Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Köpek kulübesi değil malikâne

Günümüzde üretilen köpek kulübeleri için “kulübe” yerine “saray, malikâne” gibi kelimeleri kullanmak daha yerinde olacak. Mimari akım ve tarzları referans alanlardan güneş enerjisiyle ısınarak çevreyle dost olanlarına, büyük verandalılardan çok katlılara kadar oldukça geniş seçeneklere sahipler.

Sadık ve yardımcı dostlarımız köpekler, Mısır’da bulunan arkeolojik kanıtlara göre M.Ö. 4500 yıllarından bu yana hayatımızda yer alıyorlar. En eski köpek kulübeleri de Mısır soylularına ait. O dönemlerde soyluların köpekleri profesyonel köpek eğitmenleri tarafından av için eğitiliyordu ve kerpiçten yapılmış kulübelerinde barınıyorlardı.

Köpekler, eski Çin, Yunan ve Roma toplumlarında da kabul görmüşlerdi ve sıklıkla statü sembolleri olarak görülüyorlardı. Küçük köpekler “arkadaş köpekler” olarak popülerdi, sahipleri ile aynı çatı altında yaşıyorlardı.

Avlanma ile gelen popülarite

Orta Çağ döneminde, avlanma soylular arasında çok popüler bir spor haline geldi. Av köpekleri değerli mülkler olarak görülüyordu. Soylular sahip oldukları av köpeklerini düzgün beslemek ve barındırmak için büyük paralar harcıyorlardı. Örneğin, İngiltere Kralı Henry, birkaç yüz köpeğin barındığı bir köpek kulübesine sahipti.

Köylülerin sahip olduğu köpeklerin elitlerin köpeklerine göre çok daha basit uyku bölgeleri vardı. Köpek kulübesi yapmak için bütçe ayıramayan köylüler, köpeklerini sundurma altında veya ahırlarda barındırıyor; çok soğuk gecelerde evlerine alıyorlardı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD ordusu, çeşitli ırktan köpekleri mayın avcısı olarak kullandı. Köpekler, savaş meydanlarına havalandırmalı ahşap kutularda taşındılar. Daha yeni savaşlarda ise köpekler alüminyum ve çelik köpek kutuları içinde nakledildiler.

 Eğimli çatılı ilk kulübeler

Dash’ın kulübesi

Tahta sandıklara benzeyen kulübelerden “ev” görünümlü kulübelere geçiş klasik eğimli çatılarla oldu. Zamanla klasikleşen bu köpek kulübeleri, ilk olarak 1800’lü yıllarda ABD ve Avrupa’da yapılmaya başlandı. Amerika Birleşik Devletleri’nin 23. Başkanı Benjamin Harrison’un eşi olan First Lady Caroline Harrison’un Collie cinsi köpeği Dash için yaptırmış olduğu kulübe, eğimli çatılı kulübelerin çok rağbet görmesini ve moda olmasını sağladı.

Bu kulübeler, elle yapılıyordu. Hazır bulunabilirlik, düşük maliyet, kolay çalışma, yalıtım özellikleri ve yapısal bütünlük nedeniyle yapımında ahşap tercih ediliyordu.

Modern ve seri üretim

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından köpek evlerinin fabrikalarda seri olarak üretimine başlandı. Seri üretime geçişte rol oynayan en önemli faktörler, hava koşullarına dayanıklı ahşap ve plastik kaplamalar gibi yeni malzemelerin kullanılmaya başlanması ile makine ve imalat tekniklerindeki gelişmeler oldu.

Ahşap köpek evlerine olan talebin bir diğer nedeni ise, köpek sahipleri sayısındaki artıştı. 2005-2006 yılları için yayınlanan APPMA (Ulusal Evcil Hayvan Araştırmaları) raporlarına göre, ABD’deki tüm evlerin yüzde 63’ünde evcil hayvan bulunuyordu. Bu artış, köpek kulübesi endüstrisinin büyümesine ciddi bir ivme kazandırdı.

Plastik köpek evleri ise 1960’lı yıllarda piyasaya sürüldü ve o tarihten bu yana pazar payını sürekli artırdı. Plastik kulübeler özellikle yolculuklarda çok daha kullanışlı oluyorlardı. Zamanla pet hayvan nakli için standart haline geldiler.

Çevreye dost kulübeler

Çağımızın en önemli konularından olan sürdürülebilir yaşam seçenekleri köpek kulübeleri için de geçerli. Artık kulübelerin pek çoğunda çevre dostu malzemelerle üretiliyor. Çatı kaplama ve döşeme için geri dönüşümlü malzeme seçenekleri köpek kulübelerinin çevreyle dost yapılar arasına girmesini sağlıyor.

Önemli bir doğal çözüm de çatılarda güneş enerjisi panelleri kullanmak. Bu şık ısıtıcılar ve fanlar, gece-gündüz tamamen güneş enerjisiyle çalışabiliyorlar.

Kendi kulübeni kendin yap

Piyasada her zevke uygun pek çok köpek kulübesi tasarımı bulunsa da, halen birçok kişi köpek evlerini kendi inşa etmeyi tercih ediyor. Bunun en büyük nedeni ise internette köpek kulübesi planlarının paylaşılmaya başlanması. Bu planlar ve anlatımlar sayesinde köpek sahipleri rahatlıkla kulübe inşa edebiliyorlar. Hatta durumu fark eden üretici firmaların yapımı daha kolaylaştıran hazır malzemeler de üretmeye başlamış olması bu süreci daha pratik, yaratıcı ve eğlenceli hale dönüştürüyor.

Köpek kulübesi değil malikâne yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Köpek kulübesi değil malikâne

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×