Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pescarusul - Anton Pavlovici Cehov

              Piesa Pescarusul se deschide cu dialogul dintre Masa si învățătorul Medvedenkov care o iubeste, dar este conștient că sărăcia lui nu ii poate aduce impreuna. 


              "Nu e vorba de bani. Si săracul poate fi fericit.

              Asta in teorie. În practică insa e cu totul altfel. Din salariul meu de numai douazeci si trei de ruble trebuie sa mâncăm si sa bem si suntem multi: eu, mama, două surori si un frate.... Ceai si zahar ne trebuie? Tutun ne trebuie? Descurca-te cum stii!..."

              Masa este însă îndrăgostită de Konstantin Gavrilovici Treplev,  un tânăr care aspiră să fie un scriitor de succes.

               La începutul piesei, pentru a alunga plictiseala, Konstantin pune in scena o creație proprie pe malul lacului de lângă conacul unchiului său, Sorin. Rolul principal îl joacă Nina Mihailovna Zarecinaia, cu care Kostea traieste o  poveste de dragoste. Tânărul autor de 25 de ani detestă ca este fiul unei actrițe celebre, Irina Nikolaevna Arkadina. Aflat într-o perpetua cautare a adevaratei identități, el simte ca este doar tolerat de artiștii din anturajul mamei sale.

               Orice prilej pe care Nina îl gaseste sa sosească in casa Lui Konstantin este un motiv de fericire, dar și un pas spre visul sau:

               " Tatăl meu si soția lui nu ma lasa sa vin aici. Ei spun că la voi e o atmosferă boemă. Le e teama ca nu cumva sa ma fac artista... Dar pe mine mă atrage locul asta ca un pescarus..."

               Astfel pescarusul care da si titlul piesei, devine simbol al visului, al iluziei, al unei fericiri dupa care oamenii tanjesc.

               După ce piesa lui Konstantin se dorește un eșec, Nina il cunoaște pe scriitorul Trigorin. El este o iluzie, o aparență a fericirii, a succesului.




            După dezastrul piesei lui Constantin, acesta ii aduce  Ninei un pescarus pe care l-a împușcat. Pescarusul, simbol al visului, moare odata cu speranțele destrămate ale tânărului.

              Anton Pavlovici Cehov, cel mai mare dramaturg al Rusiei este si cel cel care a schimbat in mod fundamental teatrul ca mijloc de exprimare a unui concept deosebit de modern  de manifestare a experiențelor umane si a stărilor sociale.

             Găsiți piesa la libris.




This post first appeared on Strumfette, please read the originial post: here

Share the post

Pescarusul - Anton Pavlovici Cehov

×

Subscribe to Strumfette

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×