Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Effecten: Wat is het en waar is het belangrijk voor?

Bij traditionele spaarrekeningen is de rente bijna 0%. Het geld in de spaarpot wordt ook niet meer. Dus wat te doen met je bezittingen? Ben je op zoek naar een goede manier om je geld te investeren? Maar weet je niet goed wat voor jou de beste vorm van investeren is?

In dit artikel laten we je kennismaken met Effecten als investering. De term lijkt vaak afschrikwekkend voor nieuwkomers in het onderwerp. Maar beleggen in aandelen, obligaties en dergelijke is niet zo ingewikkeld als je denkt.

In de volgende paragrafen hebben we de belangrijkste vragen over dit onderwerp samengevat en in detail beantwoord. Zo kun je je vertrouwd maken met effecten als beleggingsvorm en alle belangrijke informatie krijgen.

Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende soorten effecten. Aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s en certificaten zijn de bekendste. Afhankelijk van de soort beveiliging zijn er verschillende voorwaarden en risico’s.
  • Effecten worden verhandeld op effectenbeurzen of over-the-counter via banken of online makelaars. Om in effecten te kunnen handelen, moet je eerst een effectenrekening openen.
  • In het verleden werden effecten in papieren vorm verhandeld. De certificaten gaven de houder het recht de erop afgeschreven activa te verhandelen. Tegenwoordig zijn er alleen nog digitale “certificaten” die op de effectenrekening worden gestort.

Alles wat je moet weten over effecten

Als nieuwkomer in de wereld van beleggingsmogelijkheden kan de term effecten verwarrend lijken. Er Zijn veel verschillende manieren om je geld te beleggen. Daarom hebben we de belangrijkste vragen over dit onderwerp voor je beantwoord in de volgende paragrafen.

Wat zijn effecten?

Effecten zijn gesecuritiseerde activa in de vorm van akten. Deze documenten certificeren een eigendomsrecht en geven de eigenaar het recht er gebruik van te maken.

Alleen wie een document met een gesecuritiseerd actief bezit, kan dit recht uitoefenen en overdragen. (1, 2)

Het document legt een belang in een vennootschap schriftelijk vast en bevestigt de rechten van de aandeelhouder ten opzichte van bijvoorbeeld een naamloze vennootschap. Verhandelbare effecten Worden gewaardeerd en verkocht op effectenmarkten of beurzen. (4)

Het is moeilijk voor te stellen, maar in het verleden handelden de mensen echt met certificaten in papieren vorm. Effecten konden alleen verkocht worden na overlegging van dit certificaat.

Tegenwoordig zijn effecten alleen nog maar in digitale vorm verkrijgbaar. De virtuele "akten" worden als gegevens op effectenrekeningen gestort en door volautomatische systemen geboekt.

De term effecten stamt uit een tijd dat er nog geen computers waren. Transacties werden in analoge vorm uitgevoerd en er werden akten uitgegeven die de rechten van de eigenaar ten opzichte van een derde bevestigden.

In de huidige digitale wereld zijn de rechten van obligatiehouders en aandeelhouders in digitale vorm vastgelegd. (1, 2)

Hoe werken effecten?

Afhankelijk van het type hebben de waardepapieren een verschillende economische functie en een verschillende looptijd, potentieel rendement en risico. In het geval van vastrentende effecten, zoals obligaties meestal zijn, worden de inkomsten verkregen uit een bepaalde rentevoet die over de hele looptijd geldt.

Bij effecten met variabele rente daarentegen hangt het rendement af van de koersontwikkeling van de aandelen of het fonds. (3)

Door effecten in de vorm van aandelen te kopen, kun je deelnemen in bedrijven en als aandeelhouder delen in hun winst. Met obligaties kun je geld lenen aan staten of zelfs particuliere bedrijven, dat terugbetaald wordt met een rentevoet die over de hele looptijd vastligt.

Fondsen bundelen verschillende effecten in een mandje en hebben dus een lager risico op verlies. (1, 2, 3) Hoe de verschillende soorten effecten precies werken, lees je in de volgende paragraaf.

Welke soorten effecten zijn er?

De term effect is een verzamelnaam voor verschillende soorten beleggingen. Afhankelijk van welke klasse gekozen wordt, kunnen eigenaars hun recht voor verschillende doeleinden gebruiken.

De meest verhandelde klassen van effecten op de Beurs van Frankfurt worden hieronder weergegeven. (4)

Obligaties

Als houder van een obligatie heb je de emittent voor een bepaalde tijd een bepaalde hoeveelheid kapitaal gegeven. Bovendien heb je na aankoop van een obligatie meestal recht op een regelmatige vaste of variabele rentebetaling.

Schuldbewijzen, (vast) rentedragende waardepapieren, obligaties of schuldbekentenissen zijn andere benamingen voor obligaties. (6)

Obligaties kunnen zowel door bedrijven als door overheden uitgegeven worden. Als een land staatsobligaties uitgeeft, leent het geld van kopers op de markt tegen bepaalde voorwaarden.

Zo kan een staat als de VS of Duitsland zijn begroting financieren. Hetzelfde principe geldt voor bedrijfsobligaties. (3, 6)

Obligaties bieden een goede manier om geld op lange termijn te beleggen. Ze worden geassocieerd met een betrekkelijk laag risico. (Image source: Christian Dubova / Unsplash)

Het bedrag aan rente dat een overheid of een bedrijf op een obligatie moet terugbetalen hangt in de eerste plaats af van de looptijd van de obligatie, de kredietwaardigheid (credit rating) en de ontwikkeling van de rentevoet.

In het geval van bedrijfsobligaties wordt het bedrag van de rente volgens dezelfde criteria bepaald. (6)

Voordelen
  • Vaste rente
  • Vaste looptijd
  • Als de emittent een hoge kredietwaardigheid heeft, nauwelijks risico op verlies
Nadelen
  • Lager rendement
  • Vaak lange termijn
  • Geen uitbetaling op korte termijn mogelijk

Aandelen

Een aandeel certificeert het recht van de aandeelhouder op lidmaatschap van een naamloze vennootschap. Wie een aandeel koopt, wordt mede-eigenaar van de onderneming en vergroot met de aankoop van een aandeel het eigen vermogen van de onderneming.

Beleggers in aandelen hebben zowel rechten als plichten, die verschillen naar gelang het soort aandeel. (4)

Het belangrijkste recht voor aandeelhouders is het recht op een zogenaamd dividend. Dit is een deel van de balanswinst die de onderneming aan het eind van een boekjaar aan de aandeelhouders uitkeert.

Als het goed gaat met de onderneming, profiteer je niet alleen van de stijgende aandelenprijzen, maar deel je ook in de winst. (3)

Voordelen
  • Flexibel
  • aandelen kunnen op elk moment verkocht worden
  • deelname in bedrijfswinsten via dividenden
Nadelen
  • Koersschommelingen hebben een sterke invloed op het rendement
  • vaak ondoorzichtig voor beginners
  • eigen handel zonder makelaar alleen mogelijk met veel know-how

Verdere rechten van de aandeelhouder zijn het inschrijvingsrecht en het recht op deelname in de verkoopopbrengsten. Als het kapitaal van de vennootschap wordt verhoogd, d.w.z. nieuwe aandelen worden uitgegeven, krijgen de reeds betrokken aandeelhouders nieuwe aandelen. Dit compenseert het waardeverlies van bestaande stemrechten en een mogelijk dalende aandelenprijs.

Het inschrijvingsrecht kan ook op de beurs worden doorverkocht. Dit recht kan worden opgeheven met een driekwart meerderheid op de algemene vergadering. (3)

Bovendien hebben aandeelhouders het recht deel te nemen in de verkoopopbrengst bij ontbinding van een naamloze vennootschap. Als de onderneming failliet gaat, worden de aandeelhouders uitbetaald als de laatste kapitaalverschaffers na obligatiehouders en banken.

Funds

Funds bundelen individuele effecten in één pakket. Als belegger hoef je niet alle obligaties of aandelen afzonderlijk te kopen, maar kun je aandelen in fondsen kopen. De meest populaire zijn obligatiefondsen en aandelenfondsen.

Deze categorie effecten wordt gekenmerkt door het feit dat de pakketten zich gewoonlijk op bepaalde beleggingssegmenten concentreren. Er zijn bijvoorbeeld fondsen die bestaan uit aandelen in kleinere bedrijven of aandelen met goede dividenden. (4, 7)

Het geld van een fonds behoort toe aan de investeerders, ongeacht of het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt failliet gaat. De waarde van het fonds is bijzonder vermogen en wordt daarom niet in de insolventiemassa opgenomen.

Voordelen
  • Weinig risico
  • Diverse aandelen en obligaties in één pakket
  • Activa maken geen deel uit van de failliete boedel
Nadelen
  • Weinig flexibiliteit
  • Lager rendement dan bij risicovollere varianten

Omdat fondsen diverse effecten in één mandje bundelen, is het risico op verlies kleiner en de kans op winst groter. Effectenfondsen bundelen verschillende soorten effecten, afhankelijk van de soort.

De bekendste zijn die bundels met obligaties, aandelen of beleggingsaandelen in bijvoorbeeld onroerend goed projecten. (3)

ETF’s

ETF betekent “Exchange Trades Fund”, dit is een speciale vorm van de eerder beschreven effectenfondsen. Hier worden verschillende aandelen gecombineerd tot een portefeuille en zo wordt een aandelenindex gevormd, vergelijkbaar met de DAX. Deze bijzondere vorm van fonds hoeft niet actief verhandeld te worden, omdat het voor lange tijd slapend wordt gelaten.

Omdat de belegger dus geen actieve beslissingen hoeft te nemen, kost een ETF minder dan een gewoon beleggingsfonds. (5)

Voordelen
  • In kaart brengen van een index
  • Geen actieve beslissingen van de belegger nodig
  • Nauwelijks risico
Nadelen
  • Ruimte voor speculanten
  • Weinig rendement door hoge vergoedingen aan de aanbieders

Het doel van exchange-traded funds is de prestaties van de onderliggende index zo goed mogelijk te repliceren. Hierdoor kan de houder de prestatie van de onderliggende waarde (index) op de voet volgen. Dit betekent dat hele markten even gemakkelijk verhandeld kunnen worden als een aandeel. (3, 5)

Certificaten

Deze vorm van beveiliging is iets voor professionals. Certificaten zijn bijzondere vormen van beursgenoteerde effecten. In tegenstelling tot aandelen of obligaties wordt de waarde niet bepaald door de beurskoers, maar door de geschatte toekomstige prijs van grondstoffen, aandelen of deviezen.

Voordelen
  • Mogelijkheid van een hoog rendement
  • Voor kenners van het onderwerp
  • Kan een goede risicomix vormen
Nadelen
  • Toekomstige waarde wordt alleen geschat
  • Zeer hoog risico op verlies
  • Als een weddenschap op toekomstige ontwikkeling

Een certificaat kan gezien worden als een weddenschap die betrekking heeft op de toekomstige ontwikkeling van een waardevolle investering.

Wie geeft effecten uit en waar worden ze verhandeld?

Effecten zijn gesecuritiseerde, particuliere eigendomsrechten in de vorm van een akte. Ze worden door bedrijven uitgegeven in de vorm van aandelen die op de beurs verhandeld worden. Obligaties kunnen door staten en bedrijven worden uitgegeven om hun begrotingen te financieren.

Fondsen worden uitgegeven door beleggingsmaatschappijen. Dit zijn kredietinstellingen met als hoofddoel het beheren van activa van derden in een of meer fondsen. (1, 6, 7)

Effecten worden verhandeld op de beurs of over the counter door banken of online makelaars. Afhankelijk van de keuze van de aanbieder zijn verschillende tarieven van toepassing. (Image source: Patrick Weissenberger / Unsplash)

Effecten kunnen verhandeld worden op de effectenbeurs of over de toonbank via banken. Op de beurs bepalen vraag en aanbod van de effecten de prijs.

Banken en financiële instellingen bepalen zelf de prijs, d.w.z. hij wordt bepaald in de directe handel. Dit resulteert in verschillende prijzen, afhankelijk van het handelscentrum. (3)

Voor wie zijn effecten geschikt als belegging?

Effecten zijn geschikt voor iedereen die op een verstandige manier geld wil beleggen. Spaarrekeningen en daggeldrekeningen leveren weinig op omdat de rente erg laag is.

Een belegging in effecten kan gebruikt worden voor vermogensplanning en privé voorzieningen. Vooral langdurige oudedagsvoorzieningen worden steeds belangrijker. (8)

Effecten zijn geschikt voor iedereen.

Alvorens te beleggen is het belangrijk na te gaan welke effecten bij je eigen deskundigheid en risicotolerantie passen. Omdat het rendement toeneemt met het risico. Beleg je in onzekere certificaten, dan kun je een hoog rendement verwachten, maar tegelijk is het risico van verlies uiterst groot.

Als je daarentegen voor de lange termijn in aandelen of ETF’s belegt, ben je beschermd tegen prijsschommelingen op korte termijn. Je hebt een lager risico om alles te verliezen, maar je krijgt ook een lager rendement. (3, 8, 9)

Hoe kan ik effecten kopen en verkopen?

Om een goed rendement uit je belegging in effecten te halen, moet je nauwkeurig onderzoek doen en voorlopige informatie inwinnen. Daarom moet je jezelf bij het begin de volgende vragen stellen
  • Hoeveel geld wil ik investeren?
  • Over welke periode kan ik het geld vrijmaken?
  • Hoeveel risico ben ik bereid te nemen?
  • Hoeveel know-how heb ik?
  • In welke effecten wil ik beleggen?

Als je eenmaal een beleggingsvorm gekozen hebt, is de volgende stap het openen van een effectenrekening, zodat je in de effecten kunt handelen. Je kunt zo’n effectenrekening openen bij je plaatselijke bank, bij elke filiaalbank, en ook bij online makelaars en directe banken.

Merk op dat een bankadviseur altijd productgebonden en geen onafhankelijk advies geeft. Met een online makelaar of een directe bank handel je onafhankelijk, wat zinvol is vooral als je veel kennis hebt van de effectenhandel. (3)

Je moet altijd de kosten in de gaten houden.

Sommige banken rekenen erg hoge transactiekosten. Deze vreten je rendement op. Kosten zijn ook een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste effectenrekening.

Zodra je een effectenrekening geopend hebt, kun je effecten gaan zoeken en kopen. Om te zoeken hoef je alleen maar het identificatie nummer van de effecten (ISIN nummer of WKN nummer) in het zoekveld in te voeren. Als je de aankoop voltooid hebt, vind je een effectenverklaring in je effectenrekening in het orderboek.

Online bewaarrekeningen zijn zo opgebouwd dat ze zelfs door beginners gemakkelijk bediend kunnen worden. (3)

Effecten verkopen werkt ook via de effectenrekening. Om dit te doen moet je een verkooporder starten. Om dit te doen kies je de overeenkomstige zekerheid online of geef je de verkoopopdracht telefonisch door aan je bank.

Je kunt de precieze uitvoering en het tijdstip van de verkoop tot in detail bepalen via bestelsupplementen. (3)

Wat is een goede beleggingsstrategie voor effecten?

Het is onmogelijk de ontwikkeling van effecten en de markten te voorspellen. Huidige waarden en mogelijke opbrengsten zijn altijd maar momentopnamen. In principe geven effectenmakelaars alleen voorspellingen over de ontwikkeling van de waarden.

Daarom wordt door consumentenbeschermers en beleggingsadviseurs aangeraden om een beleggingsstrategie te kiezen volgens bepaalde criteria. (8, 9) De volgende tabel laat zien wat belangrijk is.

Criterium Impact
Lange termijn Een lange termijn beleggingsstrategie kan prijsschommelingen compenseren. Het is van cruciaal belang om de effecten niet te verkopen telkens wanneer hun waarde daalt, maar om voorzichtig te blijven en het geld voor de lange termijn te beleggen.
Risicospreiding Om het risico van een totaal verlies zo klein mogelijk te houden, is het raadzaam om in verschillende effecten te beleggen. Op deze manier worden de risico’s van de een door de ander gecompenseerd.
Risicomix Een mix van conservatieve effecten zoals veilige obligaties of aandelen met risicovollere soorten helpt om het rendement te verhogen. Certificaten hebben een hoog rendement, maar gaan gepaard met een hoog risico.

Het rendement van een effectenspaarplan wordt afgeleid van de prijsstijgingen op de aandelenmarkt. Zo’n spaarplan kan met kleine termijnen worden afgesloten. (10)

Wanneer moeten effecten belast worden?

Winsten uit de handel in effecten moeten belast worden. De opbrengsten tellen als inkomen uit beleggingen en sinds 2009 moet 25 % van de winst aan de fiscus worden afgedragen in de vorm van belastingen. (11)

Elke persoon heeft recht op een belastingaftrek voor beleggingsinkomsten van € 801. Alles onder dit bedrag hoeft niet belast te worden, hier hoeft geen belasting betaald te worden. Elk rendement boven dit bedrag moet naar behoren bij de belastingdienst worden aangegeven en worden belast. Anders riskeer je hoge boetes. (11)

Ga naar boven

Welke alternatieven zijn er voor effecten als belegging?

Effecten zijn een zeer veelzijdige manier om geld te beleggen. Maar er is veel aanlooptijd nodig en als beginner kan het snel verwarrend worden.

Er zijn enkele alternatieven voor effecten. Daaronder zijn klassieke vormen van beleggen, zoals investeren in goud of onroerend goed. Maar er zijn ook modernere varianten, zoals geld investeren in startende ondernemingen.
(Image source: Markus Winkler / Unsplash)

Veel mensen zijn bevooroordeeld tegen beleggen in aandelen en denken dat alleen professionals er geld mee kunnen verdienen. Hier zijn een paar alternatieven voor effecten

  • Onroerend goed: De waarde van onroerend goed neemt toe met de tijd. Er is echter een zeer hoog eigen vermogen nodig om een eigendom te kopen, en daarom moet de investering vaak met een bouwlening gefinancierd worden. Ook de kosten van onderhoud moeten niet onderschat worden. (13)
  • Investeren in start-ups: Start-ups zijn bedrijven die helemaal nieuw zijn op de markt, met een fris en ongekend bedrijfsidee. Ze zoeken investeerders om geld in het bedrijf te steken. Zo kunnen ze de nodige processen financieren, zoals produktontwikkeling, verkoop en marketing. Een investering kan een hoog rendement opleveren als de start-up met succes groeit, maar tegelijk is er een groot risico op verlies. (12)
  • Sneakers in beperkte oplage: Trainers zijn niet alleen bedoeld om in te gaan hardlopen en sporten. Fabrikanten van sportschoenen brengen herhaaldelijk strikt beperkte edities uit die bijzonder gewild zijn. In 2020 verkocht het veilinghuis Sotheby’s Nike “Moon Shoes” uit 1972 voor € 437.000. Speciale edities van sneakers blijken dus een waardevolle investering te zijn. (12)

Er zijn nog een paar andere manieren om geld te beleggen, zoals goud of andere grondstoffen kopen. Maar ongebruikelijker opties voor verzamelaars kunnen ook zinvol zijn. Je kunt je geld investeren in bonsaibomen, kunst of muziekinstrumenten. Zo kun je je geld verhogen met betrekkelijk weinig risico. (12)

Ga naar boven

Conclusie

Effecten zijn een goede manier om geld te beleggen en te laten groeien. Je kunt zelf bepalen hoeveel geld je wilt beleggen, voor hoe lang en hoeveel risico je neemt.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoef je geen expert te zijn om in effecten te beleggen. Zelfs als beginner kun je je geld veilig en goed beleggen.

Zoals bij elke andere vorm van beleggen moet je goed geïnformeerd zijn voordat je in effecten belegt. Het is belangrijk te beslissen welk risico je wilt nemen.

Omdat elke soort zekerheid gepaard gaat met een hoger of lager risico op verlies. Beleggen in effecten voor een langdurige (oudedags)voorziening wordt steeds populairder.

Beeldbron: rido / 123rf

The post Effecten: Wat is het en waar is het belangrijk voor? appeared first on ADVIESJAGERS.



This post first appeared on Techspring.nl, please read the originial post: here

Share the post

Effecten: Wat is het en waar is het belangrijk voor?

×

Subscribe to Techspring.nl

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×