Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Leke tedavisi: Leke nedir ve nasıl oluşur?

Lekelerin oluşmasındaki en büyük etken güneştir. Gebelik dönemi, doğum kontrol hapları gibi hormonal bazı nedenler, yaşlılık, ilaç kullanılması, ağda yapılması, kaşımak, yolmak gibi cildi tahriş eden diğer nedenler güneşle bir araya geldiğinde Leke oluşmasına neden olmaktadır. Bazı insanlarda çok fazla leke varken, bazı insanlarda ise hiç olmayabilir. Bazı kişilerde genetik olarak leke oluşumuna bir yatkınlık bulunmaktadır. Genetik olarak yatkınlığı bulunan insanlarda güneş kolay bir şekilde leke oluşturur. Kişilerin leke tedavisi ankara gibi bir seçeneği mevcuttur.

Deriye rengini veren madde, deride bulunan melanosit adlı hücrelerin ürettiği melanin adlı maddedir. Bazı genetik olarak yatkınlığa sahip insanlarda; güneş, bölgesel olarak sentezlenen melanin miktarını arttırır ve böylece leke oluşur. Güneş koruyucu kullanmak leke oluşum ihtimalini ciddi şekilde düşürmektedir. Ayrıca güneş koruyucu kullanılsa dahi direkt güneş ışığına maruz kalmamak gerekmektedir. Leke oluşumunun bir diğer sebebi de ağda gibi cildi tahriş edici bazı işlemlerden sonra güneşe çıkılmasıdır. Güneş gören vücut bölgelerinde yani bıyıkta ya da çenede ağda, ip veya cımbız gibi tahriş edici kıl alma işlemleri uygulanmamalıdır. Eğer uygulandıysa da güneşten korunması gerekmektedir.

Leke Çeşitleri Nelerdir?

1. MELAZMA: Hamilelik sebebiyle ve doğum kontrol hapı kullanımı gibi hormonal nedenler leke oluşumunu tetikler fakat yalnızca güneş ışığı ile temas bile melazmaya sebep olabilir. Kadınlarda daha sık görülür, bununla birlikte erkeklerde de görülebilir. Sınırları keskindir ve daha çok alın bölgesine, yanaklara, bıyık bölgesine simetrik yerleşen leke çeşididir.

2. POSTİNFLAMATUAR HİPERPİGMENTASYON: Ağda, ip cımbız gibi yöntemler kullanılarak kılları alıp cildi tahriş etmek, cildi kaşımak, cildi koparmak gibi travmalardan ve ekzema, akne gibi cildi tahriş eden bazı sebeplerden sonra oluşan leke çeşididir.

3. SOLAR LENTİGO: Yaşlılık lekeleri olarak da adlandırılır. Yaşlı insanlarda yıllarca güneşe maruz kalma çok fazla olduğu için birikime bağlı olarak oluşan lekelerdir. Güneş gören bölgelerde, yüz, kol, el, omuz ve dekolte gibi yerlerde görülen ve kahverengi olan lekelerdir. Bazen ciltten daha kabarık da olurlar.

Doğumsal Lekeler

1. OTA NEVÜS: Yüz bölgesinde, göz çevresinde, alın ve bazen kulağa kadar uzanan bölgede tek taraflı olarak bulunan kahverengi ya da çoğu zaman mavi-siyah renkli lezyon çeşididir.

2. ITO NEVÜS: Sırt ve omuz bölgesinde yerleşik olan mavi-siyah renkli lezyonlardır. Doğumla birlikte ya da birkaç ay sonrasında gözlemlenen bölgesel oluşumlu lekeler fazla sayıda olmadığı takdirde önemli değildir. Ancak sayıları fazla ise değerlendirmek gerekir. Birçok leke çeşidi bulunmaktadır lakin birçoğu için leke tedavisi ankara seçeneği mevcuttur.

Leke Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Şu an kullanılan teknoloji ile çok etkili leke tedavisi ankara yöntemlerinden biri Thulium Lazerdir. Thulium Lazer direkt melanositlere etki eder. 1927 nm dalga boyunda enerji göndererek, küçük kanallar açar. Bu şekilde melanin maddesinin sentezlenmesini azaltır. Melanin azalınca leke azalır. Kimyasal peeling, leke tedavisi ankara yöntemleri içinde yüzeysel uygulanan bir yöntemdir. Lekeleri tam olarak geçirmez fakat lekelerin rengini açar, cildi parlatır. PRP yönteminde kişinin kanı santrifüj edilir ve iyileştirici hücreler cilde enjekte edilir. Direkt lekeyi yok etmez ama iyi yönde etkiler. Leke tedavisi için kullanılan birkaç farklı lazer yöntemi de bulunmaktadır. Kişide bulunan lekeye bağlı olarak seanslar yapılır ve bu şekilde tedavi gerçekleştirilir. Ankara’da leke tedavisi için Dr. Buket Yıldırım’a başvurabilirsiniz.



This post first appeared on Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence, please read the originial post: here

Share the post

Leke tedavisi: Leke nedir ve nasıl oluşur?

×

Subscribe to Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×