Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Tōdai-ji Tapınağı

Fotoğraf: Joe deSousa

Japonya’nın antik dönem başkentlerinden Nara’da bulunan Tōdai-ji Tapınağı, Budizm’in en büyük, en güçlü ve tarihsel açıdan en önemli tapınaklarından biri. Japonya’nın en uzun Buda heykelinin de içinde bulunduğu tapınak, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı.

Yedi büyük tapınaktan biri olan Tōdai-ji, aslında Budist bir tapınak kompleksi. Komplekste, depremler nedeniyle günümüze ulaşamamış iki pagoda ile çeşitli tapınak salonları, kütüphane, araştırma merkezi, depolama tesisi ve oditoryum yer alıyor. Komplekste bulunan tüm bu binalar günümüzde Tōdai-ji’nin bir parçası olarak görülüyor.

Tōdai-ji Tapınağı, 728 yılında Tang Hanedanlığı sırasında İmparator Shomu tarafından inşa ettirilmiş. Tapınağa ilk olarak Kinshōsen-ji adı verilmiş ve İmparator Shōmu’nun ilk çocuğu olan Prens Motoi’nin doğumu için yapılmış. Yapılan tapınak daha sonra Yamato Konkomyou-ji tapınağı olarak anılmaya başlamış.

Fotoğraf: Olivier Bruchez

İmparator Shōmu’nun Kegonkyo öğretilerini takip etmeye başlamasıyla tapınakta rahiplere dini eğitimler verilmeye başlanmış. İmparator, öğretileri hayata geçirmek üzere Tōdai-ji’nin Büyük Buda’sına adanmış olarak tapınağı yaptırır. Tapınağın yapımına 745 yılında başlanır. Ancak ülkede yaşanan doğal felaketler nedeniyle inşaatın tamamlanması 9 yıl sürer. Tōdai-ji Tapınağı 752 yılında on bin Budist’in katılımıyla açılır. Tapınağın önemli bir parçası olan Daibutsuden yani Büyük Buda Salonu geçirdiği pek çok yangın sonrası onarılarak 1709 yılında günümüzdeki halini alır.

Daibutuden Salonu

Budist mimarinin önem kazandığı ve yükselişe geçtiği bir dönemde yapılan Tōdai-ji Tapınağı’nın ana salonu Daibutsuden, elli metre uzunluğu ve elli metre genişliği ile 1998 yılına dek dünyanın en büyük ahşap yapısı olmuş. Tapınağın görkemli kiremit çatısını bir buçuk metre çapında ve otuz metre uzunluğunda 48 adet sütun destekliyor. Büyük Buda Heykeli bu salonda yer alıyor. Salonda ayrıca, farklı Buda heykelleri ile komplekste yer alan binaların modelleri de sergileniyor.

Daibutuden Salonu, yangınlar nedeniyle iki kez yeniden inşa edilmiş. Son onarımı sırasında orijinal boyutlarından yüzde 30 daha küçülmüş. Eskiden salonun doğu ve batısında dönemin en uzun yapılarından olan yaklaşık 100 metre yüksekliğinde yedi katlı iki pagoda bulunuyormuş. Ancak depremler nedeniyle yıkılmışlar.

Nandaimon Kapısı Fotoğraf: Jakubhal

Tapınağa tahta sütunlardan yapılmış, geniş ve etkileyici Nandaimon Kapısı’ndan giriliyor. Kapı ilk kez, 94 ile 1192 yılları arasında sürmüş olan Heian döneminde inşa edilmiş. Ancak bir tayfun sırasında oldukça hasar görerek 12. yüzyıl sonlarında Daibutsuyo tarzında yeniden inşa edilmiş.

Nandaimon Kapısı’ndaki heykeller Fotoğraflar: Olivier Bruchez

Kapının iki yanında duran ve tapınağın muhafız krallarını sembolize eden heykeller, kapı ile birlikte ulusal hazineler olarak belirlenmiş.

Fotoğraf: Ajay Mathew

Büyük Buda heykeli

Tapınağın ev sahipliği yaptığı Büyük Buda heykeli, Japonya’da bulunan en uzun Buda heykeli. Orjinal ismi Rushanabutsu olan bronz heykel, net olarak 14,98 metre yüksekliğinde ve 500 ton ağırlığında. Heykelin açık olan eli tek başına bir insan boyuna sahip. Ayrıca, heykelin omuzları 28 metre ve başının üstünde 960 adet kıvırcık bulunuyor.

Heykelde bulunan ilginç bir detay da burun deliği ile tabanındaki bir deliğin ortasında duran tahta sütun. Budist inanışına göre delik içinden sürünerek geçebilenlerin daha sonraki yaşamlarında aydınlanacağına inanılıyor.

Yapımında 350 bin kişinin çalıştığı Buda heykeli, Todaiji Tapınağı gibi birçok depremde hasar görmüş ve pek çok kez restore edilerek onarım ve eklemeler yapılmış. Örneğin, heykelin günümüzdeki elleri 1568 ile 1615 yılları arasındaki Momoyama Dönemi’nde, başı ise 1615 ile 1867 yılları arasında yeniden inşa edilmiş.

Tōdai-ji Tapınağı yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Tōdai-ji Tapınağı

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×