Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Notre Dame du Haut Ronchamp

Yirminci yüzyıl dini mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Notre Dame du Haut Ronchamp, bir katolik şapeli. 1954 yılında inşa edilen şapel, ünlü mimar Le Corbusier’nin en güzel ve sıra dışı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Fotoğraf: elyullo

Notre Dame du Haut Ronchamp, doğu Fransa’da Belfort yakınlarındaki Bourlémont tepesinde yer alıyor. Tepenin dört tarafında da görülebilen şapel, İkinci Dünya Savaşı sırasında tahrip edilen bir hac kilisesi yerine yeniden inşa edilmiş. Modern sanat ve mimariyi benimseyen yapı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dışavurumcu mimarinin ilk binası olarak tanımlanıyor.

Orijinal kilisenin kalıntısı Olan beton ve taştan inşa edilmiş olan şapelde, Le Corbusier’nin tüm yapılarında olduğu gibi ortalama insan ölçüleri ve altın orandan faydalanarak geliştirdiği “modulor” sistem uygulanmış.

Heykel formu

Duvarları, çatısı ve zemin eğimi ile bir heykel formunda Olan Notre Dame du Haut Ronchamp, küçük olmasına karşın, oldukça güçlü ve karmaşık.

Fotoğraf: quiquefepe

Beton, taş, ahşap, dökme demir, bronz, emaye ve cam gibi malzemelerin kullanıldığı yapının ana kısmı, 2,26 metrelik aralıkla yerleştirilmiş iki beton membrandan oluşuyor. Kalın ve yumuşak kıvrımlı duvarları, üç metre kalınlığa kadar genişliyor. Duvarlar, devasa çatıyı destekleme görevini üstlenmiş olsa da, sesi sunaktan yansıtan akustik amplifikatörler olarak da işlev görüyor. Taştan yapılmış ve çimentodan kubbelerle kaplanmış olan kuleler ise yapının heykel görünümünü daha da güçlendiriyor.

Fotoğraf: Rory Hyde

Farklı açıya sahip pencereler

Aydınlatma için binanın batı duvarına yerleştirilmiş olan pencereler şapele olağanüstü bir görsel efekt sağlıyor ve güçlü bir dini görüntü oluşturuyor. Farklı büyüklükteki pencereler duvara altın orana dayalı bir sistemle dağıtılmış. Pencerelerin çevresinde bulunan üç metre kalınlığındaki duvarlar merkezlerine doğru farklı derecelerde eğimli olarak yapılmış, böylece şapelin içine ışığın farklı açılardan girmesi sağlanmış.

Fotoğraf: Rory Hyde

Pencerelerin bazılarında açık renk cam, bazılarında ise kırmızı, yeşil ve sarı vitraylar bulunuyor. Yakut, zümrüt ve ametisti çağrıştıran vitray camlar, duvara yerleştirilmiş mücevherler gibi duruyor ve binaya zengin bir efekt kazandırıyor. Gün ışığı aydınlatması ise vitray olmayan pencerelerle sağlanıyor.

Fotoğraf: Rob Deutscher

Dikkat çekici çatı

Ronchamp’ın en çarpıcı kısmını gökyüzüne doğru uzanan eğimli çatısı oluşturuyor. Bir uçak kanadının eğrilerini taklit eden çatı, duvarlara gömülü sütunlar tarafından desteklendiği için binanın üstünde yüzüyormuş gibi görünüyor.

Duvarlarla arasında bırakılmış olan 10 santimetrelik boşluk ise bir ışık şeridinin oluşmasına olanak tanıyor. Betondan yapılmış, ısı yalıtımlı ve su sızdırmaz olan çatı, alüminyum ile kaplı ve bir beton dikmenin üstünde duruyor.

Özel bir vakfın temsilciliği altında olan ve halen bir hac kilisesi olarak önemli bir konuma sahip olan Notre Dame du Haut Ronchamp, her yıl 80.000 ziyaretçiyi ağırlıyor.

Notre Dame du Haut Ronchamp yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Notre Dame du Haut Ronchamp

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×