Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ev Yapımı Tarhana Tarifi – Kışın En İyi Çorbası

👉 Kış aylarının vazgeçilmezi Türk yapımı gıdalardan en besleyici olanlardan ev yapımı tarhana, 🍵çocuk, yaşlı her yaş grubunun tüketebileceği protein, vitamin, mineral zengini, bağışıklığı güçlendirici fermente, mucize bir üründür. Bu yazımızda daha yeni yeni girdiğimiz kış aylarında en çok tüketeceğiniz çorbalardan biri olan tarhanayı evinizde nasıl doğal olarak yapabileceğinizi tarif edeceğim.

🔶️ Eskiler tarhanaya dar hane çorbası dermiş. Bana göre, sağlık yönünü düşündüğümüzde sağlık hane çorbası diyebiliriz.

🔶️ İçine koyduğunuz malzemeleri uygun seçerseniz, yaptığınız tarhana, tek başına bir öğün deki vücudunuzun gereksinimlerini karşılayabilir.

🔶️ Yöresel tarhanalar, içine koyulan malzeme ve yapımındaki ayrıcalıklardan dolayı, tat ve besin bileşimleri bakımından birbirinden farklıdır.

🔶️ Biraz zahmetli olsa da, isteyen herkes, evde kendi tarhanasını kendisi yapabilir.

Ev Yapımı Tarhana Nasıl Yapılır (Kurutma İşlemleri)

🔶️ Biz tarhanayı daha da zenginleştirmek için içine bolca (3/5 oranında) kuru baklagiller ilave ettik.

🔶️ Tam buğday,🌾 nohut, mercimek, börülce ve mısırı önce yıkayıp kuruttuk ve değirmende un haline getirttik.

😍 Değirmen olanağı olmayan kişiler, tam buğday unu kullanabilir. Nohut ve mercimeği de haşlayarak ilave edebilir.

🔶️ Daha sonra sebzeler (domates, biber, soğan, sarımsak, maydanoz, nane vb.) kendi suyunda pişirildi.

🔶️ Yoğurt, un karışımı, sebzeler, baharatlar, boy tohumu (çemen otu) tuz, ekşi maya hamur haline getirildi. (Özellikle ev yapımı yoğurt ve ekşi maya kullanmanızı tavsiye ediyorum.)

🔶️ 5-6 gün hamur halinde bekletildi. Sonra hamurlar havadar bir yere serildi.

🔶 Tarhanayı uzun süre güneşte tutmak vitamin – mineral kaybına yol açar.(isteyen kurutma fırını kullanabilir) Ufalanır hale gelince robottan/elekten geçirildi.

🔶 Tarhanayı un haline geldikten sonra️, gölgede ince serilerek kurutuldu.

🔶️️ Bu şekilde yapılan tarhanalarda probiyotik ve prebiyotik bulunmaktadır.

🔶️ Tarhanayı pişirme aşamasında ısının etkisiyle probiyotiklerde biraz kayıplar olabilir.

🔶️ Ancak mayalanma fermantasyon işlemi besinlerin yapısını olumlu yönde değiştirir, zenginleştirir. Proteinler yararlı bakteriler sayesinde amino asitlere parçalanır. Besinlere, ön sindirim uygulanmış gibi olur. Emilim kolaylaşır. Besinler vücut için daha yararlı hale gelir.

🔶 Kuru baklagiller ilave edilerek yapılan tarhanada hayvansal ve kaliteli bitkisel protein bir aradadır. Çok dengeli amina asit örüntüsü vardır. A vitamini, B grubu vitaminler, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, folik asit başta olmak üzere, bütün vitamin ve minerallerden zengindir. Lif oranı da oldukça yüksektir.

BAKLAGİLLER: Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, bezelye, kuru barbunya, bakla ve kuru börülcede; bitkisel protein, çözünür diyet lifi, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi mineraller, B1, B2, niyasin, folik asit ve E vitamini gibi kilo vermeyi kolaylaştıran vitaminler bol olarak bulunur.

🔶️ Yaşlılar, çocuklar, bağışıklığı güçlendirmek isteyenler için son derece faydalıdır. Altı ay-bir yaş arası bebeklerde tuz oranına dikkat etmek gerekir. Küçük çocuğu olanlar tuz ilave etmeden tarhana hamurunu ayırıp ayrıca kurutabilirler. Afiyetler olsun.

Tarhana Çorbası Kalori Değeri: Tarhana çorbasının 100 gramında 60 kcal kalori, 1 Porsiyon tarhana çorbası (Orta) yani 250 gramlık miktarında 150 kcal kalori bulunmaktadır.

semiyetosunkaya.com
semiyetosunkaya.com.tr

The post Ev Yapımı Tarhana Tarifi – Kışın En İyi Çorbası appeared first on Uzman Diyetisyen Semiye Tosunkaya - ESAS Beslenme & Diyet.



This post first appeared on Uzman Diyetisyen Semiye Tosunkaya - ESAS Beslenme & Diyet Danışmanlığı, please read the originial post: here

Share the post

Ev Yapımı Tarhana Tarifi – Kışın En İyi Çorbası

×

Subscribe to Uzman Diyetisyen Semiye Tosunkaya - Esas Beslenme & Diyet Danışmanlığı

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×