Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Endüstriyel nesnelerin interneti (IoT) ile akıllı iletişim çağı

IoT” yani “Internet of Things”, dünyanın 21. yüzyıl itibarıyla tanıştığı bir kavram oldu. Türkçe’de “Nesnelerin İnterneti” olarak ifade edilen bu kavram, ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından, bir şirket için hazırladığı sunum esnasında kullanıldı. Kavramın teknoloji dünyasına giriş yapmasıyla nesnelerin insan müdahalesi olmadan, İnternet desteğiyle birbirlerine erişim sağlayabildiği bu teknolojiye özgü projeler ortaya çıkmaya başladı.

Nesnelerin İnterneti, bildiğiniz veya bilmediğiniz birçok nesnenin İnternet’e erişimini sağlamayı içeren bir konuyu dünyaya sunuyor. Gerek günlük yaşamda gerekse iş yaşamında kullanılan, İnternet erişimine uygun donanıma sahip tüm nesnelerin birlikte oluşturduğu bir sistem olarak görülüyor. Geliştirilen yazılımlar sayesinde teknoloji dünyası IoT konseptli projelere çok hızlı odaklanıyor. Kullandığınız akıllı mobil cihazlar, akıllı ev sistemleri ve internet erişimi olan daha birçok teknolojik cihaz IoT projeleri ile her geçen gün güncellenmeye devam ediyor. Hâlihazırda on milyarın üzerinde cihazın IoT teknolojisi sayesinde İnternet’e erişimi sağlanmışken teknoloji dünyası gelecekte cihaz türünü ve sayısını artırarak bu rakamın oldukça üzerine çıkmayı planlıyor.

IoT Projeleri Yaşamınıza Nasıl Dahil Oluyor?

Çeşitli akıllı bileklikler, saatler, akıllı gözlükler, akıllı ev otomasyon sistemleri, akıllı taşıtlar, hatta akıllı raketler ve daha aklınıza gelebilecek birçok ürün veya sistem bu teknoloji sayesinde hayatınıza giren nesneler arasında yer alıyor. Yakın gelecekte yapılması hedeflenen birtakım yatırımlar ile kullanılacak tüm sistemlerin, kablosuz ağlar veya bluetooth desteğiyle İnternet’e bağlanarak size hayallerinizin ötesinde bir kullanım kolaylığı sunabilmesi amaçlanıyor. Erişimin olmadığı bölgeler için ise Mark Zuckerberg internet.org projesi kapsamında faaliyete geçirmeyi tasarladığı drone şeklindeki cihazları devreye sokmayı planlıyor. Böylece akıllı cihazlarınızın modemlere uzak olan ve İnternet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelerde de bu droneler sayesinde İnternet’e bağlanması ve bilgi aktarımının bu şekilde sağlanabilmesi öngörülüyor.

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti kavramı yakın gelecek için, günlük yaşamda teknolojiyle entegre ve bu teknoloji sayesinde yaşamı çok daha konforlu kılan koşullar ortaya koyuyor. Örneğin bu teknolojinin hayata geçmesiyle siz iş yerinizden çıkıp evinize dönerken buzdolabınız size ve alışverişinizi gerçekleştirdiğiniz markete peynirinizin bittiğini veya azaldığını bildirebiliyor. Bir trafik kazası gerçekleştiğinde hava yastığınız açılırken gerekli birimlere bildirimler iletilerek sağlık ve güvenlik birimlerinin kaza mahalline en kısa sürede ulaşmasını sağlayabiliyor.

Iot konseptinde saatiniz gün içinde etkileşim halinde olacağınız trafiğe veya diğer mecralara ait sistemler ile sizden önce bilgi alışverişi yapabiliyor ve bu doğrultuda evden yarım saat geç çıkmanız uygun ise sizi yarım saat daha geç uyandırarak biraz daha uyumanızı sağlayabiliyor. Bu duruma paralel olarak mutfağınızdaki kahve makinesi veya diğer cihazlarınız da yarım saat sonraya adapte oluyor. Yani sistem kendi içinde bilgi alışverişi yaparak işliyor.
Evinizin eksiklerini size hatırlatan bir uyarı sistemine sahip olmanızla veya özel günleri hatırlatan bir hatırlatma sistemini daha aktif kullanmanızla size daha kolay ve çok daha konforlu bir yaşam şekli sunulabiliyor. Tüm bunlar ve daha fazlası, Iot sayesinde yaşamınıza adapte olan ve gelecekte günlük yaşamınıza dahil edebileceğiniz sistemler olarak bilim ve teknoloji dünyası tarafından geliştiriliyor.

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti, Şirketlerin de İşini Kolaylaştırıyor

Endüstriyel nesnelerin interneti kavramı, iş yaşamında büyük çaplı bir devrim niteliğinde karşınızda duruyor. Akıllı sistemlere erişimin kolaylaşması ve iletişim maliyetlerinin azalması, iş hayatında yeni bir trendi de beraberinde getiriyor.

İnternet’e bağlı sistemlerin insan gücüne ihtiyaç duymadan, birbirleriyle her an ve kolaylıkla bilgi alışverişi yapabilmesi, iş yaşamında yüksek verim ve tasarruf sağlıyor. Şirketlerin çalışma modelleri de gün geçtikçe farklılaşıyor. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti kavramıyla birlikte gelecekte yeni sektörlerin oluşması ve çalışanlar için yeni iş alanlarının ortaya çıkması öngörülüyor.

Üretimden eğitim teknolojisine, otomotiv sektöründen enerji ve sağlığa kadar birçok alanda Endüstriyel Nesnelerin İnterneti olgusunun yansımalarına rastlanıyor. IIoT projelerini hayata geçiren şirketlerin çalışma şekilleri değişiyor, müşteri ilişkileri farklılaşıyor. Bu durum sektörel rekabet ortamlarında şirketlere artı değer olarak da yansıyor.

IoT Kavramının Türkiye’deki İlerleyişi

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti Türkiye’de ve dünyada her geçen yıl yaşam alanlarına daha çok entegre olduğu gibi dijitalleşen üretim şekliyle de paralel ölçüde ilerliyor. IoT kavramı Türkiye’deki yavaş ilerleyişini, gün geçtikçe şirketler tarafından geliştirilen IoT projeleri sayesinde daha aktif bir sürece bırakıyor. GE Türkiye İnovasyon Merkezi, gerçekleştirdiği iş birliği çalışmalarıyla Türkiye’deki yerel firmaların inovasyon süreçlerine yüksek ölçüde destek olmayı hedefliyor. Diğer taraftan GE, hem enerji hem de sağlık alanında Türkiye’de endüstrilerin dijitalleşmesi için müşterileriyle işbirliği çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Görsel kaynağı: Depositphotos



This post first appeared on Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence, please read the originial post: here

Share the post

Endüstriyel nesnelerin interneti (IoT) ile akıllı iletişim çağı

×

Subscribe to Egonomik — Teknoloji, Web Tasarım, Eğlence

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×