Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Gaat je kind meer lezen met een e-Reader?

Om Kinderen aan het lezen te krijgen is het goed hen een hele zwik e-readers te laten proberen. Zou je denken.

De waarheid blijkt anders. Uit onderzoek van Margaret Merga van de Murdoch University blijkt namelijk dat kinderen die toegang hebben tot e-readers juist veel MINDER geneigd zijn tot lezen dan kinderen die het moeten stellen met het “hopeloos ouderwetse” papieren boek. Het onderzoek verscheen in het vakblad “Computers and Education”:

Of je ze nu een Kindle geeft of een iPad, een computer of een telefoon: de kinderen gaan er niet van lezen. Sterker nog: “De leesfrequentie was lager wanneer kinderen toegang hadden tot een grotere diversiteit van dit soort apparaten.”

Smartphone fataal voor leesgedrag

Het is misschien niet heel verrassend dat vooral de smartphone fataal is voor het leesgedrag van een kind. Dit toestel is nu eenmaal een verzamelplek van afleidingen.

Digital natives

Met haar studie weet Merga helemaal in haar eentje de mythe van de Digital Native de hals om te draaien. Volgens die mythe zijn de kinderen zoveel aan schermen blootgesteld dat ze hieraan altijd de voorkeur zullen geven. Maar nee, de echte lezer kiest toch altijd voor papier: “Er is altijd zo een reflexmatige reactie dat alle kinderen liever van het scherm lezen en dat heeft ertoe geleid dat schoolbibliotheken alle papieren boeken hebben verwijderd. Maar misschien klopt dat wel niet”.

Jong prefereert papier

Maar waarom hebben kinderen het liefst pappier? Volgens Merga zou dit zijn omdat kinderen gewoon houden van het gevoel dat je hebt als je een boek vasthoudt en dat je dan “het gewicht van je beslissing voelt”. Een negenjarige vertelde dat hij het gewoon leuk vindt de bladzijden om te slaan en “ergens anders heengevoerd te worden”.

Ook vermoedt ze dat jonge mensen op de kaft afgaan wanneer ze proberen in te schatten of een boek de moeite waard is. Papier heeft wat dat betreft simpelweg veel meer mogelijkheden om iemand te verleiden om te gaan lezen.

Afleiding

En natuurlijk is er ook het voordeel dat je minder wordt afgeleidt: “Lezen op devices die online kunnen, zoals tablets, biedt de kans dat je wordt afgeleidt, waardoor je jezelf verliest in media multitasking. En daarvan is aangetoond dat het een negatieve invloed heeft op het concentratievermogen en de mate van begrip bij studenten”, aldus een eerder onderzoek van Merga.

Papier of scherm

De tienjarige Madeleine Hayen ziet zowel de voordelen van het papieren boek als van  de e-reader “Het maakt me niet zo uit wat ik lees, als het maar boeit. Ik denk dat ik zo’n 200 boeken in mijn boekenkast heb”. De tienjarige bezoekt wekelijks de bibliotheek voor een nieuwe lading boeken: “Ik las vroeger veel boeken enzo, maar sinds ik de Kindle ontdekt heb bevalt me dat wat beter. Het is namelijk een stuk lichter en makkelijker mee te nemen. Als ik ’s ochtends naar school ga, kan ik lekker lezen. Het is ook makkelijker te gebruiken“, zegt ze.

Aan de andere kant: “Als jee en paperback of hardcover leest, kun je de plaatjes beter zien en kun je makkelijker zien wat het verhaal probeert over te brengen.

Aussie kids

Voor het onderzoek werden 997 kinderen uit West-Australië ondervraagd. Toevallig vond gelijktijdig een beweging naar e-books plaats. Tijdens het onderzoek investeerden scholen grootschalig in e-books, terwijl schoolkinderen voortaan hun eigen device naar school mochten meebrengen.

Geen wetenschappelijk bewijs voor noodzaak electronica

Ouders krijgen van alle kanten te horen dat ze hun kinderen moeten blootstellen aan technologie omdat deze daar slimmer van worden. Dit onderzoek lijkt de andere kant op te wijzen. In ieder geval levert het geen bewijs op dat ebooks je kind slimmer maken. Jammer voor de marketeers, die tot nu toe zonder enig tegenwicht verkondigden dat hun e-product de oplossing voor alles is.

Eerder onderzoek van de OESO uit 2015 ontdekte al dat het investeren in computers en iPads in het onderwijs er niet toe leidde dat leerlingen beter begrip van taal en rekenen kregen. Sterker nog, het OESO stelt dat er een negatief verband is.

Dus… tijd voor een boek.

Bron: Sydney Morning Herald 

Het bericht Gaat je kind meer lezen met een e-Reader? verscheen eerst op Lekker lezen.



This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Gaat je kind meer lezen met een e-Reader?

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×