bij het nemen van financiële beslissingen.

Achtergrondinformatie: Wat is een gezamenlijke rekening?

Hieronder beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over gezamenlijke rekeningen. Deze antwoorden moeten je in staat stellen een weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of je een gezamenlijke rekening moet en wilt gebruiken.

Wat is een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening is een rekening waartoe verschillende mensen toegang hebben, omdat ze allemaal gezamenlijke eigenaars van de rekening zijn. Afhankelijk van de bank kan het nodig zijn dat je in hetzelfde huishouden woont als de andere mensen; bij andere banken is dit niet absoluut nodig.
Een gezamenlijke rekening is een rekening die in gelijke delen aan meerdere mensen toebehoort.

Of je familie van de ander bent, getrouwd bent of alleen maar samenwoont, is niet belangrijk.

Iedereen die geacht wordt toegang tot het geld te hebben, staat geregistreerd als eigenaar van de rekening. Het is belangrijk op te merken dat een gezamenlijke rekening meestal helemaal opnieuw moet worden aangemaakt en niet van een bestaande rekening kan worden gemaakt.

Voor wie is een gezamenlijke rekening geschikt?

Een gezamenlijke rekening is geschikt voor mensen die huishoudelijke uitgaven of andere kosten delen. Want met een gezamenlijke rekening kunnen de kosten dan van deze rekening afgetrokken worden.

Als je met vrienden of andere bekenden in een huishouden woont, kan het moeilijk zijn om de kosten gelijk te verdelen. (Image source: Unsplash / Chewy)

Ieder kan dan op een bepaalde datum zijn deel van de kosten naar de gezamenlijke rekening overmaken. Zo wordt voorkomen dat één persoon de kosten vooruit moet betalen tot de anderen het geld aan hem of haar overmaken.

Hoe werkt een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening is een rekening met meerdere houders die allemaal evenveel toegang hebben tot het geld dat erop staat. Hoe zulke financiële beslissingen genomen kunnen worden hangt af van het soort rekening.

Alle houders kunnen echter samen beslissingen nemen en het geld beheren. Afgezien daarvan is een gezamenlijke rekening niet zo verschillend van een lopende rekening.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een gezamenlijke rekening?

In de volgende tabel tonen we je enkele voordelen en nadelen van een gezamenlijke rekening. Dit kan je helpen om meer te weten te komen over de gezamenlijke rekening en hoe nuttig die voor je is.
Voordelen
  • Gezamenlijke kosten kunnen gemakkelijker gedragen worden
  • Verschillende mensen kunnen met hun eigen kaarten toegang krijgen tot de rekening
  • Alle rekeninghouders kunnen met dezelfde rechten toegang krijgen tot de rekening en het geld erop
  • Gezamenlijke rekeningen kunnen met meer dan twee mensen geopend worden
Nadelen
  • Bij inbeslagname van individuele tegoeden kan dit gevolgen hebben voor al het geld op de gezamenlijke rekening
  • Een gezamenlijke rekening kan niet in een P-rekening veranderd worden
  • Grote overschrijvingen naar de rekening kunnen schenkingsrecht oplopen(1, 2)
  • Er is gezamenlijke aansprakelijkheid voor elke beslissing(3, 4)
  • Bij overlijden kunnen er problemen ontstaan door de erfgenamen(5)
  • Ruzies onder elkaar over het gebruik van het geld kunnen sommige beslissingen bemoeilijken

Wie is aansprakelijk op een gezamenlijke rekening?

Alle personen die als rekeninghouder geïdentificeerd zijn, zijn gezamenlijk aansprakelijk voor elke beslissing die op een gezamenlijke rekening genomen wordt. In het geval van een Or rekening doet het er niet toe wie de beslissing nam, alle houders zijn er aansprakelijk voor. (3, 4)

Is er een gratis gezamenlijke rekening?

De kosten voor een gezamenlijke rekening zijn dezelfde als voor een enkele rekening-courant, afhankelijk van de bank kost het meer of minder. Bij het kiezen van een bank kun je ook kijken naar hoeveel ze kost.

Sommige banken vragen bijvoorbeeld een vergoeding voor het beheer van de rekening, terwijl andere er geen vragen en een vergoeding vragen voor het opzetten van de rekening.

Of rekening en En rekening: Wat is beter?

Er zijn twee verschillende soorten gezamenlijke rekeningen, de Or rekening en de En rekening. Het verschil zit in hoe de financiën van de rekening kunnen worden geregeld.

Bijvoorbeeld, met een Or rekening kan iedereen die als rekeninghouder geregistreerd staat, onafhankelijk van de andere rekeninghouders financiële beslissingen nemen. Dit betekent dat alleen jij kunt beslissen wat wanneer en waar overgebracht moet worden. Hierdoor kunnen financiële beslissingen sneller genomen worden, ook als een van de houders onbereikbaar is.

Dit betekent echter ook dat iedereen beslissingen kan nemen zonder de anderen te raadplegen en dus moet er een minimum aan wederzijds vertrouwen zijn. (6)

Bij een And rekening daarentegen moet voor elke financiële beslissing de toestemming van alle rekeninghouders verkregen worden. Dit kan natuurlijk het proces vertragen en het in sommige situaties misschien zelfs onmogelijk maken.

Je kunt dit model echter ook gebruiken als je de andere houders van het geld niet volledig vertrouwt, want hier ben je er zeker van dat geen enkele beslissing zonder jouw toestemming genomen kan worden. (7)

Welke van deze rekeningen geschikt is voor jou hangt af van bij wie je een rekening wilt openen en voor welk doel.

  • Zo kan een “en” rekening minder geschikt zijn als dagelijkse rekening, omdat er veel kleinere bedragen kunnen zijn en de noodzaak van ieders toestemming zelfs kleine aankopen kan bemoeilijken.
  • Het zou meer geschikt zijn als rekening voor verenigingen zonder winstoogmerk, omdat het kan voorkomen dat geld door particulieren verduisterd wordt.
  • Een ‘of’ rekening daarentegen kan meer geschikt zijn als dagelijkse rekening, omdat individuele beslissingen over kleine bedragen dan sneller genomen kunnen worden.
  • Het is misschien minder geschikt als rekening voor verenigingen zonder winstoogmerk, omdat er hier geen bescherming is tegen verduistering.

Het is ook belangrijk op te merken dat sommige banken alleen ‘of’ rekeningen aanbieden, want ‘en’ rekeningen kunnen meer administratief werk en administratieve kosten opleveren.

Wat gebeurt er als een rekeninghouder overlijdt?

Als een van de rekeninghouders overlijdt, gaat zijn deel van het geld naar zijn erfgenamen. (5) Als deze aandelen niet schriftelijk worden gespecificeerd, wordt al het geld op de rekening gelijk verdeeld. (8)

Als een van de gezamenlijke rekeninghouders overlijdt, gaat zijn aandeel over op zijn erfgenamen. (Image source: Unsplash / Melinda Gimpel)

Het is echter ook mogelijk om schriftelijk te bepalen hoeveel van het geld aan welke houder toebehoort. Het is belangrijk bij een And rekening op te merken dat ook de beslissingsrechten geërfd worden en dat er dus geen beslissingen genomen kunnen worden zonder de erfgenamen van de overledene.

Hoe sluit ik een gezamenlijke rekening?

Om een gezamenlijke rekening te sluiten is de toestemming van alle rekeninghouders nodig. Als die beschikbaar zijn, kan een aanvraag bij de bank worden ingediend en wordt de rekening gesloten. Tenzij anders bepaald, krijgt iedereen hetzelfde deel van het geld, ongeacht wie hoeveel inbracht. (8)

Wat zijn de alternatieven voor een gezamenlijke rekening?

Als je niet overtuigd bent van het idee van een gezamenlijke rekening, is er ook de mogelijkheid om individuele personen beslissingsrecht over je eigen rekening te geven.

Zo kunnen ze overschrijvingen doen zonder het je vooraf te hoeven vragen. Belangrijk is dat alleen jij aansprakelijk bent voor alle gedane overschrijvingen, ongeacht wie ze bestelde, want jij bent de enige eigenaar.

Ga naar boven

Conclusie

Een gezamenlijke rekening kan dus nuttig zijn als je met andere mensen in een huishouden woont en je de kosten van het huishouden deelt. Maar zo’n rekening kan ook nuttig zijn voor verenigingen zonder winstoogmerk. Het is belangrijk om na te gaan of een “en” rekening of een “of” rekening meer geschikt zou zijn.

Alle rekeninghouders zijn altijd aansprakelijk voor alle geldbeslissingen. Je kunt de rekening alleen sluiten met toestemming van alle eigenaars. Dit kan moeilijk zijn, vooral bij overlijden, want de erfgenamen krijgen automatisch alle rechten van de persoon op de gezamenlijke rekening.

Omslagfoto: Cathy Yeulet / 123rf

The post Gezamenlijke Rekening: Wat houdt dit in? appeared first on ADVIESJAGERS.



This post first appeared on Techspring.nl, please read the originial post: here

Share the post

Gezamenlijke Rekening: Wat houdt dit in?

×

Subscribe to Techspring.nl

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×