Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Logo Tasarımında Yapılmaması Gereken 15 Hata

Logo Tasarımında Yapılmaması Gereken 15 Hata Nedir? Logo tasarım bir firmayı veya hizmeti yansıtan kurumsal kimliğin en büyük temel taşıdır. Yeni veya değişim sürecine girmiş bir firma için İlk izlenim çok önemlidir. Ve bunu başarmak için ilk etken mükemmel bir logo tasarımıdır.  Yeni bir işe başlarken başarılı bir logo tasarımı ile insanların dikkatlerini çekebilir ve yeni bir iş fırsatını yakalayabilirsiniz. Ancak yanlış seçilmiş bir logo ile ürünleriniz ve hizmetleriniz ne kadar mükemmel olursa olsun sektörünüz de istediğiniz konuma ulaşmanız güç olacaktır.

Bu yazı ile logo tasarımına yeni başlayan arkadaşlarıma ve logo tasarlatmak isteyen firmalara, logoda  ilk izlenim konusunda faydalı olabileceğimi umuyorum. Doğru bir ilk izlenim nasıl oluşturulmalı? Hangi yol izlenmeli? Logo tasarlarken hangi aşamalarda dikkat edilmeli? Ancak bu sorulara cevap vererek ve bu hatalara dikkat ederek doğru sonuca ulaşabilir ve başarılı bir logo oluşturabiliriz. Başarılı bir logo için yazının devamındaki logo tasarım hatalarına dikkat etmek gerekiyor. Bu hatalar nelerdir;

Logo Tasarımında Yapılmaması Gereken 15 Hata 

1 – Araştırmadan Tasarıma Başlamak

Sadece bir logoya baktığınızda gerçeklerden uzak, hızlı ve kolay bir araya getirildiğini görebiliriz. Bilgisayarda tasarıma başlamadan önce ilk adım araştırma yapılmalıdır. Araştırma yapılmadan başlanan bir tasarım istenilen hedef kitleyle bağlantı kurmaz. Rakipler araştırılmalı, hedef kitle araştırılmalı. Renkler,  örnek firmalar vs. her şey araştırılıp tasarıma başlanmalı. Bilgisayardan veya arama motorlarından fikir almak en cazip fikirdir. “Biraz yavaş tasarlayın ve yaratıcı bir şeyler çıkarın

2 – Deneyimsiz Tasarımcılarla Çalışmak

Yeni bir işe başlamak, marka oluşturmak limitli bütçeli bir iştir ve bir marka yaratmak ucuz değildir. Her yapılan kurumsal kimliğin parçası onun verdiği kaliteyle devam eder. Logonun başarısız olması demek bütün yapılan kurumsal kimliğin bütçesinin çöpe atılması demektir. Çoğu firma artık düşük bütçe nedeniyle deneyimsiz tasarımcılardan oluşan yarışma sitelerini tercih etmekte veya ucuz bütçe ile çalışan amatör kişileri tercih etmektedir. Bu hem para hem de zaman kaybına neden olmaktadır.

Her zaman bir kural vardır, “Ne kadar ekmek o kadar köfte”.  Logonuzun ne kadar başarılı olmasını istiyorsanız o kadar bütçe ayırmalısınız. Amatör tasarımlarda en büyük risk, kopya veya Clipart kullanımıdır. Basit genel çizgiler veya işinizi yansıtmayan renk ve objelerle zaman kaybetmeyin.

Eğer iletişime geçerseniz marka oluşturmada size yardım edebilirim.

3 – Tek Çerçeveden Bakmak

Bir logo tasarımına sadece sizin gözünüzle bakmanız bazı hataları görmemenize neden olabilir. Takım arkadaşlarınız veya logo konusunda uzman arkadaşınız ile logo hakkında beyin fırtınası yapmanız çok önemlidir. Belki sizin baktığınız çerçeveden bazı hataları göremeyebilirsiniz. Logo üzerinde konuşarak, yeni fikirler deneyerek daha yaratıcı bir logo oluşturulabilir.

4 – Çok Karışık Tasarlamak

Logolarda sadelik en önemli noktadır. İnsanların dikkatini çekmek için net ve anlaşılır logolar gerekir. İşinizi, ürünlerinizi veya hizmetinizi yansıtsın diye her şeyi o logoya doldurmak işinizi daha da anlaşılmaz hale getirir ve diğer firmaların bir yedeği olarak geriye götürür. Ve daha da sıradan hale getirir. İmaj kazanmak isterken imaj kaybedebilirsiniz. Hem başarısızdır hemde her platformda kullanımları oldukça zordur. En başarılı logoları incelerseniz bu sadeliğin başarısını görebilirsiniz. Örneğin Apple, Nike, Fedex.

5 – Clipart (Hazır Vektör) Kullanmak

Logolardan hafızada kalıcı olması ve işinizi yansıtması beklenir. Clipart ise logonuzu sıradan, kopya ve benzer yapacaktır. Unutmayın ki bir clipart satın aldığınızda onu kimlerin satın aldığını bilemezsiniz. Belki de sizden önce binlerce kişi satın almıştır. Aynı logo karşınıza kaç kere çıkabilir bir düşünün.

6 – Zayıf ve Anlamsız Font Kullanmak           

Font aileleri ve font stilleri birer kimlik ve mesaj taşır. Her font her sektöre kullanılmaz. Font seçerken bilinçli seçmek gerekir. Mesela çok şık bir el yazısını bir spor markası ile eşleştirmek çok yanlış algılara sebep olur.

Mükemmel bir logo fontu oluşturabilmek için fontların psikolojisini iyi bilmek gerekir. Mükemmel fontlar için aşağıdaki siteleri ziyaret edebilirsiniz. MyFonts, FontSquirrel, Creative Market. Aşağıda ünlü IKEA markasının yazısını değiştirdiğimiz zaman nasıl değiştiğini, gözünüzde değer kaybettiğini ve nasıl güçsüz mesaj verdiğini görelim.

7 – Kişisel İsteğine Göre Tasarım Yapmak

“Ben bu yeşil rengi çok seviyorum”. Bu cevap, renk seçimi için kabul edilebilir bir şey değildir. Sen kendin için logo tasarlamadıkça, kendi isteklerinize göre,  kendi tercihlerinize göre tasarım yapmamalısınız. Hedef kitle kim? Neyi istiyor? Rakipler neleri tercih ediyor? Hangi renkler o sektöre veya firmaya uygun? Markayı en iyi hangi çizgiler taşır? Bunlara göre tasarım yapılmalı.

8 – Gerçekçi İkonlar Kullanmak

Bir hamburger firması için hamburger ikonu koymak, bir restoran için aşçı ikonu kullanmak veya bir emlakçı için ev ikonu kullanmak. Bunlar çok sıradan, hızlı ve basit logo çözümleridir. Eğer bedava logo yapıyorsanız veya yaptırıyorsanız tabi ki bunları tercih edebilirsiniz.

Aslında bu ikonların aklınıza gelen ilk ikonlar olduğunu biliyorum. Bu da aslında beyin fırtınası başlangıcıdır ve logoyu geliştirmek için ilk aşamadır. Eğer beyin fırtınası ile bu ikonları sıra dışı hale getiremezseniz hem logonuz hem de işiniz başarıya ulaşamaz.

9 – Efektlere Bağlı Tasarlamak

Eğer bir logo renk geçişine (gradient), gölgelere (drop shadow) veya diğer efektlere ihtiyaç duyuyorsa büyük bir problem var demektir. Çünkü güçlü bir logo bunlara ihtiyaç duymadan ayakta kalan logodur. Çoğu tasarımcı, tasarıma başladığında siyah beyaz renkler ile logoyu tasarlar. Ve renklendirme işini en son yapar. Bir logonun siyah beyaz olarak güçlü bir görünümü varsa doğru yoldasın demektir.

Not : Lütfen logo tasarlarken Photoshop’dan uzak durun.

10 – Güçsüz ve Alakasız Renk Seçmek

Renkler duygu ve tepkileri belirler. Kaç restoran veya kafe kırmızı rengi kullanıyor, sayabilir misiniz? Kırmızının en önemli özelliklerinden birisi iştah açıcı olmasıdır. Bu nedenle renkler bilinçli ve işe göre seçilmeli.

11 – Bilirkişiden Yorum Almamak

Eğer bir yerin ağrıyorsa, bir ilaca ihtiyacın varsa gideceğin tek adres doktor olmalıdır. Diğer yerlerden alacağın yorum veya ilaçlar, hem seni tedavi etmez hem de daha kötü yaparak zarar verir. Aynı şey tasarım sektöründe de geçerlidir.  Profesyonel bir kişiden yorum almak logonuzun başarıya ulaşmasını kolaylaştıracaktır.

Eğer logonuzu sıradan bir sosyal medyaya koyup da birilerinden “çok güzel olmuş” diye yeşil ışık almayı bekliyorsan, bu yorumlar logonuzu başarıya ulaştırmaz.

12 – Resim Kullanmak

Resimlerin yakından incelediyseniz pikselleri logonuzda görmek çok da hoş görünmeyecektir. Pikseller resimlerde olurlar ve bunlarda Photoshop gibi resim programlarında hazırlanır. Piksel ve vektörel programlar birbirinden bu noktada ayrılırlar. Logolar vektörel olmalıdır. Yani logolarda pikseller yerine nokta kullanılır. İstediğiniz kadar büyütseniz de piksellerdeki gibi bozuk görüntü oluşmayacaktır. Vektörlerde yakın görüntüde tüm hatlar düz olacaktır. Piyasada ki vektörel programlar ise Adobe Illustrator, CorelDraw’dır.

Not : Lütfen logo tasarlarken Photoshop’dan uzak durun.

13 – Çok Yönlü Kullanımlarını Hazırlamamak

Logonuz bilgisayarınızda çok güzel duruyor. Kaşe olarak yazıcıdan çıkış alıyorsunuz ve o da ne? Çok berbat bir görüntü çıkmış. Bir probleminiz var demektir. Logolar her yerde bütünlüğünü korumalı ve parçalarını kaybetmemelidir. Bunu da profesyonel bir tasarımcı ile yapmalıdır. Bu problemin çözümü logonuzun varyasyonlarını yaratmaktır. Tek ikon kullanıldığında nasıl olmalı? Zemin üzerinde kullanımı nasıl olmalı? Siyah beyaz kullanımı nasıl olmalı? Hepsi uzman eller ile tasarlanıp kurumsal kimlik tasarımına eklenmelidir.

14 – Çok Fazla Font Kullanmak

İki fonttan daha fazlasını kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bilinçli bir şekilde hedef odaklı net fontlar seçmelisiniz. Çok fazla font kullanımı ilgi dağılmasına sebep olur ve işinizi başarıya ulaşmasını engeller.

15 – Diğerlerini Kopyalamak

Tasarım sektöründe en çok karşılaşılan ortak bir problemdir. Arama motorları sayesinde bir logoyu, resmi veya ikonu bulmak çok kolaylaştı. Bu da ne yazık ki birbirine benzerliği arttırdı. Yaratıcılığı hem azalttı hem de arttırdı. Neden Azalttı? Çünkü en kısa zamanda tasarlamak için benzerlerine bakılarak tasarlandı. Neden Arttırdı? Araştırma yaparak rakipler tanınarak daha da üstün tasarımlar çıkarıldı. Tabi en çok yaşanan sıkıntı ise birilerini kopyalamak ve biraz değişiklik yaparak yeni logolar türetmek.

Mükemmel bir logo oluşturmak için bu 15 hatadan kaçınmak gerekli. “Ekmeği ekmekçiğe bırakmak” deyimi ile biraz daha yüksek bütçe ile bilinçli ve profesyonel insanlarla çalışmanızı tavsiye ediyorum.

Erkan ORUÇ

Logo Tasarımında Yapılmaması Gereken 15 Hata yazısı ilk önce Designerkan.com üzerinde ortaya çıktı.



This post first appeared on Designerkan.com | Logo Tasarım | Fuar Stand Tasarımı, please read the originial post: here

Share the post

Logo Tasarımında Yapılmaması Gereken 15 Hata

×

Subscribe to Designerkan.com | Logo Tasarım | Fuar Stand Tasarımı

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×