Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Vücudumuzdaki Mineraller Ve İşlevleri

Vücudumuzdaki Mineraller Ne İşe Yarar

Mineraller vücudumuzun büyümesi, gelişimi ve vücudumuzda homeostazın sağlanabilmesi için vücut sıvılarında belirli miktarlarda Bulunan inorganik maddelerdir. Mineraller birçok kimyasal reaksiyonda rol oynarken aynı zamanda vücudumuzda düzenleyici olarak işlev görürler.

Günlük olarak en fazla ihtiyaç duyduğumuz başlıca mineraller makrominerallerdir. Sodyum, potasyum, klor, kalsiyum, magnezyum ve fosfat makrominerallerdendir. Günlük olarak 20 mg altında ihtiyaç duyduğumuz mineraller ise mikrominerallerdir. Flor, krom, bakır, iyot, demir ve çinko mikrominerallere örnek verilebilir.

Kalsiyum; kemik ve dişlerde, kas ve sinir sistemi işleyişinde, kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Yeşil yapraklı sebzelerde, süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumun eksikliğinde, raşitizm ve kemik sorunları görülebilir.

Enzimlerin yapısına katılma, vücut sıvılarının asit- baz dengesini sağlama ve hücredeki metabolik faaliyetlerde rol alma görevleri olan fosfor; et, süt ve tahıllarda bulunur.

Sodyum, klor ve potasyum; vücut sıvılarında asit- baz dengesini sağlarken hücresel uyarımın başlangıcı olan aksiyon potansiyelinin oluşumunda rol oynar. Bu makromineraller et, süt, sebzeler ve meyvelerde bulunurlar.

Flor, diş ve kemiklerin yapısına katılırken vücuttaki fosfor miktarı diş çürükleriyle yakından ilgilidir. Deniz ürünleri, sebzeler ve meyvelerde bulunan florun eksikliğinde diş çürükleri görülebilir.

Magnezyum; vücudumuzda kas ve sinir sistemi fonksiyonlarında rol oynar, kemik ve diş yapısına katılır. Magnezyum, yeşil yapraklı sebzelerde ve baklagillerde bulunan bir makromineraldir.

Demir, hemoglobin yapısına katılarak oksijenin taşınmasında rol oynar. Et, yumurta ve ıspanakta bulunan demirin eksikliğinde anemi(kansızlık), halsizlik ve uyku hali görülebilir.

Su, balık ve sebzelerde bulunan iyot, tiroit bezi fonksiyonlarında rol oynar. Vücutta bulunma miktarı guatr hastalığı ile ilişkilendirilir. Çinkonun enzimlerin yapısına katılma ve bağışıklığın düzenlenmesinde rol alma gibi görevleri vardır. Et, deniz ürünleri ve sütte bulunan çinkonun eksikliğinde büyüme sorunları ve enfeksiyonlara karşı düşük direnç görülebilir.

Vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için tüm bu minerallerin günlük olarak yeteri kadar alınması gereklidir. Özellikle bağışıklığımızın salgın bir hastalıkla mücadele halinde olduğu böyle bir dönemde günlük mineral ve vitamin ihtiyacının doğru şekilde karşılanması oldukça önemlidir. Vücudun normal çalışabilmesi için gerekli minerallerin alımı da sağlıklı, dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni ile mümkündür.

The post Vücudumuzdaki Mineraller Ve İşlevleri first appeared on .


This post first appeared on Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır, please read the originial post: here

Share the post

Vücudumuzdaki Mineraller Ve İşlevleri

×

Subscribe to Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×