Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Showstopper – Hayley Barker

Titel: Show Stopper (deel 1)
Auteur: Hayley Barker
Uitgever: De Fontein
ISBN: 978 90 261 4380 9

De tweede auteur van het International Literature Festival Utrecht waar ik heel erg enthousiast over was, was Hayley Barker. In tegenstelling tot Buddy Tegenbosch, had ik bij Hayley nog geen idee wat ik kon verwachten. Toen zij echter kwam vertellen over Haar debuutboek “Showstopper“, werd ik meteen laaiend enthousiast. Naast dat zij overduidelijk een schat van een mens is, klonk haar boek ontzettend spannend. Ik hoorde al veel vergelijkingen tussen deze nieuwe serie en “De Hongerspelen” van Suzanne Collins en kon niet wachten om mijn eigen conclusies te trekken.

Hayley vertelde meteen waarom ze zo ontzettend blij was dat ze voor het eerst voor een Nederlandse zaal mocht spreken. Zij had ons namelijk een geheim op te biechten. Tijdens het versturen van de definitieve versie van de Engelse versie van “Showstopper“, is er een spectaculair hoofdstuk per ongeluk verloren gegaan! Iets waar zij zich ontzettend voor schaamde. In de Nederlandse versie zit dit hoofdstuk wel en ze raadde ons daarom ook aan om die versie te lezen, of anders langs de bibliotheek te gaan om dit hoofdstuk op te zoeken. Veel mensen in de zaal, waaronder ik, hadden echter de Engelse versie in bezit. Desalniettemin kon iedereen er smakelijk om lachen dat er zo’n onbenullige fout in haar fantastische boek is geslopen.

Personages

Het boek speelt zich af in de (redelijk) nabije toekomst, waarbij Engeland is verdeeld in categorieën mensen, gebaseerd op hun rijkdom. De Droesems zijn de allerlaagste mensen van het land en zij leven in continue angst onder het bewind van de rijken. Naast dat hun dagelijks leven niet gemakkelijk is, reist er een circus rond dat talentvolle Droesem kinderen ontvoert om hen in het dodelijke circus te laten optreden. Dit alles om de allerrijksten, de Elite, te vermaken.

De lezer volgt dit verhaal vanuit het perspectief van twee personages. Allereerst de Droesem Hoshiko. Zij is koorddanseres in het dodelijk circus en probeert samen met haar vriendinnen de verschrikkelijke tijd door te komen en te overleven. Ze merkt dat de baas van het circus, Silvia Sabatini, steeds meer op haar uitgekeken raakt en zij weet wat dat betekent. Zodra hij haar niet meer nodig heeft, zal hij een spectaculaire manier verzinnen om haar om het leven te brengen. Hoe meer doden er vallen, hoe populairder het circus wordt. Ondanks dat deze verschrikkelijke uitspraken een lugubere sfeer creëren, weet Hayley toch de luchtigheid en daardoor het leesplezier Wat Mij Betreft te bewaren.

Vanuit de wereld van de Elite volgen we Benedict Baines. De zoon van de Minister van Droesemhandhaving, Vivian Baines. Hij is opgevoed met het idee dat Droesems zo snel mogelijk moeten worden uitgeroeid en gelooft daar zelf ook in. Als hij echter voor het eerst het circus bezoekt, ziet hij hoe onmenselijk het er aan toe gaat en begint hij te twijfelen of de mooie Hoshiko wel zo slecht is als zijn moeder beweerd. Het contrast tussen de snel volwassen geworden Hoshiko en de nog wat kinderlijke Ben wordt mooi omschreven. Door het verhaal heen wordt dit verschil tussen hen op een hele natuurlijke manier steeds kleiner. Terwijl Hoshiko kinderlijk verliefd wordt, leert Ben dat niet alles in het leven een spelletje is.

Thema’s

Hayley Barker begon met deze serie om te kunnen schrijven over haar angst voor de groeiende haat en agressie tegen minderheden in het huidige Engeland. Ook in de rest van de wereld ziet ze de haat groeien en zij besloot een dystopie te schrijven om ons met de neus op de feiten te drukken. De haat en onrechtvaardigheid tussen de Droesems en de Elite komt dan ook duidelijk naar voren. Ze laat duidelijk zien dat dit niet iets is wat wij in de toekomst van onze wereld willen.

Ook speelt liefde een grote rol in het verhaal. De liefde van Hoshiko en Ben kent geen grenzen of rassen. Ongeacht hun omgeving of hun verleden, houden zij onvoorwaardelijk van elkaar en zetten zij alles voor elkaar opzij. Ook dit is een oproep van Hayley om ons meer door liefde te laten leiden dan door haat. Uiteindelijk zal de liefde overwinnen, ook in de realiteit. Wat mij betreft is er geen betere boodschap om uit te dragen.

Conclusie

Ik vond “Showstopper” een erg leuk en verrassend boek om te lezen. De vergelijking met “de Hongerspelen” is voor mij inderdaad duidelijk, maar desalniettemin is het een heel origineel verhaal. Voor een debutant vond ik Hayley erg dapper wat betreft haar karakters. Veel personages halen het einde van het boek niet en doen daarbij denken aan de stijl van George R. R. Martin (van onder anderen “Het Spel der Tronen“), die ook in zijn boeken veel geliefde karakters om het leven brengt op momenten dat je het niet ziet aankomen.

Wel heeft Hayley veel commentaar gekregen op de onrealistische snelle liefde die groeit tussen Hoshiko en Ben. Hier ben ik het met de critici eens, ondanks dat de liefde wel wat toevoegde aan het verhaal. Zelf gaf Hayley aan hun relatie verder te verdiepen in het tweede deel “Showstealer“, dat ook al in de winkels ligt.

Voor mij is het duidelijk dat ik deel twee ook moet lezen en ik raad het jullie zeker aan! Als ik je niet heb kunnen overtuigen, laat je dan overtuigen door de prachtige cover!

Waardering: 8/10


Lees “Showstopper” zelf!


Het bericht Showstopper – Hayley Barker verscheen eerst op Lekker lezen.



This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Showstopper – Hayley Barker

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×