Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Coronavirus is aanjager voor Het Nieuwe Werken

Vandaag kwam ik een artikel over het Coronavirus van Brian Krebs tegen op Hackfence.com:

Live Coronavirus-kaart gebruikt om malware te verspreiden.

Kort gezegd

Cybercriminelen houden van nieuwsberichten die de aandacht van het publiek trekken. Meestal doen ze dat door het onderwerp sensationeel te maken of door er verkeerde informatie over te verspreiden. Onlangs zijn cybercriminelen echter begonnen met het verspreiden van realtime, nauwkeurige informatie. En wel over wereldwijde infectiepercentages die verband houden met de pandemie van Coronavirus / COVID-19. Helaas een poging computers te infecteren met schadelijke software. Een website die live kaarten van de Coronavirus verspreiding toont blijkt een bron van malware verspreiding.

Typisch voor cybercriminelen, de ellende van anderen uitbuiten om er zelf beter van te worden. Anderzijds zal Het Coronavirus ook een positief effect op de IT wereld hebben.

Coronavirus is de ultieme test van onze bedrijfsprocessen

Sinds vrijdag werken heel Veel mensen thuis, ze hoeven voorlopig niet meer naar kantoor te komen. Hiermee hopen we de verspreiding van het Coronavirus te beperken en te voorkomen dat het personeel massaal ziek wordt. Als het namelijk lukt om besmettingen zo veel mogelijk in de tijd te spreiden kunnen bedrijven gewoon door blijven draaien. Dit betekent dat alle bedrijfsprocessen, die zich grotendeels in kantoren afspelen plotseling volledig decentraal moeten worden uitgevoerd. Veel bedrijven die al papierloos werken kunnen dit in theorie al moeiteloos doen. Echter tot nu toe lag het zwaartepunt altijd nog binnen de muren van het kantoor.

Eerder realiteit dan gedacht dankzij coronavirus

Nu draait dat plotseling 180 graden. Corona is dus de ultieme test voor onze bedrijfsprocessen. Sterker nog, het is geen test maar realiteit. We hadden dit al veel eerder eens op een zelf gekozen moment moeten testen. Maar goed, sinds vrijdag weten we hoe onze processen reageren op een mensloos kantoor.

Coronavirus trekt zware wissel op IT-netwerk Eneco

Bij Eneco hing de beslissing om iedereen thuis te laten werken al een tijdje in de lucht. Medewerkers moesten al een week lang hun laptop mee naar huis nemen. Bovendien zijn alle bedrijfsprocessen bij Eneco al papierloos. Veel medewerkers werken al geregeld thuis en technisch is alles daar op ingericht. Een VPN verbinding geeft medewerkers toegang tot alle business software en telefonie. Intern doorverbinden is geen probleem, terwijl software laat zien, wie binnen een team beschikbaar is of pauze heeft. Deze software controleert ook de inzet van de medewerkers.

Eneco: Vrijdag de 13e, geluksdag

Vrijdag de 13e was het dus zo ver dat alle Eneco medewerkers thuis moesten werken. Ook medewerkers die vrij waren werd gevraagd om geregeld in te loggen om zo de belastbaarheid te kunnen testen. Je zou een als een georkestreerde DDoS aanval kunnen zien. Daar leek het in het begin wel op omdat het systeem ’s ochtends plat lag. Al snel kwam de bedrijfssoftware in de lucht en om 15:00 kon ook de laatste medewerker weer bellen. Een geslaagde proef waarbij ICT-ers vast menig zweetdruppeltje hebben laten vallen.

Van een afstand zou je zeggen dat Eneco het goed voor elkaar heeft. Wellicht was er meer tijd nodig om de infrastructuur te configureren. Voor de rest van de wereld zijn wij benieuwd hoe de systemen zich vandaag zullen gedragen. Eén ding staat vast, het internet zal meer te verwerken krijgen dan ooit te voren. Bij ITpedia zagen we het aantal bezoekers ook al enigszins oplopen. Waarschijnlijk krijgen thuiswerkende IT-ers en studenten nu de kans om een onderwerp eens goed wat dieper te bestuderen.

Coronavirus biedt kansen voor de IT business

De hier beschreven aanpak heeft alles te maken met Business Continuity Management. Het zou echter heel goed een blijvende oplossing kunnen zijn. Vooral als werkgevers ontdekken dat de productiviteit toeneemt.

Als deze vorm van bedrijfsvoering de nieuwe norm wordt, gaat dat in de toekomst heel veel opleveren. Het scheelt niet alleen enorm veel aan vierkante meters kantoorruimte maar ook de reistijd en reiskosten nemen sterk af. Bovendien heeft het een enorm gunstig effect op de continuïteitsrisico’s. De medewerkers zitten immers verspreid en kunnen elkaar niet langer afleiden of besmetten. Als de verbinding naar een of enkele medewerkers uitvalt kunnen anderen gewoon doorwerken. Cloud en SaaS garanderen bovendien bedrijfszekerheid voor de IT.

HNW Verbeterpunten en het coronavirus

Veel bedrijven zijn al een eind gevorderd met Het Nieuwe Werken, maar er is nog veel te doen. Vooral de IT bedrijven zullen daarvan profiteren. Hoewel het Coronavirus nu de boventoon voert en onze eerste zorg is, moeten we ook vooruit kijken. Waar moeten we aan denken?

  • Business software geschikt maken voor alle bedrijfsprocessen waarbij medewerkers papierloos en op afstand werken.
  • Verbetering van Chatbots die meer lijken op echte mensen en routinematig werk overnemen.
  • Een redundant uitgevoerde ICT infrastructuur met de juiste hardware.
  • Inkopen van meer internet bandbreedte via glasvezel.
  • Meer awareness voor cybersecurity, brede inzet van VPN verbindingen.
  • Training van medewerkers.

Wat hebben we nodig om dit te bereiken?

Als je het zo bekijkt valt er nog veel te analyseren en te investeren. Het begint echter met een gedegen IT visie en beleid.

  • Visionair leiderschap waarbij men in staat om om te schetsen hoe we in de toekomst zullen samenwerken.
  • Durfkapitaal om de nodige investeringen mogelijk te maken.
  • Het in dienst nemen of inhuren van consultants die de bedrijfsprocessen en de technische samenhang overzien en daarvoor plannen kunnen opstellen.
  • De ontwikkelingen van bedrijfsprocessen, software, beveiliging en infrastructuur moeten gelijk opgaan.
  • Gekwalificeerd en toegewijd eigen ICT personeel voor onderhoud en beheer van de nieuwe omgeving.

Hoe onze kantoor toekomst er ook uit komt te zien, we zullen altijd alert moeten blijven voor phising en malware. Ook op websites over het Coronavirus.


-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • 25 oktober 2018 Het SaaS Business Continuity Plan
  • 13 juni 2019 In de knel tussen PaaS en DevOps
  • 9 maart 2020 8 Nadelen van SaaS
  • 30 september 2019 12 Menselijke factoren in ICT security
  • 19 augustus 2019 De 6 meest voorkomende IT-problemen
  • 24 september 2018 Content Delivery Network (CDN) uitgelegd
  • 22 februari 2019 Software QA voor SaaS-ontwikkelaars


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Coronavirus is aanjager voor Het Nieuwe Werken

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×