Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Güneşle yemek pişirmek

Güneş ocakları veya güneş fırınları, yiyecekleri pişirmek, içecekleri ısıtmak veya pastörize etmek için kullanılıyor. Doğrudan güneş ışığının enerjisini kullanan ocaklar, yakıt kullanmadıkları için hem hava kirliliğini azaltıyor hem de ormansızlaşma ve çölleşmeyi yavaşlatıyor.

Fotoğraf: Erik Burton

Elektrik üretmek, çeliği eritmek gibi endüstriyel amaçlarla kullanılan güneş fırınlarının küçük çaplısı diyebileceğimiz güneş ocakları ve fırınları çevreye duyarlılık açısından dünya çapında teşvik ediliyor. Eskiden beri yakıt tüketiminin önemli olduğu durumlarda Veya kaza sonucu çıkan yangın tehlikesinin yüksek olduğu ortamlarda kullanılan güneş ocakları ucuz ve düşük teknolojili cihazlardı. Ancak günümüzde güneş ocakları oldukça gelişmiş olarak üretiliyor. Hatta büyük ölçekli olanları ile yüzlerce insana yemek yapabilme olanağı sağlıyor.

Güneş fırını
Fotoğraf: Xuaxo

Yakıt kullanmadıkları ve işletim için hiç bir maliyetleri olmadığı için son derece ekonomik olan ocaklar, kâr amacı gütmeyen ve doğayla dost birçok kuruluş tarafından tercih ediliyor. Evler de ise açık havada, bahçelerde kullanılıyor.

Nasıl çalışır?

Güneş ocakları, güneş ışığını parlatılmış cam, metal veya metal folyo gibi yansıtıcılarla pişirme kabının üzerine yoğunlaştırır. Işık enerjisi ile alıcı madde arasındaki etkileşim ışığı ısıya dönüştürür. Isı emilimini en üst düzeye çıkarmak için güneş ocaklarında kullanılan tencere ve tavalar mat siyah renkte olmalıdır.

Yemek kabının ışık emilimini artırmak, ısı tutarlılığını korumak ve hava akımları gibi nedenlerle ısı kaybını önlemek için kabın bulunduğu alan fırınlarda cam bir setle korunur, ocaklar da ise tencerenin kapağı aynı işlevi görür. Böylece sera etkisi yaratılmış olur.

Güneş ocağı

Güneş ocakları ve fırınları, genellikle güneşli bir günde 400 derece sıcaklığa ulaşmak üzere tasarlanmaktadır.

Pişirme süresi

Pişirme süresi, öncelikle kullanılan ekipmana, o anda güneş ışığının yoğunluğuna ve pişirilmesi gereken yiyecek miktarına bağlıdır. Hava sıcaklığı ve rüzgar da bu süreyi etkiler. Örneğin, öğle güneşi sırasında, ortalama sıcaklığa sahip bir bölgede ve küçük bir ocak veya fırınla tereyağını 15 dakika içinde eritmek, kurabiyeleri 2 saatte pişirmek mümkündür. Bu süre, yerel koşullara ve kullanılan cihazın tipine bağlı olarak, yarıya inebilir veya iki kat daha uzun sürebilir. Ama yüksek performanslı bir güneş fırınıyla ve bol güneşli bir havada birkaç dakika içinde ızgara yapmak da olasıdır.

Güneş ocaklarının ve fırınlarının en güzel özelliklerinden biri de pişirilen sebzelerin parlak ve canlı renklerini korumasıdır.

Güneşle yemek pişirmek yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Güneşle yemek pişirmek

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×