Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

ח׳ירבת אש-שוהרה *

מיקום ח׳ירבת אש-שוהרה

אתר ח׳ירבת אש-שוהרה (חורבת אש-שוהרה – Khirbet esh-Shuhara) נמצא בגליל העליון ליד כביש מס׳ 899(כביש הצפון, בין קיבוץ ברעם וקיבוץ יראון (נ״צ 1914/2747) על גבי שלוחה מתונה המשתפלת מזרחה, בשוליים המערביים של רמת ברעם מצפון לנחל ברעם. המסלע באיזור הוא גיר קשה מגיל אאקון. מקור המים הקרוב ביותר הוא עין דמא, הנמצא כק״מ אחד מצפון לאתר, בשולי תל אל-ח׳ירבה שבלבנון. זהו תל גדול למדי.

ח׳ירבת אש-שוהרה הוא אחד האתרים הבודדים מן התקופה ההלניסטית שנחפרו בגליל ההררי. ממצאי החפרה יחד עם מטמון המטבעות שנתגלה בעבר נוסכים אור על שלהי התקופה והכיבוש החשמונאי.

חפירות בח׳ירבת אש-שוהרה

בחפירת הצלה שנערך בשנת 1996 נתגלה מטמון של 24 מטבעות, כלי אבן, קנקנים מן התקופה ההלניסטית, פכים בקבוקים ונרות מן התקופה ההלניסטית, חפצי מתכת, כלי עצם, וממצא אורגני. רוב השרידים הם מן התקופה ההלניסטית. הממצאים הקדומים ביותר הם בורות וטבון מן התקופה הפרסית במחצית השניה של המאה הרביעית לפסה״נ. הימצאות מטבעות חשמונאיים השכבת השריפה שבה נמצאו גם ראשי חץ מעידה על שלב הכיבוש החשמונאי ונוכחות של חיל מצב חשמונאי במקום. הימצאות כלי קרמיקה מיובאים מעיד על קשר של האוכלוסיה הנוכרית עם העולם הפיניקי.

חלוקת ממלכת יהודה בין יורשי הורדוס – טטרארכיה תחת הורדוס אנטיפס בירתה ציפורי
מפה: Ori~

בשנת 2002 (תשס״ב) פרסמו מ׳ אביעם וא׳ אמיתי תוצאות חפירותיהם בח׳ירבת אש-שוהרה. מדובר בבית חוה או כפר קטן (עם זיקה לאתר גדול יותר בתל אל ח׳ירבה) מן התקופה ההלניסטית שהתגוררה בו אוכלוסיה נוכרית. הם גילו שתי שכבות חורבן: אחד ממאבקים על השלטון בממלכה הסלווקית. השניה כתוצאה של מאבקים של המדינה החשמונאית והממלכה הסלווקית והכיבוש החשמונאי בגליל העליון. האוכלוסיה הנוכרית השתמשה בכלי קרמיקה מסוג Galilean Coarse Ware GCW שלא היה בשימוש האוכלוסיה החשמונאית היהודית. אביעם ואמיתי גילו פרטים על אוכלוסיה נוכרית שאין לנו פרטים לגביה, סימנו את הגבולות בין אוכלוסיה נוכרית לאוכלוסיה יהודית, והבהרות לפעולותיו של הורדוס אנטיפס בציפורי ובטבריה בטטרארכיה. הם מציגים פרשנות המבוססת על מקורות היסטוריים שהשינוי של ממצאים הקרמיים באתר נובע מן הכיבוש החשמונאי, פגיעה קשה באוכלוסיה הנוכרית הכפרית והעירונית, ומעבר אוכלוסיה אוכלוסיה יהודית מיהודה לגליל – ואולי גם תהליך גיור בקבוצות קטנות. הם מתארכים את חילופי האוכלוסיה למחצית השניה של המאה השניה. דגם הישוב הקדם-חשמונאי הוחלף בדגם חדש. תהליך זה דומה לממצאים באתרים כפריים אחרים שנחפרו בגליל.

השכנים של אש-שוהרה – קיבוץ ברעם

קיבוץ ברעם של הקיבוץ הארצי השוכן על גבול הלבנון, 725 מטר מעל פני הים. המייסדים עלו לקרקע ב-14 ביוני 1949 על קרקעות כפר בירעם של נוצרים מארונים שתושביו פונו בצו צבאי, ולא הורשו לחזור אליו לאחריה עד היום הזה. בכניסה לקיבוץ פילבוקס בגובה של כ-4 מטרים ובקוטר של כ-3.5 מטרים שהוקם על ידי המנדט הבריטי. הפילבוקס שוקם על ידי חברי קיבוץ ברעם. בצמוד אליו משוריין.

מוזיאון בר דוד לאמנות ויודאיקה בקיבוץ ברעם

מצפה אל"מ רחימוב סמוך לקיבוץ ברעם

האנדרטה לזכרו של יצחק רחימוב במצפה סמוך לקיבוץ ברעם
ד"ר אבישי טייכר

השכנים של אש-שוהרה – בירעם

כ 3 ק"מ מהקיבוץ נמצא גן לאומי ברעם, הכולל בית כנסת מתקופת התלמוד ושרידי הישוב בירעם.

גן לאומי ברעם

השכנים של אש-שוהרה – קיבוץ יראון

קיבוץ יראון של הקיבוץ המאוחד הוקם ב-20 במאי 1949 על חורבות הכפר הערבי צאלחההיישוב נקרא על שם יראון המקראית (יהושע י"ט ל"ח) שבצפון נחלת שבט נפתלי, שיש המזהים אותה בכפר הלבנוני הסמוך ממערב "יארון".

האגם החי – קיבוץ יראון
Author Ori~

ביבליוגרפיה

ארץ צפון, צבי גל, חפירה בח׳ירבת אש-שוהרה, מרגכי אביעם ואהרוני אמיתי, עמוד 118-133

http://lisa.biu.ac.il/files/lisa/shared/Faust_Erlich-J_EI-2008-Kh_Rasm_1_.pdf

http://www.kinneret.ac.il/Items/04939/Distribution%20maps.pdf

The post ח׳ירבת אש-שוהרה * appeared first on הושבילים.



This post first appeared on Website Is Under Construction, please read the originial post: here

Share the post

ח׳ירבת אש-שוהרה *

×

Subscribe to Website Is Under Construction

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×