Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

מפגש עם כהן שומרוני *

כנצר למשפחת כהנים יהודים אני סקרן לגלות עוד פרטים אודות תפקידי הכהונה שומרונית. סקרנותי הובילה אותי לשכונת קרית לוזה על הר גריזים אל מפגש עם כהן שומרוני –  הכהן יפת – במוזיאון השומרונים. הכהן יפת הוא אדם משכיל שחיבר עשרות ספרים אודות קהילתו. הוא גם מרצה בחסד שיוצר קשר רהוט עם מבקרים יהודים. יפת אומר שכשהוא הולך לשכם אומרים לו ״אתה יהודי״. ואם הוא הולך לישראל אומרים לו ״אתה ערבי״. מה אגיד לכם? לא קל להיות שומרוני. חוקרים ומורי דרך מסכימים שמנהגי השומרוניים יכולים לשקף את מנהגי ממלכת ישראל בתקופת בית ראשון.

יפת כהן, הר גריזים

אצל השומרונים אין בחירות לתפקיד הכהן הגדול כי בתפקיד הכהן הגדול מכהן המבוגר ביותר ממשפחת הלויים. השומרונים מאמינים כי רצף הכהונה הגדולה נשמר מימי אהרון הכהן ועד היום (134 דורות). מכהן כיום עובדיה כהן בן וואסף כהן.

מי הם השומרונים

לאורך כל ההיסטוריה המשותפת של היהודים והשומרונים, גרעין הסכסוך בינהם  היה ונותר עד היום – המקום הנבחר – הר גריזים או ירושלים.

  • הנרטיב היהודי: שלמנאסר ה-5 כלא את המלך הושע בבית הכלא והחל המצור על שומרון שנמשך שלוש שנים. יורשו, סנחריב הגלה לאשור את תושבי ממלכת ישראל שבשומרון.

בִּשְׁנַת הַתְּשִׁעִית לְהוֹשֵׁעַ, לָכַד מֶלֶךְ-אַשּׁוּר אֶת-שֹׁמְרוֹן, וַיֶּגֶל אֶת-יִשְׂרָאֵל, אַשּׁוּרָה; וַיֹּשֶׁב אוֹתָם בַּחְלַח וּבְחָבוֹר, נְהַר גּוֹזָן–וְעָרֵי מָדָי. (ספר מלכים ב', פרק י"ז פסוק ו׳)

חז"ל מכנים את השומרונים – ״כותיים״. היהודים טוענים שהשומרונים הם צאצאי הכותים ועמים האחרים שהובאו לממלכת ישראל הכבושה  על ידי אסרחדון (בנו ויורשו של סנחריב) לאחר הגליית תושביה הישראלים. הכותים עברו סוג מסוים של גיור וכונו גרי אריות.

וַיָּבֵא מֶלֶךְ-אַשּׁוּר מִבָּבֶל וּמִכּוּתָה וּמֵעַוָּא וּמֵחֲמָת וּסְפַרְוַיִם וַיֹּשֶׁב בְּעָרֵי שֹׁמְרוֹן תַּחַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וַיִּרְשׁוּ אֶת-שֹׁמְרוֹן וַיֵּשְׁבוּ בְּעָרֶיהָ. (ספר מלכים ב', פרק י"ז, פסוק כ"ד)

בספר מלכים מסופר אירוע דרמטי כיצד אריות תקפו את התושבים החדשים של שומרון בגלל שהם לא הכירו את חוקי אלוהי הארץ. הפתרון היה להביא כהן ישראלי גולה ללמד אותם. הכותים עברו סוג מסוים של גיור וכונו ״גרי אריות״.

כה וַיְהִי, בִּתְחִלַּת שִׁבְתָּם שָׁם, לֹא יָרְאוּ, אֶת-יְהוָה; וַיְשַׁלַּח יְהוָה בָּהֶם אֶת-הָאֲרָיוֹת, וַיִּהְיוּ הֹרְגִים בָּהֶם.  כו וַיֹּאמְרוּ, לְמֶלֶךְ אַשּׁוּר לֵאמֹר, הַגּוֹיִם אֲשֶׁר הִגְלִיתָ וַתּוֹשֶׁב בְּעָרֵי שֹׁמְרוֹן, לֹא יָדְעוּ, אֶת-מִשְׁפַּט אֱלֹהֵי הָאָרֶץ; וַיְשַׁלַּח-בָּם אֶת-הָאֲרָיוֹת, וְהִנָּם מְמִיתִים אוֹתָם, כַּאֲשֶׁר אֵינָם יֹדְעִים, אֶת-מִשְׁפַּט אֱלֹהֵי הָאָרֶץ.  כז וַיְצַו מֶלֶךְ-אַשּׁוּר לֵאמֹר, הֹלִיכוּ שָׁמָּה אֶחָד מֵהַכֹּהֲנִים אֲשֶׁר הִגְלִיתֶם מִשָּׁם, וְיֵלְכוּ, וְיֵשְׁבוּ שָׁם; וְיֹרֵם, אֶת-מִשְׁפַּט אֱלֹהֵי הָאָרֶץכח וַיָּבֹא אֶחָד מֵהַכֹּהֲנִים, אֲשֶׁר הִגְלוּ מִשֹּׁמְרוֹן, וַיֵּשֶׁב, בְּבֵית-אֵל; וַיְהִי מוֹרֶה אֹתָם, אֵיךְ יִירְאוּ אֶת-יְהוָה. (מלכים ב׳ פרק יז פסוקים כ״ה-מ״א)

הפילוג בין היהודים לשומרונים, עפ"י מקורות המקרא ביהדות, נוצר בימי בית שני כאשר בקשו השומרונים להשתתף בבניית בית המקדש ונדחו ע"י היהודים בטענה כי השומרונים אינם משתייכים לבני ישראל. שבי ציון פסלו את יהדותם של פליטי שומרון וגם של פליטי יהודה. שבי ציון באו מגלות בבל עם מחשבה שהם שמרו באופן קפדני, ללא סטייה, על טהרת האומה מכל זר.

תלמוד בבלי מסכת חולין המשנה הראשונה פותחת במשפט:"הכל שוחטין ושחיטתן כשרה חוץ …". בהמשך מועלה ספק לגבי השחיטה של הכותים והסיבה לכך היא:"אמר רב נחמן בר יצחק דמות יונה מצאו להן בראש הר גריזים שהיו עובדין אותה". (בבלי חולין ו',א').

בין חכמי התלמוד יש מחלוקת. רבי מאיר סובר שהם באמת התגיירו לכל דבר. חכמים חולקים עליו ואומרים שהם התגיירו מפחד מאריות או מהשפעה חיצונית ואין אלו ´גרי אמת´ (=גר צדק). נקבע בהלכה היהודית שהשומרונים אינם יהודים.

  • הנרטיב השומרוני: לפי המסורת השומרונית, הם "ישראלים טהורים", חלק מעם ישראל ונושאי מורשתו האמיתית. את הפירוד בינם לבין שאר היהודים הם תולים בחילוקי דעות בדבר ה"מקום הנבחר" לשם בניית בית המקדש. לדבריהם משה רבנו קבע את קדושתו של הר גריזים, ולכן, לפי המסורת שבידם, בנה יהושע בן נון את המשכן בהר גריזים באתר על ההר שהם מכנים "גבעות עולם". בהר כיהנו ככהנים גדולים צאצאי פינחס בן אלעזר בן אהרן הכהן ובניו. לטענתם, המשכן בהר גריזים, הוכר על ידי כל שבטי ישראל.

השומרונים מאמינים שהם ״שמרו״ על המנהגים והמסורות של עם ישראל. עקב שמירה זו התקבל השם ״שומרון״. הקהילה השומרונית מאמינים שהם שריד לממלכת ישראל הקדומה. הקהילה מקיימת את הכתוב בתורת משה ככתבה וכלשונה עד היום הם מתפללים בלשון ובמבטא העברי העתיק. לשומרונים גרסה שונה לגבי הניתוק: הקרע חל עוד מוקדם יותר מימי בית שני, כאשר עלי הכהן (שהיה מזרע איתמר הכהן) נטש את משכן הר-גריזים והקים משכן בשילה. זאת מכיוון שעזי בן-בקי, משושלת פנחס בן אלעזר בן הכהן, אמור היה לרשת את הכהונה הגדולה מאביו שכן הכהונה הגדולה הובטחה לזרע פנחס לעולמים. רוב העם הלך אחרי עלי הכהן. כך נוצרו להם שני משכנים בשני מחנות – האחד בשילה בואכה ירושלים, והאחר בהר-גריזים.

נוסח התורה

לפי המניין המקובל במחקר, שונה נוסח השומרונים מנוסח המסורה בכ-6,000 פרטים, מהם כאלפיים פרטים התואמים את גרסת תרגום השבעים. קרבה הדוקה נמצאה גם לטקסטים שנמצאו במגילות ים המלח.

השומרונים העת החדשה

במאה ה-4 מנו השומרונים יותר ממיליון נפש. על רדיפות נגד השומרונים יעיד צמצום אוכלוסית השומרונים עד כדי בסכנת כליה. במפקד ממשלת המנדט נמנו בשנת 1922 163 נפש: 83 גברים ו-80 נשים. השומרונים מצאו פתרון על ידי יבוא נשים אוקראיניות, יהודיות ומוסלמיות  מטורקיה להשתמרן ולהינשא לגברים שומרונים. ב-1 בינואר 2017 מנתה הקהילה 796 נפשות, מתוכם 415 במדינת ישראל (בעיקר בחולון), ו-381 בהר גריזים. אין שומרונים מחוץ לארץ ישראל. קהילת השומרונים מתיחסים לשבט מנשה, שבט אפרים, שבט לוי.  שושלת בית המטרי משבט בנימין כלתה בשנות ה-60.

ילדי השמרונים שמחים להציג את לימוד התורה שלהם. רק תבקשו יפה ותתנו סוכריות בסיום.

השומרונים על הר גריזים מתגוררים בשכונת קרית לוזה הסמוכה ליישוב היהודי הר ברכה ומעל העיר שכם (נבלוס היא Νeapolis הרומית). באינתיפאדה הראשונה השומרונים עזבו את שכונתם העתיקה בעיר שכם ועברו להר גריזים בתחום שליטה צבאית ישראלית. הם נושאים תעודת זהות ישראלית, ופלסטינית, ולפעמים ירדנית. מרכזי המסחר ותעסוקה הם למטה בשכם. שפת הדיבור של שומרוני הר גריזים היא ערבית בימי חול וארמית בשבתות. רובם מדברים עברית מצוינת. הילדים לומדים בבתי ספר למטה בשכם.  שיעורי לימודי קודש נלמדים אחר הצהרים בשכונה בהר הגריזים. הגיית העברית של התורה דומה מעט להגייה התימנית. למכוניות מספרי רישוי פלסטיני.

למרות שהר עיבל (הר הקללה) נמצא בגובה 940 מטר מעל פני הים, ואילו פסגתו של הר גריזים (הר ברכה) היא בגובה 881 מ' מעל פני הים מעידים התושבים השומרונים שכמות הגשם והשלג על הר גריזים גדולה בהרבה מהר עיבל – שמבטא את הברכה של ההר. רבים משומרוני שכם רכשו בתים בקרית לוזה בה הם פוקדים בחגים.

השומרונים מתגוררים בחולון מונים יותר ממחצית השומרונים. שכונתם נווה פנחס, הוקמה ב-1954 על פי יוזמתו של נשיא המדינה וההיסטוריון יצחק בן צבי, מחבר ספר "השומרונים" . שפת האם כאן היא עברית אך שולטים גם בעברית. אזרחותם ישראלית.

להזמנת סיורים והרצאות על הקהילה השומרונית:   053-8862504 -054-7211876

בקרו בגן לאומי הר גריזים – תצפית מהממת!

תיירים רבים ואפילו ישראלים מפחדים לבקר בבקרו בגן לאומי הר גריזים. תאמינו לי ההפסד כולו שלהם. קודם כל הנוף משקיף על הר עיבל, הר ברכה, הר כביר, רכס טמון, ואדי פַארְעָה (נחל תרצה), מזרח שכם, אלון מורה, איתמר, הישוב הר ברכה, בלאטה, חווארה וקבר יוסף. הגן הלאומי מציג למבקר ממצאים מן התקופה הפרסית-הלניסטית והביזאנטית. כאן מרוכזים מרכזי המורשת השומרונית: גבעת עולם, בית המידוןת ההלניסטי, מתחם המקדש, שתים עשרה האבנים, הכנסייה הביזאנטית המתומנת, שער, גרם המדרגות המזרחי, מצודה ומזבח יצחק וקבר שיח' ע'אנם.

ניתן להזמין סיור מודרך לקבוצות (בתשלום) בשפות אנגלית או עברית.
טלפון: 09-9539222

טיפים להכנת מסלול:

קרבן הפסח של השומרונים (כתב וצילם: יעקב ספיר, צפריה)

מזבח יהושע

Shechem

The post מפגש עם כהן שומרוני * appeared first on הושבילים.



This post first appeared on Website Is Under Construction, please read the originial post: here

Share the post

מפגש עם כהן שומרוני *

×

Subscribe to Website Is Under Construction

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×