Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

​Hoe voorkom je vertraging op een WordPress-website?

Tags: van een deze zijn

Het hebben Van Een eigen website is tegenwoordig voor veel mensen interessant. De startende ondernemer kan met een eigen website zijn producten aan de man brengen, de lokale huisman- of vrouw kan lekkere gerechten met familie en vrienden delen, en de professional kan een portfolio beginnen om projecten met de wereld te delen. De mogelijkheden van het bouwen van een eigen website worden slechts gelimiteerd door de creativiteit van de ontwikkelaar.

Tegenwoordig is het bouwen van een eigen website een stuk eenvoudiger dan vroeger het geval was. Het is niet langer nodig om urenlang HTML-code te schrijven om een goed uitziende webpagina te bouwen. Tegenwoordig is het mogelijk om door middel van een gespecialiseerd CMS (Content Management System) een website in elkaar te zetten zonder ook maar één regel code te schrijven. Bekende voorbeelden van dergelijke systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal. Vooral het eerstgenoemde CMS is erg populair en werd in 2016 door 26,4% van alle websites op het internet gebruikt. Ook zou WordPress op bijna 60% van de websites zijn geïnstalleerd die gebruik maken van een CMS. Deze cijfers laten duidelijk zien dat WordPress erg populair is, wat precies de reden is dat ik me in dit artikel richt op dit extreem flexibele platform.

Een goede start is het juiste fundament

Veel starters beginnen met een eigen website voor allerlei redenen. Interessante ideeën die zij graag met de wereld willen delen staan hierbij vaak vooraan. Het enthousiasme is op dat moment zo groot dat er vrijwel geen rekening gehouden wordt met de prestaties van de nog te bouwen website. Hierdoor kunnen op termijn problemen ontstaan die lastig te verhelpen zijn. In dit artikel vind je tips over hoe je een goede website kan bouwen met optimale prestaties.

Wat kan een WordPress-website vertragen?

Er zijn meerdere aspecten die invloed hebben op de laadsnelheid. Hieronder som ik er een paar voor je op:

Plug-ins – WordPress is door zijn modulaire opzet eenvoudig uit te breiden met plug-ins. Deze voegen extra functionaliteiten toe aan de website die standaard niet in WordPress aanwezig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan SEO-optimalisatietools, webwinkels, fora, chat- en beveiligingssystemen, en caching-functionaliteiten. Deze extra functionaliteiten kunnen echter ook een hoop extra vertraging met zich meebrengen.

Thema’s – Op het gebied van visuele mogelijkheden is WordPress van zichzelf vrij beperkt. Dit is dan ook de reden dat de meeste WordPress-gebruikers al snel een eigen thema installeren. Deze thema’s kunnen bij allerlei bronnen worden gedownload, en vaak wordt er op de productpagina een demo-website getoond waarop het thema in actie te zien is. Echter kijken mensen vaak alleen naar hoe het thema er visueel uitziet, wat achteraf voor problemen kan zorgen als het thema langzaam is.

Afbeeldingen – Het is vanzelfsprekend erg mooi om alle afbeeldingen in hun volle glorie op de website te plaatsen. Een mooie vakantiefoto van 3840 bij 2160 pixels kan echter al snel een flinke hoeveelheid ruimte in beslag nemen. Als je dan besluit om vijf van die afbeeldingen op een pagina te laten zien, kan het al snel erg lang duren voor een bezoeker de pagina ingeladen heeft.

Externe scripts – De webbouwer kan voor allerlei redenen gebruik maken van externe scripts op zijn of haar website. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat fonts extern worden aangeleverd, bijvoorbeeld door Google. Ook kan er gebruik gemaakt worden van externe advertentiekanalen, monitoringssystemen of afbeeldingen. Als je bijvoorbeeld een Twitter-feed op je website wilt laten zien, laat je hiermee content van een derde partij zien (Twitter). Als deze partij de gevraagde informatie vervolgens traag aanlevert, resulteert dit erin dat jouw website langer nodig heeft om te laden. Een pagina moet in veel gevallen namelijk alle gevraagde bronnen hebben ingeladen alvorens deze goed kan worden weergegeven.

Webhosting – Je kunt een nieuwe WordPress-website volledig met prestaties in het achterhoofd gebouwd hebben. Als deze website echter gehost is bij een partij die zijn zaken niet goed op orde heeft, kan dit extreme gevolgen hebben voor de laadsnelheid van jouw website.

Waarom is goede hosting zo belangrijk?

De hostingprovider waar de website wordt ondergebracht speelt een belangrijke rol in het online succes van jouw online project. In het geval van complicaties wil je altijd zo snel mogelijk tot een oplossing komen, waar dan een welwillende en kundige supportdesk voor nodig is. Ook is het handig dat er een sterke serverconfiguratie bij hen aanwezig is zodat geavanceerde functies gebruikt kunnen worden, welke bijvoorbeeld nodig zijn voor caching-functionaliteiten. Je leest het al, in alle gevallen is het erg belangrijk om na te denken over een goede hostingprovider. Het is daarom ook sterk af te raden om met de eerste-de-beste partij in zee te gaan, zeker als de voornaamste reden hiervoor de laagste prijs is. Als jij serieus bent over het behalen van online succes, dan zijn betrouwbaarheid en bereikbaarheid véél belangrijker dan een paar tientjes minder op de jaarlijkse factuur.

Als je zoekt naar een goede hostingprovider is het handig om de ervaring van anderen te onderzoeken. Dit is waar websites als HostingWijzer om de hoek komen kijken. Ook is het interessant om te weten wat een hostingprovider allemaal op het gebied van service aanbiedt. Denk hierbij aan het maken van automatische backups, het automatisch up-to-date brengen van WordPress, hoe het zit met beschikbaarheid van hun servers en of ze de functionaliteiten die jij in gedachte hebt ondersteunen. Ook op het gebied van veiligheid is het goed om kritisch te zijn. Je wilt per slot van rekening niet dat jouw website door laksheid of onkunde van jouw provider gehackt kan worden. Dit laatste is over het algemeen moeilijk in te schatten door middel van een telefoongesprek, maar een dergelijk scenario zal snel voor een influx aan negatieve berichten op het internet zorgen.

De website is bij mij snel, maar niet bij bezoekers!

Het bezoeken van de website zelf is niet voldoende om tot een goede inschatting te komen van de laadsnelheid. Zodra jij de website bezoekt is de kans groot dat deze voor een deel vanaf jouw computer wordt ingeladen. Als je de website in de toekomst opnieuw bezoekt, zal een deel van de website vanaf jouw computer worden ingeladen. Hiermee wordt de hoeveelheid data dat door de webserver naar jouw computer wordt verstuurd per definitie minder. Dit principe wordt ook wel ‘caching’ genoemd, wat ervoor zorgt dat de bezoekerservaring beter wordt. Het feit dat de website vanuit lokaal opgeslagen data sneller inlaadt wil niet zeggen dat dit bij andere bezoekers ook zo is. Dit kan meerdere redenen hebben, welke ik hieronder voor je opsom:

Internetsnelheid – Wanneer de internetsnelheid van een bezoeker langzaam is, kan het zijn dat deze hierdoor meer tijd nodig heeft om de website in te laden. Bij grotere webpagina’s zal het voor bezoekers langer duren om deze in te laden. Door de wachttijd die hierdoor snel oploopt, zullen zij sneller geneigd zijn om af te haken.

Locatie – Als de websitebezoeker in Utrecht woont en het datacenter van de hostingprovider in Amsterdam is gevestigd, zal hij onder normale omstandigheden prima in staat zijn om de website snel op te vragen. Voor internationale bezoekers kan dit echter langer duren. Dit komt doordat de geografische locatie ook een rol speelt, en voor buitenlandse bezoekers meer tijd nodig is om de webservers in Amsterdam te bereiken.

Hoe meet ik de snelheid van mijn website?

Om een goed beeld te krijgen van de laadsnelheid, kunnen internetdiensten als Pingdom een goed beeld schetsen. Deze geven naast de totale laadtijd ook aan waar deze tijd aan gespendeerd wordt. Zo kun je snel een eenvoudig zien welke onderdelen van de website een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken.

Hoe kan ik mijn website optimaliseren?

Beperk de grootte van de pagina – Hoe meer er op een pagina wordt aangeboden, hoe meer er ingeladen moet worden bij een bezoek. Door de hoeveelheid afbeeldingen, en scripts en andere bestanden te beperken, zorg je ervoor dat een pagina sneller ingeladen kan worden

Optimaliseer de afbeeldingen – Eerder in dit artikel beschreef ik dat het inladen van een grote afbeelding desastreuze gevolgen kan hebben voor de laadsnelheid van een webpagina. Door afbeeldingen te optimaliseren kun je ervoor zorgen dat deze in bestandsgrootte sterk afnemen. Allereerst kan dit gedaan worden door afbeeldingen in formaat te verkleinen naar een lagere resolutie. Bepaalde templates zijn in staat om geüploade bestanden automatisch om te zetten naar specifieke formaten. Vervolgens dient er een vorm van compressie op de afbeelding te worden toegepast om deze nóg verder te optimaliseren. Dit zal ervoor zorgen dat de totale bestandsgrootte sterk afneemt, terwijl de zichtbare kwaliteit er vrijwel niet op achteruit gaat. Hier kan bijvoorbeeld TinyPNG voor worden gebruikt, een uiterst handige plug-in die die automatisch kan regelen. Houd er verder rekening mee dat jpg-bestanden een kleiner bestandsformaat hebben dan PNG- en GIF-bestanden.

Beperk hoeveelheid externe scripts – Externe scripts worden voor allerlei zaken gebruikt, bijvoorbeeld om een feed van Twitter te plaatsen, advertenties te tonen of statistieken te verzamelen. Hoe meer externe verbindingen er gemaakt worden bij iedere laadbeurt van een pagina, hoe groter de afhankelijkheid van deze partijen. Bij problemen kan dit betekenen dat jouw website niet in staat is om binnen een redelijk termijn in te laden.

Gebruik goed-geoptimaliseerde plug-ins – Het is van tevoren heel lastig om in te schatten wat de prestatie-impact van een plug-in zal zijn, en hier kom je vaak achteraf pas achter. Controleer daarom de recensies van plug-ins alvorens deze te installeren, of vraag simpelweg naar de ervaringen van andere gebruikers.

Gebruik een goed-geoptimaliseerd thema – Net als bij het kiezen van een plug-in moet ook het kiezen van een thema gebeuren met prestaties in het achterhoofd. Check daarom enkele demo-pagina’s of andere websites die dit thema gebruiken.

Installeer een cache plug-in – Een cache-plug-in zet dynamische pagina’s om in kant-en-klare HTML-pagina’s. Deze kunnen door een webserver sneller naar de bezoeker worden gestuurd dan dynamische WordPress-pagina’s. Een dergelijke plug-in is daarom het overwegen waard, waarbij WP Super Cache een goed voorbeeld van is.

Update WordPress naar de laatste versie – Omdat WordPress erg populair is, komen er regelmatig nieuwe updates voor uit. Ook populaire plug-ins en thema’s worden regelmatig van een update voorzien. Deze voegen niet alleen nieuwe functionaliteiten toe, ook worden er beveiligingsproblemen en inefficiënties aangepakt. Het gebruiken van een oude versie kan voor prestatieproblemen zorgen. Ook is de kans hiermee hoger dat de website wordt gehackt, doordat deze gebruik maakt van achterhaalde code.

Zoek een betere hostingprovider – Er is niets zo belangrijk als betrouwbare webhosting. Als je bij een provider bent aangesloten die geen goed netwerk heeft, kan dit desastreuze gevolgen hebben voor de prestaties van jouw online project. Het is daarom belangrijk om na te denken over de vorm van hosting die het beste op de benodigdheden aansluit, maar ook bij welke partij je de website onderbrengt. Vraag daarom eens om je heen of iemand een goede hostingprovider kent, of zoek eens wat recensies op.

Optimalisatie voor WordPress houdt nooit op

Hierboven heb je een hoop tips gekregen over hoe je met jouw online project een sterke slag kan slaan op het gebied van snelheidsoptimalisatie. Er zijn nog tal andere tips te bedenken die de meer-geavanceerde kant op gaan, zoals het reduceren van oproepen naar de database en het optimaliseren hiervan, het beperken van HTTP-verzoeken en het gebruiken van een CDN (Content Delivery Network). Toch is het bovenstaande toepasbaar op vrijwel iedere website, en is zeer belangrijk op het moment dat jij serieus bent over het in de markt zetten van jouw nieuwe idee.

Deze blogpost is geschreven voor Elmer Lijst, Senior Online Marketeer.



This post first appeared on DutchCowboys - Marketing, Social Media, Gadgets &, please read the originial post: here

Share the post

​Hoe voorkom je vertraging op een WordPress-website?

×

Subscribe to Dutchcowboys - Marketing, Social Media, Gadgets &

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×