Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Harbin Opera Binası

Çin’in kuzeydoğusundaki Harbin kentinin sulak alanlarına gömülmüş olan Harbin Opera Binası, rüzgar ve su ile şekillenmiş kıvrımlı bir buz oluşumunu çağrıştırıyor. Organik bir heykeli anımsatan bina, kentin soğuk ikliminin gücüne ve ruhuna yaratıcı bir cevap olarak tasarlanmış.

“Buz şehri” olarak da bilinen Harbin kentinin siluetinde yeni bir dönüm noktası olarak görülen opera binası, Songhua Nehri’nin oluşturduğu bataklık alanlarda yer alan Harbin Kültür Adası’nın bir parçası olarak yapıldı. Pekin merkezli MAD Architects tarafından tasarlanan yapı, insan, sanat ve şehir kimliğinin birlikteliğini yansıtırken, çevresindeki doğa ile de son derece uyumlu bir kimlik sergiliyor.

Kışı çağrıştıran tasarım

Opera Evi açık hava etkinlikleri ve performanslar için toplamda 1.800 dönümlük bir kamusal alan içinde yer alıyor. Üç boyutlu bir plan oluşturan yapı, biri büyük, diğeri daha küçük iki tiyatro ve büyük bir kamusal plaza olmak üzere üç farklı odak alanına sahip. Bu üç bölüm, beyaz alüminyum panellerden oluşan dalgalı bir yüzeyle birbirine bağlanıyor. Dış cephedeki bu pürüzsüz dokuya, iki tiyatro binasının çatılarını oluşturan bir dizi cam piramit eşlik ediyor ve binaya kışı çağrıştıran bir görünüm kazandırıyor.

Binanın dış cephesinde yer alan oyulmuş ve kıvrımlı yollar, binanın zirvesine çıkmak için yapılmış. Halkla etkileşimi ve binaya katılımı en üst düzeye çıkarmak amacıyla binanın zirvesinde hizmet veren açık ve kapalı gözlem platformları, ziyaretçilerin kent siluetini ve aşağıdaki sulak alanların panoramik manzaralarını izlemesini sağlıyor.

Etkileyici lobi

Dış mekanın akışkanlığı ile son derece uyumlu olan büyük lobi, dış plazayla eğrisel iç mekanı birbirine görsel olarak bağlayan büyük şeffaf cam duvarlarla kaplı. Yapıya doğal ışığın girmesini sağlayan cam piramitler, lobi alanı üzerinde yükselerek çatı işlevi de görüyor.

Lobide yer alan muazzam büyüklükteki ahşap heykel, buz beyazı iç mekanda ihtiyaç duyulan sıcaklığı sağlıyor. Heykel, mimarlar tarafından “Mançurya Külü” adı verilen bir ağaçtan mekana özel olarak tasarlanmış.

Farklı performans sahneleri

Harbin Opera Binası’nda bulunan iki tiyatrodan biri olan büyük tiyatro, ahşap kaplı duvarları ile son derece etkileyici ve sıcak bir atmosfer sunuyor. Dünya standartlarında bir akustiğe sahip olan salon, 1.600 kişilik oturma kapasitesi barındırıyor.

Daha küçük olan, 400 koltuklu diğer tiyatro, sahnesinin ardındaki geniş, panoramik cam ile dış alana bağlanıyor. Ses geçirmez özelliğe sahip cam duvar, dış alanın bir uzantısı olarak performanslar için doğal bir ortam sağlıyor.

Fotoğraflar: i-mad.com

Harbin Opera Binası yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Harbin Opera Binası

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×