Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Gaat 5G breedband glasvezel vervangen?

Nu Vodofone doorgaat met het uitrollen van 5G, zullen andere aanbieders snel volgen. De eerste grote, op consumenten gerichte toepassing is 5G-breedband.

Maar zullen deze mobiele breedbanddiensten voor thuis en bedrijf echt een haalbaar alternatief Zijn voor de huidige glasvezelverbindingen? Laten we eerst definiëren wat we precies bedoelen met 5G-breedband.

Wat bedoelen we met 5G-breedband?

Tot nu toe gaat standaard breedband altijd om een reeks fysieke verbindingen. Over het algemeen gaat het om glasvezellijnen die lopen van een centrale naar een kast (POP) binnen een bepaalde straal van onze locatie, en vervolgens meer fysieke bekabeling (idealiter glasvezel, maar vaak koper) naar ons huis. Bij zakelijke verbindingen is het gebouw aangesloten op glasvezel en zijn de werkplekken met koper aangesloten op het LAN.

De term 5G-breedband kan een verwarrend zijn, omdat het een volledig draadloze breedbandoplossing lijkt te suggereren. Dit is echter Niet juist.

Wat 5G-breedband (ook bekend als 5G Fixed Wireless Access of FWA) daadwerkelijk zal doen, is die ‘laatste mijl’ fysieke verbinding vervangen door een draadloze netwerkverbinding. De overgrote meerderheid van deze 5G-netwerken zal echter grotendeels verbonden zijn met hetzelfde soort glasvezelverbindingen als standaard vast breedband.

Bedenk ook dat 5G bedoeld is om het gebruik van het Internet of Things (IoT) in de toekomst te stimuleren. Het is voor IoT doeleinden ontworpen.

De last mile bottleneck

De meeste manieren waarop we toegang tot internet krijgen, is via radio verbindingen. Onze laptop gebruikt wifi, net als je smart speaker en smart tv. Onze telefoon gebruikt radio naar een wifi-toegangspunt of de dichtstbijzijnde mobiele toren.
Zodra het een bekabelde infrastructuur raakt, is het misschien een beetje koper, maar het wordt al snel glasvezel.
Wat we bespreken is hoeveel radio en hoeveel koper nodig is voor we bij een glasvezel komen. Als 5G-radio snel genoeg is, hoeven we de glasvezel helemaal niet naar ons huis te laten lopen. We gebruiken nog steeds een radiotechnologie voor onze apparaten, het is slechts een kwestie van hoe ver het radiosignaal reikt.

Momenteel is de ‘last mile’ van een standaard breedbandverbinding het meest problematisch. Het kost veel werk en geld om een ​​snelle glasvezelkabel van die kast naar een individuele woning te brengen.

Daarom blijven veel providers op veel locaties ouderwetse koperverbindingen gebruiken. Laat dit nu juist het knelpunt zijn als het gaat om de breedbandprestaties.

5G kan er echter voor zorgen dat dit laatste stuk niet langer een zwak punt is.

5G zal bovendien veel sneller zijn

De snelle glasvezel breedbandpakketten zijn echter vaak beperkt tot grote plaatsen en grote bedrijven. De tragiek van het aansluiten van gebouwen op glasvezel is dat meer afgelegen of dunbevolkte gebieden vaak genoegen moeten nemen met ondermaats prestaties.

De laatste technische definities met betrekking tot 5G laten downloadsnelheden tot 50 Gbit/s zien. Dit is natuurlijk het maximale snelheid. In de praktijk zal het bereik tussen 5 Gbit/s en 30 Gbit/s liggen, wat al behoorlijk fenomenaal is omdat het 1000 keer sneller is dan 4G tegenwoordig!

De glasvezelaanbiedingen bieden over het algemeen een maximale snelheid van 1000 Mbit/s. De downloadsnelheid in 5G is dus hoger dan die van glasvezel. Vanaf dat moment is het mogelijk om op termijn een vervanging van glasvezel door 5G in huis voor te stellen.

Om hogere snelheden met 5G te bereiken, is een enkele glasvezel verbinding met het basisstation en de benodigde 5G-infrastructuur voldoende. Dit komt neer op eenvoudig te installeren kleine basisstations verspreid over straatmeubilair en bovenop gebouwen.

5G wordt goedkoper dan glasvezel

De voordelen van 5G-breedband, of 5G FWA, ten opzichte van glasvezel breedband betreft niet alleen de snelheid. Een ander groot voordeel zijn de lage kosten.

Je hebt geen monteur nodig om je huis fysiek aan te sluiten op snelle bekabeling. Aanbieders hoeven ook minder hoge technische kosten te betalen voor graven langs wegen om bekabeling aan te leggen. De schatting is 5G operators de aanleg van het netwerk 50% goedkoper is.

De 5G-oplossing is plug and play – net zo eenvoudig als het aansluiten op een draadloze router. Telecombedrijven zullen de instructies voor zelf-installatie publiceren in plaats van een medewerker langs sturen. Die besparingen leiden onvermijdelijk tot een lagere prijs van de service. De voorspelling is dat 5G gezinnen naar schatting 250 USD per jaar aan online huurkosten kunnen besparen.

De contractduur kan eveneens korter zijn, omdat operators geen installatiekosten hoeven terug te verdienen. De mogelijkheid om vaker te switchen zorgt voor een competitievere breedbandlandschap.

Glasvezel breedband is goedkoper in onderhoud

Tot dusver hebben we alle positieve elementen van 5G ten opzichte van glasvezel breedband besproken. Maar er is echter een punt waarop glasvezel breedband de nieuwe mobiele tegenhanger overtreft.

We hebben het over operationele kosten. Dankzij een laag energie verbruik en lage onderhoudskosten is glasvezel breedband is veel goedkoper in gebruik dan mobiel-breedband. Er wordt zelfs geschat dat de operationele uitgaven van 5G-breedband vijf keer zo hoog zullen zijn als die van glasvezel.

Dit moeten we afwegen tegen de lagere investeringen van 5G-breedband. Er is echter een andere factor die 5G-breedband tot een waardevolle investering voor operators maakt.

5G en de mobiele factor

Hoewel 5G-breedband vrij duur is in de netwerkexploitatie, zal iedere investering meer opleveren dan alleen breedband verbindingen.

De infrastructuur die 5G-breedband zal gebruiken – die kleine-celzenders die binnenkort overal in onze steden geplaatst zullen worden – is dezelfde infrastructuur die de basis vormt van het mobiele 5G-netwerk.

Dit betekent dat elke investering in breedband in het algemeen een investering in 5G mobiel is. En vise versa.

Waarom heeft mobiel breedband het glasvezel breedband nog niet vervangen?

Gezien de enorme voordelen van een op een mobiele netwerkgebaseerde breedbanddienst, kunnen we ons afvragen ​​waarom we er nog geen service is die glasvezel vervangt.

Het simpele antwoord daarop is dat er nog geen mobiele netwerk generatie was die deze taak aankon. Tot en met 4G waren mobiele netwerken langzamer dan hun glasvezel tegenhangers, met aanzienlijk lagere capaciteit en hogere latency (tragere responstijden).

Belemmeringen

Bovendien is dit allemaal theoretisch omdat er in de praktijk 3 grote problemen zijn die de overgang belemmeren:

  1. De inzet van 5G gaat tijd kosten. Het zal even duren voordat er voldoende dekking is om glasvezel in woningen te vervangen.
  2. De nieuwe contract varianten die zullen worden aangeboden, zullen waarschijnlijk gebaseerd zijn op die van 4G met een maandelijks data quotum. Een enkel abonnement van 40 GB is dan niet voldoende voor een hele woning. Het kijken van een film in 4K-streaming is nogal bandbreedte-intensief en dan gaat het erg snel. Bovendien zal de ping van 5G voor gaming gerelateerd gebruik niet voldoende zijn en zal de glasvezel efficiënter blijven. Gamers zal daarom niet snel overstappen. Anders zal hun glasvezelnetwerk, waarin ze in de afgelopen jaren zoveel geïnvesteerd hebben, overbodig zou worden.

Glasvezel is niet nieuw. Dus de engineers begrijpen het grootste deel van de verkeersbelastingen goed. Alle downstream-elementen zijn inmiddels uitgebreid en geüpgraded om piekbelasting plus een bufferfactor van ongeveer 20% mogelijk te maken. Glasvezel is ook niet op dezelfde manier beperkt als het radiospectrum. Als een provider meer gebruikers met normale verkeerspatronen verkoopt, kunnen ze ook het effect van dat extra verkeer op het einde tot het eindpad berekenen en indien nodig elementen upgraden. Voor de klant is upgraden meestal een kwestie van de instellingen aanpassen en het contract veranderen.

5G Conclusies

Nee, 5G zal een glasvezel aansluiting niet overbodig maken, maar het zal een haalbaar alternatief zijn voor snelle internettoegang. Verwacht echter niet dat providers die snelheden gratis weggeven.

Technische 5G factoren

Als je een glasvezelverbinding helemaal tot in je huis hebt, zal geen enkele mobiele verbinding ooit je huidige internet zou kunnen verslaan. Internettoegang via glasvezel is altijd 10 tot 100 keer sneller dan draadloos. Op glasvezel hebben we meer bandbreedte en veel minder ruis. Dus waarom zouden we die gaan vervangen?

5G is een radiotransmissietechnologie die is ontworpen als een gedeelde bron voor de gebruikers. Zodra ons bandbreedteverzoek met succes door het radiogedeelte is genavigeerd (de spreekwoordelijke “last mile”, naar de celtoren), krijgen we te maken met de volgende factoren:

  • De cellulaire torenswitch.
  • Backhaulcapaciteit.
  • ISP-serverpoorten en gebruikersconflicten.
  • Kruisverbindingen met de Internet Network Access Points.
  • Een spiegelbeeld van diezelfde knelpunten op het bestemmingsadres.

5G is slechts een deel van de puzzel en al die andere onderdelen moeten we upgraden om aan de nieuwe eisen te voldoen. De zwakste schakel in de ketting bepaalt immers onze gebruikerservaring.

Terughoudendheid

5G is nieuw en het is onbekend hoe gebruikers erop zullen reageren en wat voor Apps er speciaal voor dit netwerk op de markt zullen komen.

Deze redenen zullen ertoe leiden dat sommige mensen voorzichtig zullen zijn bij het vervangen van een hoogwaardige, goed begrepen netwerkdienst door een opwindend en schijnbaar goedkoper / beter alternatief dat door providers wordt gehyped omdat ze een snel rendement nodig hebben op hun enorme investeringen. 

Wees voorzichtig met het inruilen van bewezen oplossingen voor een flitsende nieuwe technologie die engineers nog niet goed begrijpen. Bedrijfskritische applicaties moeten altijd bij de bekende stabiele technologieën blijven waarvan de kinderziektes zijn weggewerkt. Uiteindelijk is 5G misschien beter dan glasvezel, maar daar zullen nog wel een paar generaties van upgrades overheen gaan voor dat 5G zich heeft bewezen. Glasvezel ligt bovendien met vele strengen in de grond en kan lange termijn groei van de gebruikersvraag gemakkelijk opvangen.

Discussieer mee op LinkedIn.

-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • 24 september 2018 Content Delivery Network (CDN) uitgelegd
  • 8 februari 2019 ISP en het verbeteren van je internet snelheid
  • 29 augustus 2018 Is breedband internet nog weg te denken?
  • 4 juli 2019 De risico’s van Cheap Internet
  • 12 november 2018 Web 4.0 : The Internet of Things en AI
  • 12 juli 2018 Wifi en Bluetooth, wat is het verschil?
  • 2 januari 2018 5 industriële IoT-toepassingen


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Gaat 5G breedband glasvezel vervangen?

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×