Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hemoroid Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Hemoroid, rahatsızlığı toplumun çoğunda görülmeye başlayan rahatsızlıklardan biridir. Genellikle orta yaşa doğru ve sonrasında ortaya çıkarak ilerleme göstermektedir. Erkek ve kadında görülme sıklığı çok farklı olmamaktadır. Hemoroid tuvalete çıkarken yada ilerleyen durumlarda oturma esnasında dahi sıkıntı verebilmektedir. İdrar yaparken kanama meydana gelmektedir. Hastalık erken dönemde pek önemsenmemektedir. İlerleyen dönemde kişinin üzerinde sıkıntı olmaya başlamaktadır.

Hemoroid nasıl oluşur?
 
Hemeroidi meydana getiren damar yapısı herkeste bulunmaktadır. Bu damarlar makat toplardamarlarının kapanmasına destek olmaktadır. Bu damarlar zamanla ve çeşitli etkenlere bağlı olarak genişleme göstermektedir. Genişleme sonucunda dışarı sarkmaya kadar ilerleme meydana gelebilmektedir. Şişmenin sebebi genelde genetik faktörler, kabızlık nedeniyle tuvalette fazla ıkınma, şişmanlık olabilmektedir. Hemoroid rahatsızlığında genel şikayetler kaşınma, yanma, ağrı, hassasiyet ve kanama olmaktadır. Bu şikayetlerin şiddeti hastalığını boyutları ile bağlantılı olmaktadır. Yanlış beslenme hastalığı tetikleyebilmektedir. Lifli gıdalardan yoksun beslenme kabızlık sorununu ortaya çıkaracağı için hastalık için dezavantaj meydana getirmektedir.
Hemoroid kaç türlüdür
 
Hemoroid hastalığının oluşum bölgesine göre iki türü bulunmaktadır. Bunlar;
  • İç hemoroid: Bu tip hemoroid makat iç bölgesinde meydana gelmektedir. Gözle görülmese bile verdiği semptomlar kendini ele verdirmektedir. İçeride olduğu için daha az ağrı olmaktadır. Doktor fiziki muayenede fark edebilecektir.
  • Dış hemoroid: Bu hemoroid dışarıdan gözle görülebilen ve elle hissedilebilen türdür. Büyüklüğü farklı olabilmektedir. Oluşumu sürecine göre yumurta büyüklüğüne ulaşabilmektedir. Makat bölgesinde bulunan venlerin dışa sarkması ve bağlı olduğu bağırsak duvarındaki zayıflıktan meydana gelmektedir. Dış hemoroid oluşumunda iç hemoroid kadar kanama meydana gelmemektedir. Ancak idrar sonrasında bölgeye temas edildiğinde fark edileceği için kişiye psikolojik sorun yaratabilmektedir. Bu hemoroid bazen anüs kasları tarafından boğulmaktadır. Bu durum geçici olsa bile kişide büyük ağrı hissi meydana getirmektedir.
Hemoroid tedavisi
 
Hemoroid tedavisinde direk olarak cerrahi müdahale genellikle yapılmamaktadır. İlk etapta ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hemoroid tedavisinde kullanılan çok sayıda merhem, fitil ve pedler bulunmaktadır. Kullanılan ilaçlar genellikle kortizon içermektedir. İlaçlar lokal olarak sadece hasta bölgeye uygulandığı için ağrı ve kaşıntının da önüne geçmektedir. İlaçlar sayesinde toplar damar üzerindeki basınç azaltılmaktadır. Bunların dışında hastada kabızlık var ise dışkının yumuşamasını sağlayan şuruplar verilmektedir. Cerrahi müdahale gerektiğini ise açık ve kapalı ameliyat tercihleri yapılmaktadır. Cerrahinin dışında lazer, enjeksiyon, longo tekniği tedavisi ve ultrason tedavisi de uygulanmaktadır. Klasik cerrahi yöntemde şişme olan bölge kesilmekte kalan kısım dikilmektedir. Ancak bundan sonraki süreçte de hemoroid tekrarlaması için hastanın yaşam şekline dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle ıkınma uzun süreli olmamalı ve beslenme lifli gıdalardan zengin olmalıdır.

The post Hemoroid Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? appeared first on Medcezir.net.



This post first appeared on Medcezir.Net - Teknoloji, Sağlık, Güzellik Ve B, please read the originial post: here

Share the post

Hemoroid Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

×

Subscribe to Medcezir.net - Teknoloji, Sağlık, Güzellik Ve B

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×