Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Het verschil tussen de volgende termen: Methode, Standaard, Methodologie, Framework en Approach

Methode of Methodologie?

Methode, Standaard, Methodologie, Framework en Approach gebruikt in Management, Project Management en Agile.

door Majed Abdeen

Veel IT-ers, beheerders, projectmanagers en zelfs trainers vinden het moeilijk om onderscheid te maken tussen de bovenstaande termen, je merkt dat men sommige termen ongepast gebruikt. En het gebruik van deze termen is niet beperkt tot projectmanagement, maar je vindt ze in alle wetenschappen en vakgebieden. Daarom heb ik in dit artikel geprobeerd om deze termen en concepten op een eenvoudige manier te definiëren, met enkele voorbeelden om vervolgens de verschillen te vinden tussen hen.

Als we het over deze verschillen hebben, praten we vanuit het perspectief van management in het algemeen en projectmanagement in het bijzonder. Als we deze termen in het algemeen bekijken, zullen sommige definities en concepten anders Zijn. In onderzoeksstudies is ‘methodologie’ bijvoorbeeld een systematische en theoretische benadering voor het verzamelen en evalueren van gegevens tijdens het wetenschappelijke onderzoeksproces, terwijl ‘methodologie’ in management een systeem is van praktijken, technieken, procedures en regels die worden gebruikt door degenen die werken in een bepaalde sector.

Methode

Er zijn verschillende vertalingen van de term methode, inclusief middelen. Het belangrijkste dat we moeten opmerken is echter dat we dit concept niet kunnen vervangen door de term methodologie, die is uitgelegd door de econoom George M. Frankfurter in zijn boek Theory and Reality in Financial Economics (Frankfurter, 2007 (Wikipedia, 2022a).

Volgens Merriam’s Dictionary of Languages is een methode gedefinieerd als een systematische procedure of consistente gebruikte methode die men gebruikt of geschikt is voor een bepaald vakgebied of kunst (Merriam-Webster, 2022a). Verwijzend naar de definitie van de term vanuit het oogpunt van projectmanagement, en gebaseerd op de definitie van de methode door het Project Management Institute (PMI), is het een middel om een output, resultaat of een van de projectdeliverables te bereiken ( PMI, 2020, blz. 243). Methoden gebruiken bepaalde vaardigheden, technieken en principes om de gewenste doelen te bereiken. Zoals Mounir Ajam opmerkte, kan de typische projectmanagementmethode een bepaalde levenscyclus volgen. Waterval is bijvoorbeeld een methode die wordt gebruikt in de projectlevenscyclus en bestaat uit verschillende opeenvolgende fasen, zoals de SDLC-levenscyclus voor softwareontwikkeling. Hoewel veel Agile-beoefenaars Agile definiëren als een methode of methodologie, is het correct om daarvoor de term Approach te gebruiken (Ajam, 2018, p. 5).

Voorbeelden van methoden in de wereld van projectmanagement zijn: de Critical Path-methode, de Earned Value Management-methode en Scrum is beschreven als een methode (Lonergan, 2016), hoewel de Scrum Guide het definieert als een Framework. Een ander voorbeeld van de methode is de Japanse 5S-methode, die is afgeleid van Japanse woorden die in het Engels zijn vertaald als: “sorteren”, “in orde brengen”, “shine”, “standaardiseren” en “sustainen” (Wikipedia, 2022b), naast PRINCE2, is het ook een gestructureerde manier om projecten te managen (Ajam, 2018, p5).

Standaard

De Project Management Body of Knowledge Guide (PMBOK) definieert de term Standaard als een document gemaakt door een autoriteit, gewoonte of algemene consensus dat wordt gebruikt als sjabloon of referentie bijvoorbeeld (PMI, 2020, p285). En als we naar de definitie van deze term zouden zoeken, zouden we ontdekken dat het verschillende dingen uitdrukt.

De standaard kan een document zijn dat door de instelling is ontwikkeld, zodat het wordt beschouwd als een standaard voor intern werk tussen werknemers, en deze standaard kan verplicht of niet-verplicht zijn, en als het niet verplicht is, kan het worden beschouwd als een leidraad, bijvoorbeeld engineeringstandaard, softwarestandaard, kwaliteitsstandaard of andere standaarden die door de instelling worden gevolgd op basis van haar activiteiten en werksector. Het kan zijn dat sommige agentschappen of zelfs landen en regeringen verplichte normen uitvaardigen, zoals bouw- en constructienormen, en dus worden die normen wettelijke voorschriften (Ajam, 2018, p. 3). Onder het gebruik van de term standaard drukt men het een kwaliteitsniveau of resultaat uit, of is het een principe of maatstaf die ter vergelijking wordt gebruikt. De standaard ligt binnen een acceptabel bereik van grootte, hoeveelheid, sterkte, kwaliteit, etc.

Een voorbeeld van een standaard is het American National Standards Institute (ANSI), gevolgd door het Project Management Institute (PMI) in PMBOK Editions via de Project Management Standard (PMI, 2017, p2). Voorbeelden zijn de TOGAF® Organizational Architecture Standard (TOGAF, 2018), de International Project Management Association (IPMA ICB®) Standard (IPMA, 2015, p. 11), of de International Organization for Standardization (ISO) Standards for Quality Management Standards, onder andere veel. In die standaarden is te merken dat ze tot stand zijn gekomen op basis van consensus, juridische procedures en evenwicht. Wat dit document onderscheidt van andere is dat er de term standaard op gedrukt is.

Methodologie

Als we teruggaan naar waar we het over hadden over de standaard, dan had deze niet het procedurele karakter.

  • De methodologie neemt echter vaak het karakter van striktheid en stagnatie aan.
  • Gebruikt meestal de uitdrukking “best practices om iets te doen” (Best Practice).
  • Het algemene karakter is procedureel en het volgen van bepaalde stappen (stapsgewijze aanpak) om het doel te bereiken.

Als een organisatie bijvoorbeeld een bepaalde standaard volgt, en Tailor:

  • Deze standaard aanpast aan haar werkwijze en
  • Specifieke stappen voor implementatie zet.

Dan kunnen we in dat geval zeggen dat ze zijn overgestapt van het volgen van een specifieke standaard en deze hebben overgenomen om te bepalen hoe zaken te doen en stappen te zetten die nodig zijn om het aan te passen aan wat ze doen.
Dat valt dat dus onder de term methodologie.

Als we zoeken naar de definitie van methodologie, vinden we dat het een systeem van praktijken, technieken, procedures en regels is dat wordt gebruikt door een groep werknemers binnen een beroepsveld (PMI, 2020, p. 243; PMI, 2017, p. 2; Lonergan, 2016; Merriam-Webster, 2022b). Er zijn veel andere definities van methodologie, maar ze delen allemaal het idee dat methodologie een reeks richtlijnen, principes, praktijken, enz. is. Met andere woorden, het betekent een bepaalde manier om iets te doen (Cote, 2018).

One Size Fits All

Door de methodologie te definiëren, ondersteunt de methodologie daarom de uitdrukking “One Size Fits All”. We kunnen het zien als iets dat het projectteam begeleidt tijdens de levenscyclus van projectmanagement. De methodologie stelt ons in staat om alle managementprocessen te beheersen, met behulp van effectieve besluitvorming en probleemoplossing, zodat de processen, methoden en technologieën die we gebruiken slagen. Bovendien moet de methodologie herhaalbaar zijn en consistentie bieden bij het beantwoorden van complexe vragen of het aanpakken van meerdere zakelijke problemen van hetzelfde type (Lonergan, 2016). De methodologie kan ook een specifieke aanpak zijn, sjablonen en zelfs checklists die gedurende de levenscyclus van het project worden gebruikt (Charvat, 2003).

Opgemerkt moet worden dat de term methodologie per definitie niet kan worden toegepast op Project Management, PMI, PMBOK of Agile. Projectmanagement is bijvoorbeeld een praktijk die niet tot een bepaald vakgebied behoort. Het is een praktijk met een kernset van concepten en doelen. Ongeacht de omvang, het aantal activiteiten, inspanning en duur, elk project heeft een methodologie nodig om het te beheren (Masciadra, 2017, p4). Methodieken voor projectmanagement zijn meestal toegesneden op een bepaalde organisatie.

Vraag: Kan methodiek of methode ook een standaard zijn?

Mounir Ajam gelooft dat het kan. Als een organisatie formeel een methodologische aanpak (systems of methods) of een bepaalde methode hanteert, dan wordt dit de standaard. In SUKAD is bijvoorbeeld CAMMP™ de gekozen standaard. Sommige organisaties hebben PRINCE2®, Prism™ of Scrum als methoden overgenomen. Anderen legden hun eigen wegen aan. Methode en standaard betekenen echter verschillende dingen (Ajam, 2018, p5).

Frameworks

Een framework is een generieke term die over het algemeen verwijst naar een basisondersteunende structuur waarop andere dingen zijn gebouwd (Wikipedia, 2022c). Frameworks kunnen de platforms of startpunten zijn die organisaties gebruiken om hun organisatie-projectmanagementsysteem op te bouwen (Ajam, 2018, p4).

Het framework definieert de componenten die regels creëren voor een specifieke omgeving. De PMBOK® Guide Pre-7th Editions bestaat bijvoorbeeld uit verschillende componenten, zoals operaties en kennisgebieden, projectlevenscyclus, belanghebbenden, projectorganisaties en andere onderwerpen (Masciadra, 2017, p6).

Een voorbeeld van frameworks is (ISO 21500), hoewel we ISO als voorbeeld van een standaard gebruikten, is ISO 21500 een framework voor projectmanagement (Ajam, 2018, p. 4). Voorbeelden zijn COBIT, een framework voor corporate IT-governance en -beheer (ISACA, 2012), en het Define-Measure-Analyze-Improve-Control (DMAIC)-framewwork dat wordt gebruikt bij continue ontwikkeling (Pyzdek, 2003). Ook Scaled Agile Framework (SAFe) en CMMI zijn frameworks.

De vraag is hier: aangezien we hebben gezegd dat agile management geen methodologie op zich is, kan de term methodologie worden toegepast op Scrum als een agile methodologie? Om deze vraag te beantwoorden, moet eerst worden opgemerkt dat de Scrum-gids het woord agile helemaal niet heeft genoemd en dat de auteurs in hun gids niet hebben beweerd dat Scrum een van de agile methoden of methodieken is. Doorgaans noemen we wordt Scrum echter wel genoemd als de meest populaire methode die wordt gebruikt in agile. Terugkomend op het antwoord op de vraag, zeg ik ja, de term methodologie kan worden toegepast op Scrum als een organisatie het overneemt en aanpast. Als het echter Scrum zelf betreft, noemen we het niet een methodologie, maar gebruiker we eerder de term Scrum Framework, in zijn algemene vorm.

Doctrine – Approach

Als we in de managementwereld het woord approach willen beschrijven, kan dat binnen verschillende termen, waaronder benadering of doctrine. De “approach of doctrine” geeft ons het concept van richting. Waar willen we heen? Het is dus de weg naar het doel. Bestemming, de aanpak kan zijn in het omgaan met problemen. Doctrine omvat de filosofische veronderstellingen die de perceptie van een onderwerp sturen. De onderwijsbenadering bestaat bijvoorbeeld uit hoe de leraar lesgeven begrijpt – de verzameling van filosofieën die bepalen hoe het leerproces wordt geleid en gestructureerd. Een doctrine is een verzameling van hypothesen (waarom), theorieën en principes.

In de wereld van projectmanagement kunnen we de term Agile-benadering een doctrine noemen, omdat de doctrine is om iets op een bepaalde manier te behandelen.

Conclusies Methode, Standaard, Methodologie, Framework en Approach

Aangezien projectmanagement moet worden ontworpen en afgestemd op de behoeften van het project, hangt het bovenstaande, zoals de standaard, methode, methodologie of framework, af van beschrijvende praktijken. De projectmanagementstandaard in de PMBOK-gids beschrijft bijvoorbeeld Processen die good practices zijn voor projectmanagement en hoeven niet tot op de letter te worden gevolgd. Daarom moeten we niet vergeten dat elk project zijn eigen kenmerken en voorwaarden heeft, aangezien het projectteam kiest wat bij het werk past (Kies je manier van werken), en dat dit verschil tussen projecten ons doet denken aan de uitdrukking (One Size Does Not Geschikt voor alle projecten).

Ongeacht de toegepaste aanpak kan een PM tool zoals Monday projectmanagers helpen bij het bijhouden van taken, tijdlijnen en budgetten.

Discussieer mee op ITpedia LinkedIn of op Financial Executives LinkedIn.

Bronnen voor termen Methode, Standaard, Methodologie, Framework en Approach

Alexandra Cote. (4 juni 2018). Methoden, methodologieën en kaders voor projectbeheer – een gids voor beginners. Opgehaald van medium.com: https://medium.com/paymo/project-management-methodologies-the-complete-guide-fba376ef288a

Enrico Masciadra. (2017). Traditioneel projectmanagement. Van Handzic Meliha, van Bassi Antonio, Kennis- en projectbeheer: een gedeelde aanpak om prestaties te verbeteren (Pagina 3-24). Ettore Bolisani, Padova, Italië: Springer International Publishing.

George M Frankfurter. (2007). Theorie en realiteit in de financiële economie: essays naar een nieuwe politieke financiering. World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd.

IPMA. (2015). IPMA Individuele Competentie Baseline (ICB 4) (Sta 4). Zwitserland: International Project Management Association (IPMA®).

ISACA. (2012). COBIT® 5: een zakelijk framework voor de governance en het beheer van bedrijfs-IT. Rolling Meadows, VS: ISACA.

Jason Charvat. (2003). Methodologieën voor projectmanagement Selecteren, implementeren en ondersteunen van methodologieën en processen voor projecten. Canada: John Wiley & Sons, Inc.

Kevin Lonergan. (9 september 2016). Methoden, methodologieën, kaders en kennislichamen (BoK’s). Opgehaald uit Project Management Informed Solutions (PMIS): https://www.pmis-consulting.com/methods-methodologies-frameworks-and-bodies-of-knowledge-box/

Merriam Webster. (juli 2022a). Methode. Opgehaald van merriam-webster: https://www.merriam-webster.com/dictionary/method

Merriam Webster. (juli 2022b). methodologie. Opgehaald van Merriam-Webster: https://www.merriam-webster.com/dictionary/methodology

Mounir A. Ajam. (2018). Projectmanagement voorbij waterval en Agile (1e editie). 6000 Broken Sound Parkway NW, Suite 300: Taylor & Francis Group, LLC.

PMI. (2017). Een gids voor de kennis van projectmanagement (6e) (6e deel). Pennsylvania: Project Management Instituut, Inc.

PMI. (2020). Een gids voor de kennis van projectmanagement (7e) (7e deel). Pennsylvania: Project Management Instituut, Inc.

Thomas Pyzdek. (2003). Het Six Sigma-handboek herzien en uitgebreid: een complete gids voor green belts, black belts en managers op alle niveaus. VS: The McGraw-HIll Companies, Inc.

TOGAF. (2018). De Open Group Architecture Framework (TOGAF)-standaard (versie 9.2). VS, VS: The Open Group.

Wikipedia. (juli 2022a). Methodologie. Opgehaald van Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Methodology

Wikipedia. (juli 2022b). 5S (methodologie). Opgehaald van Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/5S_(methodologie) Wikipedia. (juli 2022c). Kader. Opgehaald van Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Framework

Gerelateerde artikelen

  • SAFe: Lean-Agile-principes volgens het Scaled Agile Framework
  • Heb je een projectmatige of een procesmatige mindset?
  • Project types and management approach


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Het verschil tussen de volgende termen: Methode, Standaard, Methodologie, Framework en Approach

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×