Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pioniers van de nieuwe welvaart – Kees Klomp en Nadine Maarhuis

Titel: Pioniers van de nieuwe welvaart, drijfveren en dilemma’s van ondernemers in de betekeniseconomie
Auteur: Kees Klomp en Nadine Maarhuis
Uitgever: Business Contact
ISBN: 978 90 470 1165 1

“Waar moet ik beginnen?” Ik stel me zo voor dat de aspirant betekenisvolle ondernemer zichzelf die vraag stelt. Hij heeft een probleem ontdekt. Bijvoorbeeld klimaatverandering, ongelijkheid of uitbuiting. Hij wil hier iets aan doen. Niet als activist, maar als ondernemer die de wereld veranderd. Dan komt er nogal wat op je af.

In “Pioniers van de nieuwe welvaart” inventariseren Kees Klomp en Nadine Maarhuis de vele uitdagingen en dilemma’s waar een idealist voor komt te staan wanneer hij “de onderneming” als instrument voor verandering wil inzetten. Doordat ze daarbij veel putten uit gesprekken met ondernemers die het trucje in de praktijk geleerd hebben, leest het boek grotendeels als een enorme bron van inspiratie.

Pionieren is fouten durven maken

Mocht je je nu afvragen wat “betekenisvol ondernemen” betekent, dan wordt je horizon in het eerste Deel Van Het boek verbreedt. We krijgen een stukje theorie en geschiedenis. Wat is betekenisvol ondernemen? Waar komt het vandaan? Hoe verhoudt het zich tot “normaal” ondernemen? En is dat wel zo normaal.

In dit deel van het boek haakte ik zelf een paar keer bijna af. De auteurs lijken hier de plank af en toe finaal mis te slaan. Zo wordt een betoog gehouden waarin de markt op zijn plek wordt gezet. “De markt” moet niet de kern van dingen zijn, maar de planeet. Na de planeet moet het gaan om de maatschappij, en dán pas over de markt. Alleen als je het zo prioriteert ben je echt betekenisvol aan het ondernemen. Dit wordt geïllustreerd met een plaatje waarin…de markt in het centrum staat (p.14). Iets verder (p.23) worden een paar schema’s met elkaar gecombineerd tot een illustratie dat eerder onduidelijkheid oproept dan verhelderend is. Jammer.

Ook wordt het hele bestaan van schaalvoordelen ronduit ontkent. Sterker nog, schaal is kwaadaardig: “Grootschaligheid betekent per definitie dat er substantiële ecologische en sociale kosten geëxternaliseerd worden en dat biodiversiteit geweld wordt aangedaan” (p.45), zo valt te lezen. Het leest als een intelligente zin, maar het is ronduit onzin dat schaal per definitie leidt tot onethisch ondernemen. Want dan zo Tony’s Chocolonely (een van de ondernemingen die een paar keer genoemd wordt) zo langzamerhand ook een asociaal bedrijf worden. Hun chocolade is immers overal verkrijgbaar. En dat vergt toch echt wel een zekere schaalomvang.

Trouwens, verderop in het boek wordt gesproken over het vergroten van impact door, jawel, op te schalen…

Inspiratie

Maar goed, pionieren is vallen en opstaan. Toch? Dus dat er in een boek over pionieren een paar schoonheidsfoutjes zitten, ach. Die fouten worden ruimschoots gecompenseerd door de verhalen van ondernemers. Bij mij leidden deze interviews tot een onrust. Tot een verlangen om “iets” te doen (maar wat?).

Mijn lijstje van “nog te googlen bedrijven” groeit, naarmate ik verder in het boek vorder. Het ene na het andere bedrijf wil ik verder gaan bestuderen. Daarmee blijkt, in ieder geval bij mij, dat dit boek over de impact van de betekeniseconomie in ieder geval bij mij een impact heeft.

Het boek heb ik uitgelezen. Maar ik ben er nog lang niet klaar mee.

Waardering: 7,5/10


Lees “Pioniers van de nieuwe welvaart” zelf!

Het bericht Pioniers van de nieuwe welvaart – Kees Klomp en Nadine Maarhuis verscheen eerst op Lekker lezen.



This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Pioniers van de nieuwe welvaart – Kees Klomp en Nadine Maarhuis

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×