Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Σκνίπες και Φλεβοτόμοι

Σκνίπες και Φλεβοτόμοι

Οι σκνίπες και οι φλεβοτόμοι στην Ελλάδα αποτελούν όχληση για τους ανθρώπους και απειλή για τα κατοικίδια ζώα. Είναι έντομα με μεγάλη υγειονομική σημασία που ανήκουν στην τάξη των δίπτερων όπως τα κουνούπια και οι μύγες. Το μήκος των ακμαίων σκνιπών είναι 2-3 χιλιοστά και έχουν σκούρο χρώμα. Οι σκνίπες διαφοροποιούνται σε σχέση με τα κουνούπια από τις τριχωτές πτέρυγές τους και το μικρό τους μέγεθος.

Οι σκνίπες και οι φλεβοτόμοι πριν από το τσίμπημα, εκκρίνουν σίελο ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σπυράκι και τον κνησμό που δημιουργεί. Οι σκνίπες δεν κάνουν θόρυβο κατά την πτήση τους και γενικά δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από το θύμα τους. Κατά κανόνα όπως και στα κουνούπια μόνο οι θηλυκές σκνίπες χρειάζονται αίμα για την ωρίμανση των αυγών τους.

Οι σκνίπες στην Ελλάδα

Οι σκνίπες και οι φλεβοτόμοι είναι ολομετάβολα έντομα και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά είδη του γένους Phlebotomus sp. O βιολογικός κύκλος της σκνίπας χαρακτηρίζεται από πλήρη μεταμόρφωση με τα στάδια αβγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο ακμαίο. Ο βιολογικός κύκλος της σκνίπας διαφοροποιείται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία) και την διαθεσιμότητα τροφής. Στην Ελλάδα οι σκνίπες δραστηριοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους την θερινή περίοδο με 4 γενιές ετησίως. Τα ατελή στάδια των σκνιπών δηλαδή οι προνύμφες και οι νύμφες χρειάζονται για την ανάπτυξη τους λιμνάζοντα νερά.

Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανάπτυξη και πολλαπλασιασμός της σκνίπας μέσα στο σπίτι όλο τον χρόνο, εάν οι κατοικίες είναι θερμαινόμενες κατά τον χειμώνα. Έχει βρεθεί πως η σκνίπα έχει προσαρμοστεί ώστε οι προνύμφες της να επιβιώνουν επάνω σε τοίχους, γυψοσανίδες, ξύλινα πατώματα κλπ. με αυξημένη υγρασία. Επίσης κλασσικοί χώροι αναπαραγωγής της σκνίπας είναι όπως και για τα κουνούπια οι βόθροι, τα φρεάτια, οι δεξαμενές, τα πιατάκια κατοικιδίων, οι γλάστρες και οποιοδήποτε άλλο σημείο μπορεί να συγκρατήσει μικρή ποσότητα νερού.

Κύκλος ζωής της σκνίπας

Οι ενήλικες σκνίπες στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Τα αρσενικά και θηλυκά ενήλικα άτομα τρέφονται με το νέκταρ των ανθέων και στην συνέχεια ζευγαρώνουν. Η ενήλικη θηλυκή σκνίπα αφού ζευγαρώσει θα πρέπει να τραφεί με αίμα ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και να μπορέσει να αναπτύξει τα αβγά της. Τα αβγά είναι λευκά και εναποτίθενται σε σωρούς των 25-100 σε λιμνάζοντα νερά ή υγρές επιφάνειες. Τα αβγά εκκολάπτονται και οι προνύμφες που βγαίνουν είναι ακέφαλες άποδες που τρέφονται με οργανική ουσία. Οι προνύμφες της σκνίπας έχουν 4 στάδια ανάπτυξης.

Η διάρκεια ανάπτυξης των προνυμφών μπορεί να είναι από 2 εβδομάδες μέχρι και 8 μήνες ανάλογα με τις συνθήκες. Η προνύμφη 4ου σταδίου είναι η μορφή που η σκνίπα περνά την περίοδο διαχείμασης. Στο στάδιο της νύμφης ή pupa γίνεται η μεταμόρφωση της σκνίπας σε ακμαίο ενήλικο έντομο. Η διάρκεια του νυμφικού σταδίου ολοκληρώνεται σε 2-3 ημέρες. Από την νύμφη εξέρχονται τα ακμαία αρσενικά και θηλυκά και ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

Τσίμπημα από σκνίπα

Όπως είπαμε οι αρσενικές σκνίπες δεν τσιμπούν. Η θηλυκή σκνίπα πριν από το τσίμπημα προσεγγίζει το θύμα της ανιχνεύοντας με τις αισθήσεις της μία σειρά από διαφορετικές παραμέτρους. Αυτές οι παράμετροι είναι η θερμοκρασία, η κίνηση, τα χρώματα, η οσμή και το διοξείδιο του άνθρακα. Το τσίμπημα από σκνίπα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό αλλά στην πορεία προκαλεί έντονη όχληση και κνησμό (φαγούρα). Οι σκνίπες πολλές φορές προτιμούν τα μαλακά μόρια του σώματος για να τσιμπήσουν όπως τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.

Η σκνίπα κατά το τσίμπημα απομυζεί αίμα με την προβοσκίδα της η οποία σχίζει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου που τσιμπάει. Κατά το τσίμπημα η σκνίπα εκκρίνει μία μεγάλη ποσότητα σιέλου η οποία αποτρέπει την πήξη του αίματος και βοηθάει το έντομο στην γρήγορη αναρρόφηση. Ενημερωτικά αναφέρουμε πως με το σάλιο μεταφέρεται στα σκυλιά η νόσος της Λεϊσμανίασης που είναι γνωστή και ως Καλαζάρ.

Υγειονομική σημασία της σκνίπας

Παγκοσμίως έχουν περιγραφεί περίπου 1000 είδη σκνίπας, 60 από τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την νόσο Λεϊσμανίαση. Το τσίμπημα από μολυσμένη σκνίπα είναι η κύρια αιτία για την μετάδοση του παρασίτου Leishmania sp. που είναι υπεύθυνο για την νόσο Καλαζάρ. Η σκνίπα λοιπόν είναι ένας μόνιμος εχθρός για τα κατοικίδια και πρέπει να γίνεται καταπολέμηση του πληθυσμού της ιδιαίτερα στους κήπους των σπιτιών όπου υπάρχουν σκύλοι. Χρειάζεται προσοχή γιατί αν ένας σκύλος είναι μολυσμένος με το παράσιτο Leishmania sp. τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως.

Τα συμπτώματα του Καλαζάρ που πρέπει να προσέξετε είναι απώλεια τριχώματος κυρίως γύρω από τα μάτια, πληγές στο σώμα, προβλήματα στα νύχια, πυρετός και απώλεια βάρους. Η Λεϊσμανίαση δημιουργεί προβλήματα και στα εσωτερικά όργανα του σκύλου που οδηγεί σε αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία. Εάν αντιληφθείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στον σκύλο σας αναζητήστε έγκαιρα κτηνιατρική βοήθεια.

Βιολογία και συνήθειες της σκνίπας

Οι σκνίπες και οι φλεβοτόμοι δραστηριοποιούνται κυρίως το σούρουπο και το βράδυ. Κατά την διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε σκιερά υγρά μέρη για να προστατευθούν από την αφυδάτωση που προκαλεί η έκθεσή τους στον ήλιο. Την ημέρα οι σκνίπες βρίσκονται κυρίως κάτω από τα φύλα των δένδρων όπου δημιουργείται το ιδανικό για αυτές μικρόκλιμα. Η διατροφή της σκνίπας δεν περιορίζεται μόνο στο αίμα των ανθρώπων και των κατοικιδίων. Ανάλογα με το είδος η σκνίπες και οι φλεβοτόμοι διατρέφονται τσιμπώντας οποιοδήποτε θηλαστικό, πτηνό ή ερπετό. Η δραστηριότητα των σκνιπών είναι πιο έντονη τις ημέρες που έχει συννεφιά, η μέση θερμοκρασία είναι 25ο C και η σχετική υγρασία είναι υψηλή.

Καταπολέμηση της σκνίπας

Η καταπολέμηση της σκνίπας ιδιαίτερα τις ζεστές εποχές του χρόνου περιλαμβάνει τον καθαρισμό, την απομάκρυνση λιμναζόντων νερών και την εφαρμογή απεντόμωσης κάθε 1 με 2 μήνες. Ακολουθώντας αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης μπορούμε να ελέγξουμε τους πληθυσμούς της σκνίπας σε μεγάλο ποσοστό. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνετε για την καταπολέμηση της σκνίπας.

Προστασία από τις σκνίπες στο σπίτι

Πρέπει να επισημάνουμε πως η προστασία από τις σκνίπες στο σπίτι βασίζεται σε ένα συνδυασμό μέτρων και όχι στην εφαρμογή μίας και μόνο μεθόδου καταπολέμησης. Οι σκνίπες μπορούν να εμποδιστούν από το να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς εντός και εκτός των κατοικιών. Στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού προτείνουμε να γίνεται:

  • Συχνός καθαρισμός για τον περιορισμό της οργανικής ουσίας.
  • Να περιοριστεί η υγρασία στους τοίχους με οικοδομικά υλικά ή αφυγραντήρες.
  • Να γίνεται προληπτική απεντόμωση από επαγγελματίες τουλάχιστον μία φορά ετησίως.
  • Να γίνεται χρήση ηλεκτρικών συσκευών με εντομοαπωθητικό (υγρό ή ταμπλέτα).
  • Να χρησιμοποιούνται σίτες στα παράθυρα.
  • Η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει γιατί εμποδίζει την πτήση της σκνίπας. Την ανίχνευση των ανθρώπων και κατ’ επέκταση τα τσιμπήματα.
  • Επαγγελματική λύση για την καταπολέμηση των ιπτάμενων εντόμων σε εσωτερικούς χώρους είναι και η χρήση ηλεκτρικών εντομοπαγίδων.

Γενικές συμβουλές καθαρισμού και εξυγίανσης για την προστασία από τις σκνίπες και τους φλεβοτόμους στους εξωτερικούς χώρους είναι:

  • Εάν υπάρχει κήπος με γκαζόν να διατηρείται το χορτάρι κοντοκουρεμένο.
  • Να κλαδεύονται συχνά τα δέντρα και οι θάμνοι ώστε η βλάστηση να είναι αραιή.
  • Να αδειάζονται τα στάσιμα νερά από οποιοδήποτε σημείο υπάρχουν.
  • Να ελέγχονται οι χρόνοι ποτίσματος ώστε να μην δημιουργείται υπερ-άρδευση.
  • Να γίνεται πρόγραμμα απεντομώσεων ανάλογα με την περίπτωση.
  • Να απομακρύνονται τα σκουπίδια που βρίσκονται στην αυλή και περιμετρικά της κατοικίας.
  • Να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας στάσιμων υδάτων από τη λειτουργία κλιματιστικών. Όπως το να αποχετεύονται άμεσα στο δίκτυο απορροής υδάτων.

Σκνίπες αντιμετώπιση με εντομοκτόνα

Η αντιμετώπιση της σκνίπας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εντομοκτόνο φάρμακο για σκνίπες. Το εντομοκτόνο που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι υγειονομικής σημασίας, εγκεκριμένο για χώρους όπου κυκλοφορούν άνθρωποι και κατοικίδια ζώα.

Χρήση προνυμφοκτόνου

Όταν στην περιοχή υπάρχουν λιμνάζοντα νερά θα πρέπει να γίνεται χρήση προνυμφοκτόνου ή εντομοκτόνου με προνυμφοκτόνο δράση. Τα προνυμφοκτόνα είναι εγκεκριμένα εντομοκτόνα που λειτουργούν έτσι ώστε να σταματήσουν τις υδρόβιες ανώριμες σκνίπες από το να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε ενήλικες. Τέτοιοι χώροι αναπαραγωγής σκνιπών μπορεί να είναι δεξαμενές, γούρνες με νερά, νερόλακκοι, σιντριβάνια, πισίνες που δεν συντηρούνται κλπ. Γενικά οπουδήποτε λιμνάζει μεγάλη ποσότητα νερού που δεν μπορεί να αποστραγγιστεί χρησιμοποιείται προνυμφοκτόνο για την καταπολέμηση των προνυμφών της σκνίπας.

Συχνότητα εφαρμογής προνυφοκτόνου για την καταπολέμηση στης σκνίπας

Η συχνότητα εφαρμογής του προνομφοκτόνου για την καταπολέμηση των υδρόβιων σκνιπών εξαρτάται από το εντομοκτόνο σκεύασμα και το ύψος βροχής στην περιοχή. Για το ύψος βροχής θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα συστήματα άρδευσης που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο. Αν για παράδειγμα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σκνίπες σε ένα κήπο με γκαζόν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το νερό που διασκορπίζεται στον κήπο από το αυτόματο πότισμα. Τα προνυμφοκτόνα φάρμακα για σκνίπες κυκλοφορούν στην αγορά σε διαφορετικές μορφές (υδατοδιαλυτά σκευάσματα, κόκκοι, με μορφή κάψουλας κλπ.). Η επιλογή της μορφής του προνυμφοκτόνου εξαρτάται από τις περιοχές στις οποίες καλούμαστε να επέμβουμε.

Ψεκασμός για σκνίπες με μεγάλο ψεκαστικό μηχάνημα

Εάν οι σκνίπες βρίσκονται σε υπερπληθυσμό και η έκταση του εξωτερικού χώρου π.χ. του κήπου είναι μεγάλη, προτείνεται η μέθοδος απεντόμωσης με μεγάλο ψεκαστικό μηχάνημα. Μηνιαίες ή διμηνιαίες (ανάλογα με την περίπτωση) εφαρμογές με ψεκασμό εντομοκτόνου στους εξωτερικούς χώρους μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των ενήλικων σκνιπών που τσιμπούν. Η καταπολέμηση των ενήλικων σκνιπών με μεγάλο ψεκαστικό μηχάνημα προτείνεται να γίνεται είτε τις πολύ πρωινές ώρες είτε αργά το απόγευμα. Οι ενήλικες σκνίπες κρύβονται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας κάτω από τα φύλλα των δέντρων και θάμνων, στο γρασίδι, σε πυκνούς θάμνους, κάτω από προεξοχές και σε άλλες υγρές και σκιερές περιοχές.

Ένα βενζινοκίνητο ψεκαστικό μπορεί να εκτοξεύσει σημαντικές ποσότητες από εντομοκτόνο φάρμακο στα φύλλα των δένδρων που βρίσκονται σε μεγάλο ύψος. Το ψεκαστικό μηχάνημα διαθέτει αντλία και δεξαμενή. Με την αντλία εκτοξεύονται μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνου διαλύματος. Έτσι με τον ψεκασμό να καλύπτονται γρήγορα μεγάλες επιφάνειες και δένδρα ύψους μέχρι και 10 μέτρων.

Σκνίπες και φλεβοτόμοι – συμπέρασμα

Η σωστή καταπολέμηση των σκνιπών γίνεται με την παρεμπόδιση στην αναπαραγωγή τους. Οι σκνίπες και οι φλεβοτόμοι ως ιπτάμενα έντομα μετακινούνται πολύ εύκολα αλλά πάντα θα επισκέπτονται συγκεκριμένους χώρους επειδή οι συνθήκες για αυτά θα είναι ευνοϊκές για αναπαραγωγή. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα είστε ικανοί να αποτρέψετε τις σκνίπες και τους φλεβοτόμους από το να εισέλθουν στο σπίτι ή την επιχείρησή σας. Έτσι θα μειώσετε τον πληθυσμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εσφαλμένες μέθοδοι απεντόμωσης μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές και μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς και την οικογένειά σας. Επικοινωνήστε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απεντομώσεων με μεγάλη εμπειρία στην καταπολέμηση των εντόμων, όπως εμάς στην Trap, για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εάν έχετε προβλήματα με τις σκνίπες ή με τα σκνιπάκια στο σπίτι και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Μπορείτε ακόμα να μου αποστείλετε τις ερωτήσεις σας με email στο [email protected] και να δείτε εδώ τις τιμές μας στις απεντομώσεις απολυμάνσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας, καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

The post Σκνίπες και Φλεβοτόμοι appeared first on Trap.



This post first appeared on Απολυμάνσεις Αθήνα, please read the originial post: here

Share the post

Σκνίπες και Φλεβοτόμοι

×

Subscribe to Απολυμάνσεις Αθήνα

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×