Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Termieten, Meester Tuiniers van het Afrikaanse Koninkrijk

Termietenheuvels Zijn overal in het Kruger National Park te zien. We zien ze vaak overal in het landschap als we door het park rijden.

We rijden langs deze grote zandheuvels zonder erbij stil te staan "wat gebeurt daarbinnen?" maar we weten niet dat binnenin deze heuvels een hele Kolonie termieten zit die allemaal hun plicht doen om hun specifieke kolonie tot een succes te maken.

Dieren zoals leeuwen en jachtluipaarden gebruiken ze als uitkijkpunt om hun prooi te spotten. Andere, zoals het hartebeest en het stokstaartje, staan er bovenop om uit te kijken naar roofdieren. Deze heuvels worden soms ook gebruikt als opstapje om lekkere bladeren in een boom te bereiken, en men heeft zelfs olifanten gezien die er tegenaan schuren om hun jeukende lichaam te krabben.

Er is een complexe kolonie in elke heuvel, bestaande uit werksters, soldaten en een koningin, en ieder weet wat zijn vitale rol is en ieder weet dat ze niet zonder elkaar kunnen. De heuvels zijn gebouwd met speeksel en zand dat aan de buitenkant zo hard is als cement. Deze heuvel is niet massief, maar bestaat uit honderden tunnels en ventilatiepijpen.

DE WERKER

De werksters gaan dagelijks naar buiten om voedsel te verzamelen, meestal gras, en verteren het gedeeltelijk. Als ze dan terugkeren naar hun heuvel, scheiden ze het gedeeltelijk verteerde voedsel uit op schimmeltuinen. Zodra de schimmel het materiaal heeft afgebroken, wordt het door de hele kolonie opgegeten. De koningin en de nimfen van de kolonie voeden zich met de schimmelbollen.

De schimmeltuin zal niet goed functioneren als de heuvel niet op een constante temperatuur van 32 graden C wordt gehouden. Daarom bouwen de termieten de heuvel met een schoorsteen in het midden en zijopeningen. De centrale schoorsteen dient om de warme lucht te laten ontsnappen en de openingen aan de zijkanten zorgen ervoor dat de koele oppervlaktelucht de heuvel kan ventileren.

Arbeiders zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de heuvel en moeten ook de schimmeltuinen onderhouden, de soldaten voeden en voor de koningin en de nakomelingen zorgen.

DE SOLDIERS

Soldaattermieten lijken in een paar opzichten op arbeiderstermieten. Zo hebben beide kasten ronde lichamen die bleek roodbruin of wit gekleurd zijn. Een termietsoldaat is echter gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten termieten. Termieten die groter zijn dan gemiddeld, een kop hebben die donkerder is of een andere kleur heeft dan hun lichaam en voorzien zijn van vooruitstekende kaken of snuiten worden beschouwd als soldaten. Deze soldaten vormen ongeveer 1-10% van de termietenpopulatie in een kolonie.

Het zijn defensieve specialisten die een vloeistof kunnen spuiten die irriterend werkt en aanvallers op afstand houdt.

DE KONING

Koningstermieten komen voort uit zwermers, de potentiële koninginnen en koningen van nieuwe kolonies. Wanneer een termietenkolonie een bepaalde grootte bereikt, beginnen zwermers te ontstaan, een proces dat drie tot vijf jaar kan duren. Zwermers, ook wel alaten genoemd, zijn termieten met vleugels en kunnen vliegen.

Een mannelijke zwermer volgt een vrouwtje tot zij een geschikte nestplaats vindt, waar ze beginnen te paren. Als ze een nieuwe kolonie vormen, worden de mannetjes termietenkoningen.

De termietenkoning leeft een goed beschermd leven ondergronds. Zijn voornaamste taken zijn het paren met de koningin en het afgeven van feromonen.

DE KONING

De termietenkoningin is echt opmerkelijk. Ze kan tot 30 jaar oud worden. Ze lijkt niet op de andere termieten, maar is eerder een groot wormachtig wezen. Ze kan tot 30 000 - 45 000 eitjes leggen op één dag. De koningin wordt ook begraven door de werksters als ze sterft. Na haar dood krijgt een van de nimfen een chemische stof toegediend die haar stimuleert om de volgende koningin te worden.

Eens per jaar, meestal na de eerste zomerregen, verlaten alaten, vliegende termieten, hun respectievelijke heuvels en vinden mannetjes en vrouwtjes van verschillende kolonies elkaar en beginnen een nieuwe heuvel.

Vliegende termieten zijn een belangrijke voedselbron voor zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en zelfs sommige mensen. Termieten bevatten veel voedingsstoffen. Het aardvarken en het schubdier openen de heuvels met hun scherpe klauwen en doen zich tegoed aan de termieten. Wrattenzwijnen, wilde honden en hyena's bezetten vaak overvloedige termietenheuvels als hol. Slangen en hagedissen maken ook gebruik van oude termietenheuvels als veilige plek om hun eieren te leggen.

HUN BELANG

zij spelen een sleutelrol in het behoud van het ecologisch evenwicht van het natuurlijk systeem dat het leven in stand houdt. Uit de bevindingen bleek dat termietenheuvels heterogeniteit creëren en de bodemeigenschappen veranderen, zodat ze meer vocht en voedingsstoffen bevatten. Bovendien creëren zij een diversiteit aan gras dat wordt begraasd door diverse herbivoren, met name zoogdieren. Termietenheuvels zijn essentieel voor de biodiversiteit van de savanne en maken duurzame begrazing mogelijk.

Boeren vernietigen soms termietenheuvels of vergiftigen termieten omdat ze denken dat termieten concurreren met hun vee, terwijl termieten vooral de beschikbare weidegronden voor vee ten goede komen.

Wanneer volwassen, gevleugelde termieten, bekend als alaten, uit de heuvels vliegen, vormen zij een feestmaal voor een breed scala aan vogels, insecten, reptielen en zelfs kleine carnivoren, zoals jakhalzen. Termieten zijn ook een belangrijke voedselbron voor aardvarkens. Aardvarkenholen creëren op hun beurt belangrijke niches voor een groot aantal andere dieren.

INTERESSANTE FEITEN:

  • De kleur van de werksters wordt bepaald door het voedsel dat ze verzamelen. Zij die zich voeden met schimmelkammen hebben een donkerbruin achterlijf, terwijl zij die plantenstrooisel eten een roodbruin achterlijf hebben.
  • Om zich te voeden doet de Afrikaanse termiet aan een primitieve vorm van landbouw. Ze verzamelen hout en bladeren die niet verteerbaar zijn. Deze worden gebruikt om een schimmel te kweken die alleen kan groeien in de omstandigheden binnen termietenheuvels.
  • Na het uitkomen zullen de meeste nimfen hun metamorfose tot volwassene niet voltooien. Ze zullen hun leven doorbrengen in het nest waar ze geboren zijn, om larven groot te brengen of voedsel voor de kolonie te verwerven.
  • Vóór het regenseizoen voltooit een klein aantal van de nimfen hun metamorfose, waarbij ze voortplantingsorganen en vleugels ontwikkelen. s Nachts komen ze uit het nest en zoeken een partner waarmee ze zich zullen vestigen en een nieuwe kolonie zullen vormen.
  • Het achterlijf van de koningin zwelt massaal op en ze begint eitjes te leggen. Werksters ommuren het nest en dragen de eitjes weg en brengen haar voedsel.
  • Termieten leven in grote nesten die bekend staan als het "kasteel" of termitarium. Dit zijn grote rood-bruine structuren die uit de aarde steken. Ze kunnen 9 meter hoog en 3 meter breed zijn. Samen met de bovengrondse structuur reiken ze ver onder de grond.
  • Elke kolonie kan tot een miljoen termieten bevatten.
  • Termieten worden vaak geassocieerd met mieren, maar de twee groepen zijn niet verwant. In plaats daarvan zijn de termieten het meest verwant aan kakkerlakken.

Bezoek met ons het Zuid-Afrikaanse wild en geniet van de verbazingwekkende aanblik van deze heuvels over de hele Afrikaanse vlakte, tussen onze prachtige bruine, gele en groene gekleurde vegetatie en het prachtige, majestueuze wild.

Nhongo Safaris staat klaar om u alles te laten zien wat het wild te bieden heeft.



This post first appeared on Nhongo Safaris, please read the originial post: here

Share the post

Termieten, Meester Tuiniers van het Afrikaanse Koninkrijk

×

Subscribe to Nhongo Safaris

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×