Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Somnul de care nu poţi scăpa, Paralizat în somn

Tags: sunt
Eşti treaz, dar nu te poţi mişca. Stai în pat, perfect conştient şi îţi dai seama că se întâmplă lucruri ciudate, că nu este decât un vis, dar nu îţi poţi reveni. Simţi o apăsare în somn de parcă cineva ar sta aşezat pe pieptul tău, însă nu îl poţi vedea.
Paralizia în somn este un fenomen ciudat care pare să se manifeste, cel puţin o dată, la jumătate din populaţia globului.
Oamenii care au trecut printr-o astfel de experienţă povestesc că se trezeau în lumea viselor şi rămâneau "conştienţi" de la câteva secunde până la zece minute, de cele de mai multe ori având chiar şi halucinaţii.

Somnul de care nu poţi scăpa

Lucrul în ture, somnul la ore târzii sau la ore neregulate, suprasolicitarea nervoasă sau chiar lipsa odihnei sunt numai câţiva dintre factorii care determină predispoziţia la paralizia din somn.
Oamenii tind să creadă că aceste manifestări nu sunt decât etape diferite ale somnului "împachetate într-un singur vis". În somnul REM, spun cercetătorii, individul este inconştient, având o serie de experienţe senzoriale şi aproape toţi muşchii paralizaţi (atonie musculară). În cazul paraliziei din timpul somnului, sunt prezente doar două elemente specifice somnului REM, însă individul este conştient.
"Subiecţii devin conştienţi de tot ce îi înconjoară, dar sunt incapabili să se mişte. Aparent, ei sunt încă adormiţi, însă, de fapt, se luptă să scape de stresul mental şi, în acest scop, se agită sau chiar ajung să se roage", încheie cercetătorii.
Despre aceast fenomen au existat explicaţii în folclor cu mult înainte de cele ştiinţifice. Ele i-au fascinat pe cercetătorii care le-au cules şi le-au introdus, în 2007, într-un catalog numit "Poveşti despre minte şi creier".


This post first appeared on Blog Stiri 24, Stiri Noi Informatii Zilnice,Stiri, please read the originial post: here

Share the post

Somnul de care nu poţi scăpa, Paralizat în somn

×

Subscribe to Blog Stiri 24, Stiri Noi Informatii Zilnice,stiri

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×