Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Obligaties: wat zijn het en waarmee moet rekening gehouden worden?

Als het gaat om een contract waarin zowel een overeengekomen looptijd als de rente over een bepaald kapitaal geregeld is, hebben we het over een zogenaamde Obligatie. Met enkele voordelen Zijn ze een door en door veilige belegging over langere tijd, maar ze raken op de achtergrond bij de bekendere aandelen rond de bekende Dow Jones of de Dax.

In de volgende gids over het onderwerp Obligaties worden de verschillende soorten met elkaar vergeleken en worden de meest gestelde vragen over dit onderwerp behandeld en beantwoord. Dit moet je helpen een degelijke basiskennis over obligaties te genereren en je ondersteunen bij je beslissing over mogelijke beleggingen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Obligaties worden uitgegeven door een staat en een bedrijf om geld te genereren en worden gekenmerkt door vaste rentevoeten. Een obligatie is dus niets anders dan een lening die de koper van de obligatie aan de emittent ter beschikking stelt.
  • De soorten obligaties verschillen in veel opzichten. Een aankoop is mogelijk in individuele vorm of in zogenaamde beleggingsfondsen. Naast uiterst veilige obligaties zijn er ook obligaties die met een zeer hoog risico gepaard gaan.
  • De rente op obligaties is erg laag. Om lucratieve rendementen mogelijk te maken, moet het renteniveau blijven dalen.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over obligaties

Voordat je de beslissing neemt om een obligatie te kopen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Daarom leggen we in de volgende paragrafen alle belangrijke informatie hierover uit om je bij je beslissing te helpen.

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn schuldbewijzen die op de kapitaalmarkt worden geleend (1). Dit effect belooft je na je investering vaste rentebetalingen, die op een gereglementeerde manier worden uitbetaald. Aan het eind van de vaste periode wordt de nominale waarde van de obligatie teruggegeven.

Om obligaties beter te begrijpen, is het belangrijk bepaalde termen te kennen die vaak met obligaties geassocieerd worden. We hebben een overzicht van de termen samengesteld en een korte verklaring (2).

Termijn Uitleg
Opbrengst Het rendement is het belangrijkste kengetal voor obligaties. Deze jaarlijkse opbrengst is samengesteld uit de aankoopprijs, de looptijd, de aflossingsprijs en de vaste rentebetaling.
Coupon Coupons zijn periodieke rentebetalingen die door diverse obligaties worden uitgekeerd.
Pari-waarde De nominale waarde is het bedrag waartegen de obligatie gewoonlijk wordt afgelost.
Prijswaarde De prijzen van obligaties worden altijd in procenten weergegeven. Als een prijs 100 procent is, komt dit precies overeen met de nominale waarde.
Resterende rijpheid De resterende looptijd geeft aan wanneer de terugbetaling van de obligatie verschuldigd is.
Prijsschommelingen Doordat het rendement zich aanpast aan het huidige renteniveau, zijn er schommelingen in de prijzen van obligaties. Het gevolg is dat de prijzen dalen wanneer de rentevoeten stijgen en stijgen wanneer de rentevoeten dalen.
Handel De aan- en verkoop van aandelen is mogelijk op de effectenbeurs. De frequentie waarmee een obligatie wordt verhandeld varieert altijd en wordt in vakjargon ook wel liquiditeit genoemd.
Individuele aankoop/fonds Bij het kopen van obligaties kunt u zelf beslissen of u individuele obligaties of fondsen wilt kopen. Fondsen zijn een verzameling van verschillende obligaties. Deze meer veelzijdige belegging vermindert het risico van een verlies, dat bijvoorbeeld zou kunnen voortvloeien uit een wanbetaling.
Valutaschommelingen Obligaties kunnen uiteraard ook in andere valuta’s worden gekocht. Aan een dergelijke investering is echter ook een zeker valutarisico verbonden. In sommige gevallen kan dit zelfs hoger zijn dan de werkelijke rente op de obligatie.

Zoals je ziet zijn er een aantal termen die met obligaties te maken hebben, maar bij nader inzien zijn ze niet moeilijk te begrijpen. In de wereld van de financiën worden informatie en kenmerken vaak op een zeer ingewikkelde manier beschreven door het gebruik van verdergaande technische termen, waardoor het lezen in de materie vaak een daad van geduld wordt. Een begrijpelijke en korte samenvatting van veelgebruikte termen is zinvol en uiterst nuttig.

Wat is ETF?

ETF betekent “Exchange Traded Funds”. Dit zijn passieve fondsen die beursindexen zoals de DAX of ATX zo nauwkeurig mogelijk volgen. Om deze reden worden Exchange Traded Funds ook wel exchange-traded index funds genoemd. ETF’s hebben het voordeel dat ze aan de prijsontwikkeling van verscheidene obligaties kunnen deelnemen, hoewel men slechts één enkele obligatie verworven heeft (3).

Bovendien hoeft de koper van exchange-traded funds de afkoopkosten niet te betalen. Intussen zijn er naast passieve fondsen ook actief beheerde ETF’s, die in hun ontwikkeling precies de index volgen(4).

Hoe werken obligaties?

Met obligaties kunnen overheden, bedrijven en banken geld inzamelen. Dit geld is afkomstig van particuliere investeerders. De koper van een obligatie stelt zijn geld ter beschikking van de respectieve instelling en ontvangt in ruil daarvoor rente waarmee hij winst zou kunnen maken bij eventuele prijsstijgingen. Obligaties maken het dus mogelijk een hoger rendement te behalen dan met een gewoon spaarboekje, maar toch geen hoog risico te hoeven nemen(5).

Met obligaties krijgen instellingen financiële steun en krijgen kopers het recht op rentedragende aflossingen.(Image source: Tech Daily / unsplash)

Obligaties bestaan uit verschillende componenten. Behalve de coupon en de nominale waarde is ook de looptijd van de obligatie een belangrijke component. De prijs van obligaties komt ook vaak ter sprake, maar is alleen van belang als je overweegt je obligatie vóór de eindvervaldag te verkopen. Obligaties zijn in veel verschillende vormen op de markt te vinden. Behalve de bekende staatsobligaties zijn ook bedrijfsobligaties populair. In het verdere verloop van deze gids gaan we dieper in op de verschillende soorten.

Hoe weet ik wanneer obligaties de moeite waard zijn?

Beleggen in obligaties is iets minder aantrekkelijk geworden door de lage rente op veel gebieden, maar een beheerste belegging is niettemin geen slechte koop. In feite is het kopen van obligaties de moeite waard, vooral als je ook in aandelen belegt.

In dit geval fungeren obligaties als een stabilisator voor je aandelenportefeuille. Door het beheersbare risico van obligaties en de mogelijkheid om ze voor het eind van de looptijd te verkopen, is een weloverwogen investering zeker de moeite waard.

Waarin verschillen obligaties van aandelen?

Het verschil tussen aandelen en obligaties is dat je, als je aandelen koopt, aandeelhouder in de betrokken onderneming wordt. Afhankelijk van de aanbesteding van de onderneming en je investering, bezit je na aankoop van het aandeel een kleiner of groter deel van de onderneming.

Om je een idee te geven van wat de aankoop van een aandeel betekent, hebben we een voorbeeld uitgewerkt: Als een bedrijf op zoek is naar vers eigen vermogen, geeft het aandelen uit. Bijvoorbeeld, als ze 5000 aandelen uitgeven en je koopt er 50 van, dan bezit je 1% van de onderneming.

Koop aandelen als je goed wilt eten – Koop obligaties als je goed wilt slapen.

Krachtens het aandeelhouderschap in de genoemde vennootschap hebben de kopers van aandelen het recht de jaarlijkse algemene vergadering van de vennootschap bij te wonen.

Op deze vergadering hebben ze stemrecht, waardoor ze kunnen meebeslissen over wat er met de gemaakte winst gebeurt. Afhankelijk van je aandelenbezit ontvang je een overeenkomstig jaarlijks dividend.

In tegenstelling tot aandelen heb je, als je obligaties koopt, recht op doorlopende rente. Bovendien krijgen de investeerders voorrang bij eventuele insolventie van de onderneming. Dit is een van de redenen waarom obligaties minder riskant zijn dan aandelen.

Wat zijn de verschillende soorten obligaties?

Eerder in deze gids vermeldden we dat er verschillende soorten obligaties zijn. Nu gaan we op deze soorten in en karakteriseren ze in een paar zinnen. Dit zou je een beter overzicht moeten geven van wat er beschikbaar is.
  • Staatsobligaties: Een staatsobligatie is een financiële toelage aan overheidsinstellingen. Deze overheidsinstellingen gebruiken obligaties om geld bijeen te brengen voor lopende regelingen, zoals de uitbreiding van infrastructuur. Zo kan de koper met regelmatige tussenpozen een vast rendement verdienen.
  • Bedrijfsobligaties Bedrijfsobligaties zijn schuldinstrumenten die door bedrijven worden uitgegeven aan beleggers die in obligaties beleggen. Deze investeerders krijgen het recht hun investering met rente terugbetaald te krijgen.
  • Achtergestelde obligaties Achtergestelde obligaties zijn obligaties met een hoger risico. De naam van deze obligatie geeft al een idee van waarom dit zo is. Bij een liquidatie van de obligatiehouder neemt de obligatiehouder alle niet-achtergestelde schuldverplichtingen voor zijn rekening. Als compensatie voor het grotere risico betalen achtergestelde obligaties een hogere rente.
  • Hoogrentende obligaties In tegenstelling tot andere obligaties zijn hoogrentende obligaties, ook wel high-yield bonds genoemd, financiële injecties in bedrijven met een lage kredietwaardigheid. Het risico is ook groter bij dit soort obligaties. De koper van de obligaties moet hopen op de bestaande solvabiliteit van de onderneming.
  • Converteerbare obligaties Converteerbare obligaties verschillen in kenmerken niet van “gewone” obligaties. Het grote verschil ligt in het recht van de koper van de obligatie, die de mogelijkheid heeft de obligatie tijdens de looptijd in te ruilen tegen een bepaald aantal aandelen in de betrokken onderneming. Hoeveel aandelen een obligatie waard is, wordt vooraf bepaald.
  • Pfandbriefe Pfandbriefe zijn een soort obligaties die uitgegeven worden door scheepvaartbanken of hypotheekbanken en waarvan de dekking gebaseerd is op grond of onroerend goed. Het doel is leningen te verstrekken op onroerend goed en zo krediet te verlenen aan de federale overheid of de staten.

Er kunnen in totaal 6 verschillende soorten obligaties onderscheiden worden. De kenmerken van de afzonderlijke obligaties zijn in sommige gevallen een beetje verschillend, maar het doel van de obligatie blijft altijd hetzelfde.

Wat gebeurt er met mijn obligatie als de rente stijgt?

Er bestaat vaak verwarring over de invloed van rentevoeten op obligaties. In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, is dit verband indirect. Dit betekent dat als de rente stijgt, de prijs van de obligaties zal dalen. Als ze verkocht zouden worden, zouden de obligaties onder hun oorspronkelijke waarde liggen.

Wat gebeurt er met mijn obligatie als de rente daalt?

Natuurlijk geldt dit indirecte verband ook als de rente verlaagd wordt. Om dit beter te begrijpen hebben we ook een voorbeeld uitgewerkt:

Stel dat je een obligatie koopt met een nominale waarde van 200 euro die een koers van 100% heeft. Als de rente verlaagd zou worden, zou de prijs van de obligatie stijgen en hij zou op 105% staan, bijvoorbeeld. Het resultaat zou een winst van 5 euro zijn, d.w.z. een nominale waarde van de obligatie van 205 euro.

Ga naar boven

Conclusie

Samengevat zijn obligaties effecten die de koper het recht geven zijn investering met rente terug te krijgen. De organisatie die de obligaties uitgeeft wordt door de geldinjectie geholpen om de liquiditeit op peil te houden. Obligaties kunnen ook in veel verschillende soorten verdeeld worden.

Obligaties zijn ook een nuttige component om een bestaande portefeuille bestaande uit verschillende aandelen te stabiliseren. Omdat ze minder risico’s met zich meebrengen, is het mogelijk het totale risico te spreiden en eventuele schommelingen tot een minimum te beperken.

Omslagfoto: Austin Distel / unsplash

The post Obligaties: wat zijn het en waarmee moet rekening gehouden worden? appeared first on ADVIESJAGERS.



This post first appeared on Techspring.nl, please read the originial post: here

Share the post

Obligaties: wat zijn het en waarmee moet rekening gehouden worden?

×

Subscribe to Techspring.nl

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×