Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Het beloofde feest – Ilay den Boer

Titel: Het beloofde feest
Auteur: Ilay den Boer
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 9233 3

Ilay den Boer wordt geboren in Israël maar verhuist op 3-jarige leeftijd naar Nederland. Daardoor leeft hij in twee landen tegelijk. Fysiek is hij dan in Nederland, maar Israël zit in de haarvaten van zijn leven. Den Boer staat met de ene voet hier, de andere voet daar. “Het beloofde feest”, de titel verwijst zowel naar Israël als naar de Bar Mitswa, vertelt hoe hij met dit gegeven opgroeide.

In de afgelopen jaren heb ik al veel boeken gelezen die zijn geschreven door Joodse auteurs. Langzaam maar zeker heb ik daardoor een lichte afwerende houding ontwikkeld jegens “Joodse literatuur”. Ze lijken namelijk allemaal op elkaar. Zo langzamerhand heb ik wel genoeg boeken gelezen over de Holocaust en anti-semitisme. Bovendien zitten sommige auteurs wel héél lekker comfortabel in hun slachtofferrol.

Andere aanpak

Ilay den Boer doet het echter anders. Natuurlijk komen de bekende thema’s voorbij: de oorlog, het anti-semitisme (ook het moderne) en de strijd voor een eigen Staat. Den Boer beschrijft dit echter vanuit de ogen van een kind, dat geboren en getogen in Nederland is en weinig besef heeft van politiek. Hij beschrijft de spanningen die bestaan binnen de familie, omdat zijn moeder Israël heeft verlaten om in Nederland een bestaan op te bouwen. Tegelijkertijd probeert zijn oma de Israelische staat met alles wat ze in zich heeft te verdedigen. Het vertrek van Ilays’ moeder voelt voor haar dan ook als verraad.

Hij beschrijft hoe hij langzamerhand het gevoel krijgt dat er van twee kanten een beroep wordt gedaan op zijn loyaliteit. Iets wat hij niet begrijpt omdat hij nooit het gevoel had dat er twee kampen waren, of dat een keuze mogelijk was. Ilay den Boer schrijft niet vanuit de slachtofferrol, maar vanuit het oogpunt van een relatief objectieve waarnemer, zij het eentje die “embedded” is. Hierdoor vliegt hij de thema’s anders aan en maakt hij het me veel makkelijker om me in te leven. “Het beloofde feest” is daarmee een mooie toevoeging aan het spectrum aan “Joodse boeken”. Misschien zelfs wel een goede vervanger voor een paar anderen…

Moest dat nou?

Ilay den Boer was mij nog niet bekend, maar hij heeft al zes theaterstukken geschreven over zijn innerlijke strijd. Aan het eind van het boek vraagt hij zich vertwijfeld af of dat eigenlijk wel nodig was. Deze vraag gaat, wat mij betreft, eigenlijk op voor heel veel dingen in het leven en vooral als het gaat om de hele politieke puinhoop in het Midden-Oosten.

Waardering: 7,5/10


Lees “Het beloofde land” zelf!

Het bericht Het beloofde feest – Ilay den Boer verscheen eerst op Lekker lezen.



This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Het beloofde feest – Ilay den Boer

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×