Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Potilaan silmin – yli kuusikymppisen Liisan oikomishoito loppusuoralla

Maaliskuisena tiistaiaamuna pakkanen on kipakka, mutta aurinko paistaa täydeltä taivaalta. Aurinkoinen on tunnelma myös Gasellin Hammaslääkäreiden aulassa, missä toimistosihteerimme Liisa Ihanamäki on valmiina erikoishammaslääkäri Virpi Myllerin vastaanotolle. Tänään on suuri päivä. Yli puolitoista vuotta kestänyt oikomishoito on edennyt suunnitelmien mukaisesti ilman yllätyksiä ja Liisalta poistetaan oikomiskojeet.

”Hyvä reissu on ollut. Etukäteen puolentoista vuoden hoito-ohjelma tuntui ehkä pitkältä, mutta nopeasti on aika mennyt. Hyvä motivaattori kärsivällisyydelleni on ollut peili. Huomasin itsekin selvää muutosta tapahtuneen jo parin kuukauden hoidon jälkeen. Se oli todella innostavaa”, kertoo Liisa hoidon alkuvaiheista.

Ei sittenkään liian myöhäistä

Liisa aloitti oikomishoidon 61 vuoden ikäisenä. Hän oli usein haaveillut suoremmasta hammasrivistöstä, mutta elänyt siinä käsityksessä, että se hänen kohdallaan ei olisi mahdollista. Suuhygienisti Helena Uosukaisen vastaanotolla asia tuli puheeksi ja Helena rohkaisi Liisaa varaamaan ajan erikoishammaslääkäri Virpi Mylleriltä. Oikomishoitoon ryhdyttiin saman tien, kun esteettisen syyn lisäksi ilmeni myös purennallisia haasteista.

Liisan oikomismenetelmäksi valittiin hampaiden sisäpinnoille asennettavat näkymättömät metallinväriset WIN-oikomiskojeet. ”Tällä tavoin tehty hoito on mukava, kun mitään ei näy päälle päin. Syömiseen on hieman pitänyt kiinnittää huomiota. Oikomiskojeisiin tarttuu ruokaa ja kovin kovaa ei kannata varomattomasti haukata. Mistään en kuitenkaan ole joutunut luopumaan. Aikaa on toki ruokailuun kulunut hieman enemmän, kun aina pitää myös puhdistaa hampaat. Turha napostelu on jäänyt pois ja sehän on vain hyvä”, naurahtaa Liisa.

Nyt on aika irrottaa oikomislaitteet

Virpi Myllerin vastaanotolla napsittiin oikomiskojeet pois. Vuosi ja seitsemän kuukautta kestänyt hoito on edistynyt hyvin ja nyt laitteita ei enää tarvita. Liisa hämmästeli suuhun tullutta tilan tunnetta. ”Oikomislaitteet ovat istuneet hyvin hampaissani ja niihin on ollut yllättävän helppo tottua. Nyt kuitenkin tuntuu hyvin väljältä.”

Runsaan puolen vuoden ajan Liisalla on ollut oikomiskojeiden lisäksi kuminauhavedot, joilla ohjataan yläkaarta taaksepäin ja alakaarta eteenpäin. Näin saadaan purenta kuntoon.

Virpi päättää vielä jatkaa kuminauhavetohoitoa. ”Kyse on viimeistelystä ja todennäköisesti vain muutamasta viikosta. Jätän kuminauhojen vuoksi hampaisiin vielä pienet kiinnityskoukut, mutta kaikki muut laitteet voin nyt poistaa”, toteaa Virpi.

Suuhygienisti poistaa kiinnitysliiman

Seuraavaksi Liisa lähetettiin viereiseen hoitohuoneeseen,  suuhygienisti Helena Uosukaisen vastaanotolle. Hän poisti huolellisesti kaiken hampaan pinnassa olevan liiman.

”Oikojahammaslääkärin vastaanotolla kaikki sujuu nopeasti, kun valmistelevaa työtä on tehty paljon, toimenpiteet on mietitty tarkkaan etukäteen ja tietokoneenkin avulla säädetty kohdalleen. Minun tehtäväni on nyt poistaa liima varovasti höyläämällä. Tämä on pitkänsitkeä hoito-operaatio, joka vaatii potilaalta kärsivällisyyttä”, varoittelee Helena potilastaan. Liisalla kyllä kärsivällisyyttä riittää. Hän suorastaan hehkuu innostusta ja motivoituneisuus kaikkeen hoitoon on silmiinpistävää. Liisa saa myös sekä suuhygienistiltä että erikoishammaslääkäriltä paljon kiitosta hampaiden hyvästä hoidosta ja tunnollisesta puhdistuksesta.

Mieluisia käyntejä muutaman viikon välein

”Olen oikomisprosessin aikana käynyt suuhygienistin vastaanotolla muutaman kuukauden välein. Erikoishammaslääkäri Virpin hoidossa hieman useammin, noin 5–6 viikon välein. Molemmat ovat aivan upeita ihmisiä ja huippuammattilaisia. Helena on priimusmoottori, joka rohkaisi minut lähtemään tälle tielle ja Virpi on todellinen tuhattaituri, ihana ihminen ja helposti lähestyttävä lääkäri”, kiittelee Liisa hoitotiimiä. ”Koskaan ei ole harmittanut mennä vastaanotoille.”

Virpi Myllerin huippuosaaminen saa kiitosta myös suuhygienisti Helenalta: ”Hyvällä oikojahammaslääkärillä on avaruudellinen hahmotuskyky ja hän osaa jo alkuvaiheessa hahmottaa, miten oikomisprosessi lähtee etenemään ja kuinka päästään haluttuun suuntaan. Siinä Virpi on vailla vertaa. ”

Hampaat pidetään kurissa

Kun hampaat on puhdistettu liimasta on aika siirtyä taas Virpin hoidettavaksi. Nyt Liisan hampaisiin kiinnitetään retentiolangat, eli  kultainen tukilanka, joka tukee hampaiden uutta asentoa. ”Tukilangat pidetään hampaissa koko loppuelämän ajan. Niitä tuskin huomaa, mutta niiden avulla asento hampaissa pysyy. Hampailla on ikuinen muisti, ja ilman tukilankaa ne saattavat alkaa hakeutua jälleen huonoon asentoon”, valaisee Virpi. Ohuenohut lanka kiinnitetään nopeasti ja Liisa voi nousta tuolista hymyssä suin.

Kokemuksen ilosanomaa

Kokemus on ollut positiivinen, aika on mennyt nopeasti ja lopputulos parempi kuin Liisa olisi osannut unelmoidakaan. ”Mielelläni jaan tätä positiivisen kokemuksen ilosanomaa meillä käyvien potilaiden kanssa ja rohkaisen kaikkia suoremmasta hammasrivistöstä haaveilevia perehtymään tähän mahdollisuuteen. Kustannukset jakautuvat tasaisesti lähes kahden vuoden jaksolle ja niin sekin puoli tuntuu järkevältä. Parantunut hammasrivistö ja sen tuoma mielihyvä ei ole jäänyt lähipiiriltänikään huomaamatta. Reilu kolmekymppinen poikanikin kävi läpi oikomishoidon, vaikka kovasti nikotteli sitä vastaan nuorempana”, naurahtaa Liisa.

Hyvin onnistuneen oikomishoidon jälkeen Liisan etuhampaisiin laitetut vanhat posliinikruunut korjataan vielä ja sitten saa hymyilevän ja aurinkoisen Liisan hymy säteillä entisestään.

The post Potilaan silmin – Yli Kuusikymppisen Liisan oikomishoito loppusuoralla appeared first on Helsinki Gasellin Hammaslääkärit.



This post first appeared on Gasellin Hammaslääkärit - Blogi, please read the originial post: here

Share the post

Potilaan silmin – yli kuusikymppisen Liisan oikomishoito loppusuoralla

×

Subscribe to Gasellin Hammaslääkärit - Blogi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×